Reklama

Reklama

Oltre il guado

  • angličtina Across the River

Obsahy(1)

Marco Contrada pracuje ako etológ na taliansko-slovinských hraniciach. Za pomoci moderných prístrojov zaznamenáva voľný pohyb a správanie divokej zveri. Jedného dňa narazí na staršiu schátralú budovu, kde sa rozhodne prespávať. Po niekoľkých nociach si uvedomí, že jeho technika zaznamenáva omnoho viac, ako sa môže zdať. Opustený dom totiž skrýva svoje hrôzostrašné tajomstvo. (*CARNIFEX*)

(více)

Recenze (80)

korbitch22 

všechny recenze uživatele

Zkrátit stopáž o dvacet minut a možná bych u toho dvakrát neusnul.Začátek je strašně dlouhej a bez mučení se přiznám, že mě to prostě nebavilo.I když film pracuje s výtečnou hudbou (nejsilnější prvek filmu) a místy má opravdu silné pasáže, vše je zničeno či spíš pošlapáno tou nesnesitelnou stopáží.Atmosféra byla, námět na jedničku a pointa ucházející, ale pracovat s jedním hercem 102 minut je prostě moc.Řemeslně výtečná žánrovka, ale pro trpělivé diváky, ale to je bohužel moje nejslabší vlastnost.50%. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

V zásade stále platí to, čo som napísal k filmu Antikrist: "Kto sa bojí, nech do lesa nechodí." Mladý spočítavač zveri sa nebojí, pretože hory pozná, rovnako tak ich prírodných obyvateľov. A tak sa nezľakne nejakých akože bubáckych znamení. Pretože všetko je vysvetliteľné. Veď ide len o zvláštne spracované zvieracie mŕtvoly a kosti. A sú aj šelmy, čo to takto robia. Alebo nie? Je toto tá chvíľa? Chvíľa, kedy racionálne zmýšľanie nahlodajú podivuhodné úkazy? Opustená horská dedina a zvláštne zvuky. Prepadnutie do iného sveta hrozí však až vtedy, kedy myseľ muža opantá iracionalita. Potom sa rúca všetko. On aj jeho záchrancovia. Pretože nezvláda komunikáciu s niečím čo tu je a pokúša sa. O niečo. Zaprášené artefakty, stopy dávnych nešťastí i zlyhaní, staré kamerové záznamy aj tie nové digitálne, zachytené lesnými fotopascami, redukovaná farebnosť, dievčenské akoby gregoriánske chorály. Všetky tieto ingrediencie sprostredkúvajú veľmi dobre ponurú atmosféru uprostred hlbokých lesov taliansko-slovinského pohraničia. Vydarená hororová jazda, ktorú ocení každý, kto sa rád túla lesmi a prespáva v opustených domoch. Jemná výhrada sa týka príliš useknutého konca, nuž ale kto chce dokonalosť, nech si radšej pustí nejaký iný súčasný, ale zato dokonale gradujúci a zvyčajne myšlienkovo aj atmosférou dokonale sterilný horor. ()

Reklama

Flipnic 

všechny recenze uživatele

Jo tohle ušlo ... hodně fajn po těch "divočinách" co zpravidla sleduju ... Ještě štěstí, že to tvůrci nehodily do "found footage" stylu, protože to vyloženě k tomu vybízí, ale celý by to tím šlo do kopru ... Dějově co se týče scénáře se toho tam moc neděje jak už bylo řečeno zde několikrát, zejména co se týče vyústění filmu v závěr mohou být někteří diváci zklamáni. Ale myslím, že jich zas tak moc nebude ... Celý je to dobře atmosférický, což dělá jednak prostředí, špičková kamera a melancholická hudba, což je vlastně takový "dívčí zpěv" ... Hororové prvky zde jsou, jak už jsem psal to prostředí, stačí les a opuštěná zřícenina starýho baráku... Tady si s tím fakt film vystačí a já osobně k večernímu hororovýmu rozjímání víc nepotřeboval ... až na to, že jsem furt hledal ten "významný" J*A*S*M*ů*V "SLOW BURN" ... proboha co si to ten "umělec" zase vysral z huby, takovej pojem jednak ofiko neexistuje a jednak se nevztahuje na tento film ... to by ten film musel mít dlouhý, až mučivě nekonečný kamerový záběry (1min a víc ...) a to nemá ... Právě co je na filmu super, že i když se tak nějak plíží pomalu jako Carpenterova mlha pode dveřmi vašeho pokoje, střihy jdou za sebou relativně rychle a situace na obrazovce se pro diváka zajímavě mění ... Taky si nemyslím, že by to byl film jen pro někoho, nebo pro okrajový publikum, kam se pan J*A*S*M zřejmě řadí, protože v takovým ranku by byl jedině sám se sebou a honil si neukojeně péro ve stylu slow burn ... Pro okrajový publika jsou tady naprosto jiný filmy ... Já to vřele doporučuju všem, jen upozorňuju na ideální konstelaci při sledování - v noci s dobrým zvukem ... nebo prostě po tmě kdo má třeba takovou tu vymoženost jak jsou rolety venku a když je stáhnete máte doma tmu jak o půl noci ... :-D Jo, tohle je v pohodě ... 3,5*. ()

MaedhRos 

všechny recenze uživatele

Nebudu lhát, těch cca 100 minut mi přišlo jako dvě a půl hodiny. Ovšem nezaměňovat tenhle pocit s nudou - protože to byly naprosto *úžasné* dvě a půl hodiny. Vady na kráse by se našly, ale ač ne bezvýhradně, jsem z Oltre il guado nadšená. Po poměrně dlouhé době konečně zas nějaký filmový horror, který se mi opravdu zadřel pod kůži a při jehož sledování mě mrazilo v kostech. Nenápadná ambientní nádhera, jíž hodně pomáhá i poněkud derivativní, ale naprosto znamenitý soundtrack. A velmi jsem ocenila fakt, že ačkoli Bianchini efektně použil pár found footage vychytávek, nenatočil (zaplaťpámbu) found footage film. ()

pepua 

všechny recenze uživatele

Sympatický mysteriózní příběh, který se v horor promění až v samotném závěru. Je to klasické vyprávění kombinované s footage, a i když (krom těch nahrávek) nakonec využívá v dnešní době oblíbených a příliš často používaných hororových prvků, není to žádná křeč. Pokud nepřistoupíte na pomalé tempo vyprávění, těžko si film užijete, já se naladit dokázal, snad tomu nakonec přispělo i deštivé a mlhavé podzimní počasí za oknem, které bylo dost podobné tomu ve filmu... Je vidět, že Lorenzo Bianchini se filmovou tvorbou prostě baví a ta baví i mne. ()

Galerie (7)

Zajímavosti (2)

  • Název filmu se objeví až před závěrečnými titulky. (griph)
  • Zvíře, které ve filmu představuje lišku, je ve skutečnosti pes jménem Ciko. (BlackHood)

Reklama

Reklama