Reklama

Reklama

První světová válka právě skončila a v  jednom zapadlém městě kdesi ve střední Evropě začíná primátor Dangl snít svůj velký sen. Plánuje připojení města ke Spojeným státům americkým a přejmenování na Wilsonov (na počest svého přítele, prezidenta Woodrova Wilsona). Vše klape, až na jeden nepříjemný problém! Ve městě prý řádí tajemný vrah. Oběti mají ukousnutý jazyk a hrůzou umírají ještě dříve, než vůbec dojde ke skutečnému napadení. Místní policejní sbor tápe, a tak primátor požádá o pomoc za oceánem. A sám Wilson okamžitě posílá příslušníka americké FBI. Ta má specialisty na mafie, drogy, komunisty, socialisty i jinou verbež. A má také machra na mytologii a mystiku. A tím je Aaron Food (Jiří Macháček), muž v dlouhém kabátě a klobouku, který si jen zřídka sundává z hlavy. Muž vychovaný českou kojnou. Po celém světě už vyřešil 513 vražd a teď pomůže i Wilsonovu. A aby ve městě nebloudil, k rukám dostává mladého policejního čekatele Josefa Eisnera (Vojtěch Dyk). Strhující honba po stopách šíleného vraha může začít. (Falcon)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (313)

Radek99 

všechny recenze uživatele

Úplný propadák to věru není, srovnání s Kameňákem je absurdní nesmysl. S čím Mašínův Wilsonov vlastně srovnat? Se lokálně podobným Grandhotelem Budapest Wese Andersona asi ne, oba dva tvůrci sice používají silně vyhraněnou manýru, ale Wesův film je umělecky a kvalitativně tak moc jinde, že podobné srovnání by pro Wilsonov vyznělo až moc bolestně. Tak tedy s legendárními parodiemi Oldřicha Lipského, když se tvůrci sami zaklínají inspiraci Adélou? Takové srovnání dobře demonstruje rozdíl mezi tehdejší a současnou filmovou tvorbou - umělecky je současný český film v úpadku, největší rozdíl lze pak shledat v kvalitách scénáře (Marek Epstein opravdu není Jiří Brdečka), trikové stránce (animované triky Jana Švankmajera jsou i dnes mnohem působivější a inovativnější než trikové pojetí současné) a hlavně pak v herecké garnituře - generace herců kolem Rudolfa Hrušínského, Miloše Kopeckého, Ladislava Peška, Václava Lohniského, ale i mladší kupříkladu kol Michala Dočolomanského, byla o tolik výraznější a herecky přesvědčivější, že mi je z pinožení a pitvoření pánů Macháčka či Dyka opravdu smutno. A je to minus tvůrcům za celý casting plný herců bez charismatu, i když ono dnes opravdu není kde brát...a Ivan Trojan nemůže hrát úplně všude... ()

Radiq odpad!

všechny recenze uživatele

Ježiš ti Slováci, nevtipní Slováci! V tomto případě i Češi. Není nad to zahrát si trapné postavy v trapné komedii. Přál jsem si, abych se mohl smát, ale mé přání nebylo vyslyšeno. Hlášky se nekonaly a kombinace hororu a staré doby... no doufám, že to neměla být variace na detektiva Nicka Cartera z Adély ještě nevečeřela. Ten děj byl opravdu hlavou kroutící a Šajndele? Co je to za jméno? A ta Pauhofová, ona je taky snad všude a přitom neumí pořádně mluvit a má velké zuby, prostě není vůbec hezká, i když nám ji pořád cpou jako prototyp slovenské krásy nebo co... Holt někdo si asi myslel, že to bude originální a vtipnej nápad, ale ona už ta základní myšlenka o připojení k Americe je dementní... stejně jako jakákoliv jiná myšlenka v tomto filmu. Je mi z toho smutno. Taková zbytečnost... ()

Reklama

Vančura 

všechny recenze uživatele

Ačkoli jsem film Adéla ještě nevečeřela (který tvůrci často zmiňují jako inspirační zdroj) viděl nepočítaně, mám chuť si ho teď hned, bezprostředně po skončení novinářské projekce, pustit znovu, abych si spravil chuť - odchod z kina pro mě už dlouho nebyl takovou úlevou. Wilsonov mě vyloženě otrávil, nebavil, minul a téměř uspal - nesedl mi jeho humor, atmosféra, nadsázka ani výtvarné pojetí (což jsou samozřejmě výtky čistě subjektivního rázu - jiný to může vidět docela jinak). Na filmu jsem byl nejvíc zvědavý na herectví mé velké oblíbenkyně Táni Pauhofové, bohužel jsem se ale pouze utvrdil v dojmu, že (snad s výjimkou Hořícího keře) se s ní stále táhne hraní v samých kravinách, a skutečně pořádná role, ve které bych si ji přál vidět, je zatím v nedohlednu. Ač Silvestr ještě daleko, osobně se nemůžu už teď rozhodnout, jestli bylo nejslabší letošní premiérou toto, nebo Život je život - marná sláva, nějak jsem těm současným českým komediím zatím nepřišel na chuť (z čehož úplně nemám radost, protože každý ví, jak tu místní komunita každý nový český film s oblibou roznese na kopytech, ale nelze jinak - na kvalitní film mám určité požadavky, a Wilsonov se beztak o návštěvnost jistě bát nemusí, protože tu zajistí Macháček na plakátech). Prchal jsem z kina jako o život, přátelé! ()

MikO_NR_1909 

všechny recenze uživatele

Hvorecký očividne neznáša slovenské symboly, zvyky a tradície a potrebuje si svoje komplexy vybíjať takouto prapodivnou sériou historiek (odporúčam mu odsťahovať sa za veľkú mláku, tam sú na jeho umelecké schopnosti všetci zvedaví :)). Potom to s entuziazmom prevezmú akože československé špičky a "god bless...us"! Ešte k tomu s otravným rukopisom a dementným IQ, čiže je to na míle vzdialené i akémusi žoviálnejšiemu a inteligentnejšiemu humoru, toto je vyslovene brak a des. Sa čudujem, do čoho sú schopní investori pristúpiť a kam sa dokážu až (niektorí) herci ponížiť s vidinou vyššieho honoráru. ()

M.i.k.e odpad!

všechny recenze uživatele

co to ku.va bylo?srovnávat Wilsonov s tvorbou Wese Andersona je čistá svatokrádež.Teoreticky je možné si vybavit určitou spojitost s Grandhotelem Budapešť,ale zatímco ten je naprosto geniální,Wilsonov je až zoufale hloupý,nudný a zbytečný.Pro americkou tvorbu už dlouho platí,že parodie je mrtvá (díky tomu komu se dostává do rukou) a ta česká evidentně jakbysmet.Oldřich Lipský se musí otáčet v hrobě jen při náznaku srovnání tohoto s Adélou...0% ()

Galerie (43)

Zajímavosti (11)

  • S rozpočtom 41 300 000 Kč ide o zatiaľ najdrahšiu českú komédiu a 31. najdrahší český film vôbec. (Raccoon.city)
  • Agent Food (Jiří Macháček) opakovane tvrdí, že je vo Wilsonove z úradnej moci FBI, avšak agentúra používa tento názov až od roku 1935, do tej doby fungovala pod názvom Bureau of Investigation (BOI) (od r. 1908). Navyše FBI má právomoci len na pôde USA, v zahraničí zasahuje CIA. Druhú spomínanú agentúru Food vo filme tiež spomína, avšak CIA bola založená až v roku 1947. (Raccoon.city)
  • Ľuboš Kostelný si po seriáli Profesionáli (od r. 2008) opäť zahral streleného policajta. Pôvodne jeho postava aj ráčkovala, ale nakoniec sa producenti zľakli či to už nie je prehnané, a tak nakoniec sám seba kompletne predaboval. (krasomama)

Reklama

Reklama