Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Na konci 14. století jsou Země Koruny české zmítány tyranií a násilím. Jan Žižka a skupina jeho žoldnéřů jsou najati na ochranu králova zástupce. Jan prokáže skvělé strategické a bojové schopnosti. Následně je pověřen službou pro samotného krále, Václava IV. Zemi ale ve skutečnosti ovládá Jindřich z Rožmberka, nejbohatší velmož království. Jan dostává další delikátní úkol: unést Rožmberkovu snoubenku Kateřinu. Tím se nevyhnutelně zaplétá do vysoké politiky. Od té chvíle nemá na vybranou. Musí bojovat. Janovy žoldácké hodnoty se otřásají v základech. Vášeň, vina, chtíč i pomsta se stávají hnací silou jeho boje za spravedlnost a rovnoprávnost obyčejného lidu. V této době se z nájemného žoldnéře stává legenda. Rodí se vojevůdce, který bude bojovat za vše, v co věří. Historický film Petra Jákla vypráví o počátcích husitského vojevůdce Jana Žižky na pozadí bouřlivých událostí roku 1402. (Bioscop)

(více)

Diskuze

fragre

fragre (hodnocení, recenze)

Pan režisér natočil dva komerční senzační filmy a mnoha jiných podobně orientovaných  projektech se podílel i jinak. Nedá se tedy od něj čekat nic jiného než komerční senzační film. Amen.

CANNIBAL

CANNIBAL (hodnocení, recenze)

Adam Bernau

Já četl, že to mělo být jakože komedie, aby se zvýšil turistický ruch na památkách a Jákl nechal hercům prakticky volnou ruku. Žádný scénář na to snad ani nebyl. Ani jeden z herců nebude v tomto filmu hrát. Sice to stojí za prd. Nicméně já už viděl za život spoustu nepovedených upoutávek a filmů o filmu. Přestože se film samotný ve výsledku nakonec povedl. To vůbec nic nevypovídá.

Listeroman

Listeroman (hodnocení, recenze)

ArsenalEagle

takže Jákl se zaměří nejspíš na to, o čem se tedy předpokládám ví celkem prd, tedy na jeho mládí, místo toho aby nám přednesl husitské války? Moc to nechápu... Přijde mi to, jak kdyby někdo natáčel film o Pattonovi a vynechal druhou světovou válku :D.

na příspěvěk reagoval Adam Bernau

ArsenalEagle

ArsenalEagle (hodnocení, recenze)

Adam Bernau

Jak už padlo, tak by se film měl zaměřit spíš na Žižkovo mládí, respektive jeho cestu žoldáka a vypracování se ve vojevůdce... takže není vůbec jisté, že vůbec film zachytí něco po událostech Pražské defenstrace... :D

na příspěvěk reagoval Adam Bernau, Listeroman

Adam Bernau

Adam Bernau (hodnocení, recenze)

Listeroman

Husitství a celé období husitských válek jako zajímavé téma samoszřejmě Žižku přesahuje, ale na druhé straně si myslím, že chlápek, který vedl šiky sestavené většinou z nevojáků od jedné vítězné bitvy ke druhé, přičemž byl od r. 1421 slepý na obě oči, je dostatečně nosné téma. K tomu je pro dějiny husitství mimořádně zajímavá otázka Žižkovy názorové pozice ve vnitrohusitských náboženských sporech i v státoprávních otázkách. Pojednat se dá také to, jak neobyčejně silný respekt si Žižka díky své neporazitelnosti vydobyl i u protivníků. Otázka je, jak s tím vším pan Jákl naloží.

na příspěvěk reagoval ArsenalEagle

hypnos11

hypnos11 (hodnocení, recenze)

takové zajímavé téma, škoda, že ty peníze na to nedostal někdo jiný, od jákla se asi nic čekat nedá

Listeroman

Listeroman (hodnocení, recenze)

Yangus

Jako potenciál to určitě má... Jan Hus vs církev, počátek a konec husitství. Řada zajímavých příběhů. Jedno z nejzajímavějších období středověku... Ale tady spíš půjde o glorifikaci Žižky, jako jednoho z nejlepších vojevůdců historie. Což nutně není špatně, ale jak jsem psal na začátku, celý období husitství má určitě větší potenciál. Když si vezmu kolik toho bylo natočeno třeba o Římanech, britské historii, napoleonských válkách... Pořádný pohled do prašivého středověku by taky určitě zaujal řadu lidí a nejen Čechů. V podstatě je to ve světové filmografii neprobádané téma. 

na příspěvěk reagoval Yangus, Adam Bernau

vito_corle

vito_corle (hodnocení, recenze)

jak se tady psal mě by se třeba líbilo kdyby se ukázalo i to jak Johanka z Arku psala Žižkovi protože je to taky fakt a kus historie

Yangus

Yangus (hodnocení, recenze)

Osobně jsem na film zvědav. Pokud to má být z jeho mládí tak to historicky přesné nebude protože o tom se vlastně nic neví.

Mohl by to být dobrý start nové série o Husitství z teto doby toho je strašně málo. A film by mohl vyvrcholit bitvou u Grunwaldu což byla největší bitva své doby.

na příspěvěk reagoval Listeroman

TheWhiteWolf

TheWhiteWolf (hodnocení, recenze)

vito_corle

Podle mě pokud tam bude hrát převážná většina cizích herců tak jako třeba v Anthropoid, tak je dost možné, že to bude v cizím jazyce. Ghoul to tak třeba měl, i když v něm hráli jneom cizí herci a film byl prezentován světově a nikoli jako český. Když se ještě vrátím třeba k Anthropoidu, tak ten jsem napřed viděl v angličtiě a pak až si ho pustil v češtině, což je jako pro vlastence řekl bych i povinnost. U tohohle bych to pak viděl podobně, kdyby to mělo být na podobný způsob :-)

TheWhiteWolf

TheWhiteWolf (hodnocení, recenze)

CANNIBAL

Ano hrál ho cizinec, ale v tomhle případě mi to vlastně ani vůbec nevadilo. Taky mu věřím, že na to má :-) asi jako v dnešní době málo kterému českému režisérovi, protože většina těch kvalitních naopak upadá (např. Hřebejk).

Související novinky

Finále Plzeň 2022 se blíží!

Finále Plzeň 2022 se blíží!

22.09.2022

Už po 35. se uskuteční filmový festival Finále Plzeň. Oslavy českého filmu budou v západočeské metropoli probíhat od 23. do 28. září. Během šesti festivalových dní můžete zhlédnout největší trháky… (více)

ČSFD Award pro Bena Fostera

ČSFD Award pro Bena Fostera

08.09.2022

Při příležitosti uvedení nejdražšího českého filmu do kin přinášíme všem filmovým fanouškům radostnou zprávu o udělení “ČSFD Award” americkému herci Benu Fosterovi, představiteli Jana Žižky. Foster,… (více)

Krásné Vánoce a PF 2022!

Krásné Vánoce a PF 2022!

24.12.2021

Přestože bylo letos velkých filmů obecně méně, protože kina začali otvírat až na konci května a Tomu Cruisovi se ještě nechtělo riskovat s Mission: Impossible 7 a Top Gunem, dočkali jsme se několika… (více)

Michael Caine oznámil konec kariéry

Michael Caine oznámil konec kariéry

16.10.2021

Aktualizace: Tak se zdá, že se herec těšil na důchod předčasně. Později svá slova změnil a jeho zástupce potvrdil, že hodlá pracovat i nadále.   Původní zpráva: Smutná zpráva z britských ostrovů.… (více)

Reklama

Reklama