Reklama

Reklama

Antonina Zabinská (Jessica Chastain) práci v manželem řízené zoologické zahradě ve Varšavě přímo zbožňuje. Se zvířaty si rozumí mnohem víc než s lidmi, nebojí se vlézt mezi neklidné slony do výběhu, je to vlastně ona, kdo svou energií a rozhodností celou zahradu vede. Ani ona však není schopná čelit valícím se dějinám. Když 1. září 1939 napadne Německo Polsko, pocítí to zahrada prakticky okamžitě. Bombardování a ostřelování města ve vteřině zničí všechno, co manželé Zabinští léta budovali. Ze zahrady bez zvířat se stane skladiště německých zbraní a své odborné znalosti můžou Antonina a její muž Jan (Johan Heldenbergh) využívat jen k chovu prasat. Právě tady ale leží začátek cesty k jejich odvážnému plánu. Prasata totiž krmí zbytky, které vyprodukují obyvatelé varšavského ghetta. A pro ně jezdí Jan pravidelně s náklaďákem. Ale zpátky neodváží jenom ty zbytky, ale také lidi, které pak ukrývají ve sklepních prostorách pod zahradou. Riskantní operace je o to složitější, že kolem zahrady neustále krouží nacistický pohlavár Lutz Heck (Daniel Brühl), prominentní zoolog, který má pro Antoninu nejen profesionální slabost. (Cinemart)

(více)

Videa (15)

Trailer 1

Recenze (234)

silentname 

všechny recenze uživatele

S výsledkom som nakoniec spokojný. Opäť sme sa dozvedeli z histórie trošku viac. Posledné roky vzniká filmov z obdobia 40-tych rokov veľmi veľa, takže chce to veľa, aby sa dokázali v niečom odlíšiť. Tento rozpráva príbeh, ktorý som asi ešte nepočul povedaný. A sú tu veľmi dobre vizuály (najmä v úvodných častiach filmu) a dostali sa sem aj dobrí herci, ktorí to vedia správne potiahnuť. Jessica Chastain je veľmi dobrá a rovnako je tu skvelý aj jej manžel. Je tu fajn vidieť aj známe tváre mimo USA a Británie a film tým dostáva lepší nádych. Aspoň pre mňa. Som rád, že tu bola Martha Issová a opäť toho moc nenahovorí. Daniel Bruhl je síce schopný na to, aby ukázal svoje padoušské ja, a súčasne aj niektoré dobré stránky. No ako zloduch filmu toho moc nespraví a pôsobí tu len ako prekážka vo filme, než ako reálny zloduch. Moc ma momentky s ním nebrali a pôsobí dosť nevyužito. Čo sa ostatného týka, tak film rozhodne svoje momentky má. A dokonca v ňom viem aj nasať atmosféru zlikvidovanej Varšavy. Ak máte radi filmy z obdobia druhej svetovej vojny, myslím, že by ste ho mohli oceniť. Ja som mu svoj čas rád venoval. Hodnotenie: B+ ()

Argoe 

všechny recenze uživatele

2. světová válka, nevyčerpatelné téma plné strachu, utrpení, nenávisti. Je to téma, které pobízí řadu filmařů k zfilmování silných příběhů nejen z bitevní vřavy. Úkryt v zoo (v originálním znění The Zookeeper's Wife) od režisérky Niki Caro je velice citlivě odvyprávěný film, který po celou dobu trvání projekce precizně manipuluje s divákovými emocemi. Více zde ()

Reklama

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Úkryt v Zoo má velmi kvalitní vyprávěcí linku, která tě s přehledem udrží v napětí po celou dvouhodinovku. Tvůrci si odpouští uplně nejsurovější scény a právě díky tomu vyniká krutost ještě víc, například scéna ze znásilněnou židovskou holčičkou je neuvěřitelně silná i když samotný znásilnění ve filmu nevidno. Varšavský ghetto zde má jen pár záběrů, ale bohatě stačí k tomu, aby si člověk přál být všude jinde, jen ne tam. Začátek filmu se dobře nebude sledovat ani milovníkům zvířat, zejména scéna s dravým ptákem píchne u srdce. Kvalitní podívanou rámujou svým hereckým projevem všichni herci v čele s Jess a Danielem Brühlem. Docela by mě zajímal skutečný příběh, protože takhle se to zdá skoro až neuvěřitelný včetně titulkových dodatků v závěru. Určitě je dobře že Zabinsky mají svůj film, protože za odvahu, kterou ve 2. sv. válce projevili si ho zaslouží. ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

silný a jímavý příběh (koneckonců jako skoro všechny příběhy z války),který je ale zabalen do zbytečně zdlouhavé a ne úplně záživné vaty,kdy v paměti zůstane jen pár scén a to navíc takových které by si člověk raději nepamatoval.Osobně mi moc nevadí když ve válečných filmech umírají lidé,jelikož už člově vůdči tomu trošu otupěl,ale vybombardování ZOO je asi jeden z nejméně přijemných filmových zážitků,který sem v poslední době měl...60% ()

Garson 

všechny recenze uživatele

Začíná to dobře,pohledná ošetřovatelka v obležení krásných zvířat,která oživí právě narozené slůně co nedýchá a pak najednou zvrat,bombardování Zoo a zvířata jsou buď mrtvá nebo na svobodě a nastane chaos.Zoologická zahrada je pro svůj účel zrušena,vzácná zvířata převezena do Německa a zbytek zvířat padne pod výstřely vojáků.Během okupace Varšavy jezdí Antoniny muž pro zbytky jídla do ghetta a když jede zpátky vždycky schová pár dětí ve svém náklaďáku a převeze je do Zoo,která se formálně proměnila na chov prasat,ale také je to zázemí pro schované Židy a právě tyto odvážné činy jim zachrání život i dalším lidem v jejich okolí.Velmi se mi líbil herecký výkon hlavní herečky která hraje Antoninu a nese na sobě velký díl zodpovědnosti za celou Zoo nebo spíš za to co z ní zbylo. ()

Galerie (38)

Zajímavosti (9)

  • Všechna zvířata, která vidíte ve filmu, jsou skutečná. (BadCat)
  • Celosvětová premiéra proběhla 7. března 2017 ve Varšavě. (BMW12)
  • Natáčelo se v pevnosti Josefov v Jaroměři, které se proměnilo ve varšavské ghetto a na náměstí v Žatci, které představovalo Varšavu. Replika varšavské ZOO byla vystavěna v Praze na Výstavišti. (Petrasuvicka)

Související novinky

TOP 2017 dle nejoblíbenějších uživatelů

TOP 2017 dle nejoblíbenějších uživatelů

31.12.2017

Hrstka nejoblíbenějších uživatelů ČSFD.cz tradičně vybrala osobní trojku nej filmů, uvedených do české a slovenské distribuce nebo na filmových festivalech v roce 2017. A někteří dali hlasy taky svým… (více)

Reklama

Reklama