Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Užovka (Matěj Hádek) je ztracen ve svém vlastním životě. Je mu už skoro čtyřicet a nemá holku ani práci, přičemž cítí, že má poslední šanci sám se sebou něco udělat. Naskytne se mu šance, kterou nehodlá promarnit. Jeho bratr Kobra (Kryštof Hádek) je magor, nezodpověděné dítě a feťák, bydlící s věčně opilou matkou (Jana Šulcová). Staví vzdušné zámky a vykrádá chatky. Ve chvíli, kdy se ukáže, že by Užovka mohl být už konečně šťastný, se objeví Kobra. Užovka se mu rozhodne dát pořádnou lekci, situace se ale vymkne kontrole. (Falcon)

(více)

Recenze (816)

vinson003 

všechny recenze uživatele

dobrý film s vysokým ohodnocením, takže jsem šel do kina v očekávání, která nebyla až tak naplněna, myslel jsem, že to skončí špatně, ale konalo se překvapení, zdálo se, že osud užovky nelze zvrátit, že bude pykat za svou rodinu až dokonce, jak to v životě bývá, ale ne, čtyři za scénář, jinak bych dal tři ()

k.rakonos 

všechny recenze uživatele

Herecký koncert bratří Hádkových. Mrazivé sociální drama, které diváky vtáhne do děje, do reality. Není tomu moc co vytknout, zatím letošní špička české tvorby. Kolegyně z práce na tom byla v kině třikrát! ()

ferda12 odpad!

všechny recenze uživatele

No, tohle jsem fakt nečekal. Čekám dvě hodiny na to, než se začne něco dít a najednou jsou titulky WTF? ()

HoncPe 

všechny recenze uživatele

Tento film jsem chtěl vidět hlavně proto, že se natáčel v Krelupech, kde bydlím. To znamená že žádná velká očekávání jsem neměl. O to více jsem byl překvapen a to vcelku mile. Musím vyzvednout hlavně herecké výkony (především Kryštof Hádek) a také příběh byl pěkný, ne nijak překvapivě originální ale s poselstvím a celkově prostě pěkný. Na filmu mi nejvíce vadili dialogy které byli často zbytečně sprosté a přehnané. Také konec mi přišel takový jako "už to trvá dost dlouho tak to nějak rychle zakončíme a jdeme domu". Příjde mi to jako by sice nepočítali s dalším dílem ale na druhou stranu si nějaká vrátka nechat chtěli. Nakonec dávám 3* a jsem rád že se takový film natočil v česku a nejde se jen po vzoru Trošky a jeho Babovřesků. ()

january 

všechny recenze uživatele

KVIFF 2015. Jsem trochu na rozpacích, jak hodnotit. Líbilo se mi to hodně, skvělé herecké výkony, dialogy a hlavně režisérovo zachycení maloměsta (hasičský ples byl takový novodobý Forman). Pobavila mě cizinka u besedy s tvůrci filmu, která se nechápavě ptala právě na to, jestli to opravdu takto v malých českých městech chodí. Jenom mi trochu vadil konec. Nejen, že poslední scéna skončila tak nějak nejednoznačně. Vadilo mi to "deus ex machina" vypořádání se s Kobrou. Jakoby scenárista nevěděl, jak z toho ven, a tak použil nejjednodušší univerzální řešení, ale tak trochu mi to přišlo laciný. I na besedě odpovídal stylem "Nevím." a "Nevím, co bych k tomu měl říct." na zcela legitimní otázky od diváků, což mě docela zklamalo. Kdyby byl lepší konec, váhala bych i nad pětkou, ale takhle váhám nad třemi hvězdičkami... takže kompromis. ()

melica 

všechny recenze uživatele

Skvělý filmový zážitek. Při zpětném přehrávání v hlavě děj trošku drhne (přeochotná babička? okamžitý podnikatelský úspěch? přeochotné falešné alibi?), ale to tady není vůbec podstatné - Kobry a užovky bodují suverénním filmařským řemeslem a jako žánrový obrázek českého maloměsta (ba i velkoměsta) 2015 jsou krutě přesné. Za 50 let by se to mělo promítat školním dětem, aby si dokázaly představit, jak jsme tady tehdá žili. Trochu jsem se bála depresivního filmu. Takový pocit se - pro mě naštěstí - nedostavil, naopak jsem se spolu s diváctvem co chvíli pochechtávala a vyznění je nakonec přinejmenším smířlivé. A co se týče ústředního bratrského hereckého výkonu, Kryštof (Kobra) se opravdu vyřádil a herecká cena z KV mu budiž za to odměnou, ale já si nemůžu pomoct, Matěj (osobně i postava Užovky) je pro mě zajímavější. ()

Lukatoni 

všechny recenze uživatele

Zřejmě chápu, co bylo Prušinovského záměrem a MOŽNÁ bych takovou věc i byl schopen ocenit, ale.......... Tohle na mě opravdu nefungovalo. A pokud někdo tento film vyzdvihuje za jeho naturalismus a realistické herecké výkony, tak je u mě jednoduše filmovým ignorantem, popřípadě rekreačním divákem... ()

rewoluce 

všechny recenze uživatele

Česká filmová tvorba na čele s vynikajúcimi hercami Užovka alias Matěj Hádek jeho zmagorený brat (filmový) Kryštof Hádek alias Kobra, ktorým nemej horšie sekunduje Lucie Žáčková.. To proste nikoho nenechá chladným vo svojej ľudskéj podstate. Dej sa odohráva v bizardnom poňatí scenáristu, ale zároveň vystihuje súčasnú dobu žitia alebo skôr prežívania.. Neuveriteľné výkony hlavne zo strany Krištofa, kedy si podľa môjho názoru zahral doposiaľ životnú rolu. Odhliadnuc od všeliakých paškvilov, dnešného filmového sveta mi tento film pripadal ako liečivá hojivá masť na oko diváka.. "Rodina musí držať pokope" toto znelo ako výkrik ruského generála z Veľkej Vlasteneckej vojny "ZA RODINU TOVARIŠČI" Nikdy by som nepovedal, že "fet" vo filme môže vyhnať serioznosť filmu do výšin čo výšin, priam do neba! Vrelo odporúčam každému, kto bude čo i len trochu váhať a položí si otázku či to vôbec bude stáť za to. Tak verte že bude! Klobúk dolu pred pánkom rejžom akým bezpochyby je Jan Prušinovský. Trochu ma sklamala Česká akadémia že nenavrhla snímok na oskara ale s tým sa dá zmieriť.. dávam 5 z 5tich hviezd pretože si to páni herci jednoducho zaslúžia.. enjoy ()

JohnX 

všechny recenze uživatele

Tohle má být ten vrchol české kinematografie, kterému se letos dostává tolik publicity? Pak jsme na tom tedy s národnostní tvorbou filmu pěkně mizerně. První půlka filmu ušla, druhá byla skoro až nekoukatelná!!! Nicka si otevře obchod s hadry, aby si u něj jeden hajzlík ze základky pašoval léky - fajn, obstojný začátek. Pošahanej bratříček ukradne babči televizku, ony léky, což by v té fázi filmu předpověděl i debil, a začne si s manželkou best frienda "pana podnikatele". Ten ho pak seřeže a super bratr jen čumí. Samozřejmě se o všechno začnou zajímat poldové a to nechce spolužák hajzlík. A na tohle má divák čekat HODINU? Zbytek už ani nemluvím, to byla jedna katastrofa za druhou. To s těmi léky bylo opravdu tak předvídatelné, že u toho filmu se ptáte sami sebe, zda vás tvůrci opravdu považují jako diváka za takového nenáročného blbce. Nápad to byl určitě dobrý, největší slabinou byl odfláknutý příběh, kvůli kterému zůstává potenciál nápadu nenaplněn. Nicméně film stojí za zhlédnutí a to kvůli hereckým výkonům bratří Hádkových, i když ten Kryštof občas přehrával, a kvůli skvěle zobrazené atmosféře této sociální vrstvy. Klady: scenárista sice neumí postavit obstojný příběh, ale za to umí využívat vyprávění obrazem na jedničku. Dialog byl taky převážně kvalitní. Moc se mi líbily dvě scény a to ta s Užovkou a tou manželkou toho kamaráda a pak ta v autě mezi dvěma bratry ke konci filmu. Nejsmutnější na tom je, že to opravdu ten český nadprůměr, jak všichni říkají, je. V rámci českého filmu by to ty 4 hvězdy i byly, ale Češi se prostě musí naučit, jak příběh ukončovat, abychom neměli konce typu "přejetí problémové postavy autem". ()

golfKana 

všechny recenze uživatele

Na české poměry vynikající film ze života který se může klidně odehrávat kdekoliv se podíváš kolem sebe. Od režiséra Prušinovského další skvělá podívaná. Více takových kusů z české kotliny. ()

Chenile 

všechny recenze uživatele

Film pekny, herci vsichni super, vyborne dialogy, realna mluva, to mam rad.. Ale na patou hvezdu tomu chybelo jeste neco malo navic.. ()

Konev odpad!

všechny recenze uživatele

Když jsem v prvních minutách filmu slyšel 20x vole a další necitovatelná sprostá slova, viděl chlapce s fialovými vlasy, který se pozvracel a shlédl trailer, tak jsem to vypnul. Bohudík. ()

wvwrayman 

všechny recenze uživatele

Tak po delší době film z našich luhů a hájů, na kterej se dalo dívat. Napnutej jak trenky jsem byl až do konce. A Kryštof to zahrál tak skvěle, že mne nenapadá, co by se mu vůbec dalo vytknout. Asi to bylo scénářem, ze to mělo spád. A ten Kryštof... No mit takovýho bráchu, tak ho asi zabiju. No ale je to pořád brácha! ()

Drkolnov 

všechny recenze uživatele

Tleskám Hádkům, oba zahráli naprosto skvěle. Scénář prošel vývojem přirozeně s vtipností a dramatičností a myslím, že film stojí za shlédnutí. ()

kriplozoik 

všechny recenze uživatele

Film, jehož hrdinové patří do, řekněme, nižší střední třídy a který sleduje jejich pachtění životem, vybředávání z dluhů a průserů, šanci na trochu lepší život. Je založený na jednotlivých postavách a hereckých výkonech, na kterých vše stojí a padá a v tomto případě hrají všichni úžasně a uvěřitelně. ()

eoj 

všechny recenze uživatele

Asi špatné rozpoložení, ale všechny postavy (asi kromě babičky) mě tak s..li, že se mi na film nekoukalo vůbec dobře. Čekal jsem něco lehčího a dostal ránu kovadlinou. Přesto asi vše ve filmu funguje jak mělo a oba Hádkové hrajou jak o život. Takže se připravte na depku z prostředí, kde budete všechny postavy nesnášet, a pak si klidně hvězdu přidejte. ()

Související novinky

VOD tipy na konec srpna

VOD tipy na konec srpna

19.08.2023

S příchodem druhé poloviny srpna se nám léto pomalu přehouplo do své finální fáze, a pokud už vám příležitostné deštivé počasí narušuje plány na rozverné venkovní aktivity, nemusíte klesat na mysli,… (více)

Nový seriál televize Mall.tv

Nový seriál televize Mall.tv

28.03.2019

Ústřední trio mediální agentury VJJ je mladé, nadějné a odhodlané přicházet s unikátními kreativními koncepty, kterými zasáhnou srdce koncového spotřebitele a přepíšou dějiny marketingové komunikace.… (více)

23. Český lev - výsledky

23. Český lev - výsledky

05.03.2016

Filmovým králem Českých lvů za rok 2015 se stává film Kobry a užovky. Film si přímo z vyhlašování ocenění odnesl šest sošek Českých lvů. Za nejlepší film si cenu převzali producenti Jan Prušinovský a… (více)

TOP filmy 2015 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP filmy 2015 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

30.12.2015

V letošním přehledu nej filmů, které viděli naši top uživatelé v roce 2015, jsme dali prostor i filmům s jiným rokem výroby/uvedení než 2015. Anketu vyhrál postapokalyptický akčňák Šílený Max:… (více)

Reklama

Reklama