Reklama

Reklama

Fotograf

  • angličtina Photographer (festivalový název) (více)
Trailer 3
Česko, 2015, 133 min (Alternativní 130 min, Televizní verze: 86+87 min)

Kamera:

David Ployhar

Hrají:

Karel Roden, Marie Málková, Zuzana Vejvodová, Václav Neužil ml., Jitka Sedláčková, Vanda Károlyi, Jenovéfa Boková, Vilma Cibulková, Marika Procházková (více)
(další profese)

Obsahy(1)

V příběhu se vracíme k některým osudovým křižovatkám turbulentního života hlavního hrdiny (Karel Roden), člověka, který je obdařen nejedním výjimečným talentem, živelností a vášní. Všechny tyto vlastnosti mu přinesly slávu i odmítání, lásku i zradu, zástupy obdivovatelů i osamocení. Středem Janova života vždy byly ženy. Ať ty, které pózovaly před objektivem jeho fotoaparátu, nezřídka postavy až pitoreskní, či ty, jež ho obklopovaly v  soukromí. Dcery, manželky, milenky, sexuální přítelkyně, intelektuální obdivovatelky. Jedny nezištně milující a oddané, jiné podváděné a zhrzené, další sdílející s rozkoší jeho bouřlivý život. Ale i takové, které s proslulým umělcem toužily spojit svou budoucnost, posedlé touhou zkrotit jeho svobodomyslnost, sdílet s ním jeho majetek, talent i geny. Exempláře všech těchto ženských typů jsou pikantním kořením mimořádného filmu, který je příjemně hořkou komedií s erotickými prvky. (Bioscop)

(více)

Videa (5)

Trailer 3

Recenze (485)

hansel97 

všechny recenze uživatele

Nechápu tuhle asi "fascinaci" Saudkovými, odporný klan úchyláků. Jako umělec mi Saudek nevadí, ale jejich životy mi opravdu nepřijdou jako něco, o čem by se měl točit film a o tom, co Jan Saudek dokázal v umění to nebylo ani trochu. Roden ujde, Málková hraje děsně, možná jsem jí nenáviděl kvůli tomu, jako pičku hrála, ale ani herecky se mi jako zloduška nelíbila. Stopáž je docela zabiják, to Pavlásková fakt posrala. Kdyby tam nemusela dávat každejch pět scén sex, tak to mohla okrouhnout nejmíň o 45 minut. Bože, bože. Co jsem to zase viděl... ()

Mikita 

všechny recenze uživatele

Proč že jsem se vůbec dívala? Ani nevím, zda mi víc vadilo téma či rozvleklé zpracování, které spoléhalo na to, že to je prostě téma, co potáhne. Sázka na jistotu, která stejně podává jen subjektivní pohled na životy jedné zvláštní rodiny. 2 dílná TV verze byla opravdu velmi rozvleklá. Roden však skvělý a důvod nevraživosti byl vysvětlen dokonale. Dítě s jinou? Ta bolest byla úplně hmatatelná. ()

Reklama

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

[ viděna a hodnocena televizní, dvoudílná verze ] Film neskutečně rozporuplný, na jednu stranu je tu totiž spousta scén, které jsou zbytečné, ic neříkají a nabourávají tempo i atmosféru, ale na druhou stranu je i tak příběh dobře odvyprávěn a především - má fenomenálního Rodena, který předvádí svůj životní výkon, nesklouzává ke karikatuře a dokázal dokonale zachytit saudkovskou excentričnost, klaním se hluboce a pokorně tomuto umění a obětuji za něj šálek čaje. Scény, které mi byly nejvíc nesympatické, byli poněkud zbytečné flashbacky do trudmé minulosti, obzvlášť, když emoce by mnohem lépe zvládl vyvolat jen Rodenský monolog, oproti tomu zas stojí na druhé straně výborné scény s vznikem jednotlivých fotografií, neboť jsou jak dobře natočeny, tak jsou především skvělým odkazem na reálné práce. Jako zdivočelý delfín páchající zlo drcením dětských písečných hradů ničí tenhle film zbytečná stopáž, čiže za průměrné tři hvězdy, ovšem kdybych viděl kinosestřih, zřejmě bych šel i výš. ()

DEXTER099 

všechny recenze uživatele

Roden Saudka zahrál dobře,ale jinak my to přišlo divné sestříhané a celkově to působilo takové nesourodé a když k tomu vezmu můj názor na to,že fotografy nepovažuji za nějaké umělce tak nebýt Rodena tak je to film ,který je spíš dobrý jako ukázka a přehlídka nahých kyprých žen.Za mě tedy celkově 50 % a tři hvězdy. ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

Dávno tvrdím, že většina umělců tvoří jen proto, aby ospravedlnila své bláznovství (či chcete-li svou jinakost). Nevadí mi kontroverzní osobnost Jana Saudka, ta je vyjádřena celkem věrně. Ale myslím si, že právě tak silnou osobností je i Sára Saudková (nebavím se zde o jejím díle). Věřím tomu, že silná žena vyhledává silného muže a že se zde potkali dvě spřízněné, ale i naprosto odlišné osobnosti. Jan jako veliký bohém a bonviván, kterého praktické věci otravují a Sára stojící pevně nohama na zemi. Zde byla vylíčena jednoznačně jako prospěchářka a mrcha, její postavě nebyl dán dostatečný prostor ani nebyla věrohodně vykreslena. Když pomineme pravdu a skutečnou žijící osobu, mělo být záporné ženské postavě věnováno při nejmenším tolik precizního zpracování jako hlavnímu hrdinovi. To se bohužel nestalo. Tím se stává celý příběh plochým a nepřesvědčivým. Mám ráda svérázné lidi, vadí mi bezpráví. Ale mnohem víc mi vadí odbytá práce a přílišné bolestínství. Velké téma, kterému by slušeno víc nadhledu a velkodušnosti. Ovšem Karel Roden hrál jako o život, klobouk dolů. ()

Galerie (49)

Zajímavosti (17)

  • Irena Pavlásková již v roce 1993, při natáčení GENu oslovila Jana Saudka s tím, že by o něm ráda natočila celovečerní film. Saudek souhlasil, ale natáčelo se až v roce 2014. (Terva)
  • Scénář filmu se připravoval dva roky. Režisérka Irena Pavlásková se s Janem Saudkem rok scházela, naslouchala mu, napsala scénář a on do něj vpisoval svoje nápady. (M.B)

Reklama

Reklama