Reklama

Reklama

Epizody(16)

Obsahy(1)

Kmeny, koprodukční dokumentární cyklus, mapuje současné městské subkultury. Cyklus má celkem šestnáct dílů, ve kterých představí fungování různých komunit od hipsterů, hackerů, přes hooligans až po thrash metalisty. Dokumentární série Kmeny, vycházející ze stejnojmenné knižní předlohy z roku 2011, zavede diváky na místa, kde nejspíš ještě nikdy nebyli. Do komunit, které se svou odlišností, mnohdy patrnou na první pohled, záměrně vymezují vůči ostatním. Každý díl se snaží co nejpoutavěji a vizuálně co nejpozoruhodněji zachytit typické subkulturní aktivity, dílčí rituály. Šestnáct šestadvacetiminutových dílů natočených různými režiséry odvysílá Česká televize, ke zhlédnutí budou také na kmeny.tv. (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele Radek99 k tomuto seriálu (5)

Kmeny (2015) 

Opravdu unikátní, mimořádně zdařilá kniha, ale jen průměrný televizní ,,seriál" na její motivy... O čem se tak dobře čte, na to se někdy špatně dívá. Věčná škoda prohospodařeného potenciálu knižní předlohy, věčná škoda autorského přístupu tvůrců... ()

Punk (2015) (E01) 

Smutný konec punku v Čechách. Systém se může radovat, když proti němu stojí takovýhle nepřítel... A pak je tu druhá rovina tohoto dokumentu - Daniela Gébová, která zjevně nepochopila podstatu toho, o čem měla točit... ()

Hooligans (2015) (E02) 

To, co scházelo dílu o punkovém hnutí v Čechách, je obsaženo v Kmenech o plzeňských hooligans. Jiří Volek pochopil, že musí mezi ně, teprve s kamerou uvnitř dané subkultury má daný projekt nějakou vypovídací hodnotu. Tihle ,,hooligans" jsou to, čemu američtí sociologové říkají ,,white trash", plebs, bílý odpad společnosti a Volek to ,,jenom" natočil, nebylo ani nutno surový materiál nějak zvlášť upravovat (ty efektní zpomalené záběry na začátku byly vlastně nadbytečné). Osobně jsem docela překvapen, že jsou dotyční lidé tak omezení, že se nechají dobrovolně natáčet při těch nejprimitivnějších úkonech, sledovat jejich všednodenní zábavu skoro až bolí, jak jsou její aktéři tupí a buranští. Umaštění dělníci ze čtvrté cenové zpívají své odrhovačky a vystavují tuny špeku a sádla, sem tam taky holou prdel. Neskonale vulgární prostředí fanouškovského autobusu kontra nezletilý syn jednoho z primitivů plus jeho nesoudná matka v objetí láhve s rumem. To, že její dítě kdosi celkem surově tahá zezadu za vlasy, asi neregistruje. Tyhle kmeny jsou námětem spíš pro sociálku... ()

Rap (2015) (E03) 

Tak tenhle díl kmenů je asi největší zklamání! Vůbec jsem nepochopil koncepci, proč byl díl Kmenů věnovaný českému rapu zúžen jen na osobu Oriona? Ano, díky záběrům na mlčenlivého rapera jsme se dozvěděli, že bydlí v panelovém domě, suší prádlo v lodžii, má sbírku bot v originálních krabicích, na Facebook se přihlašuje z notebooku, občas zkouší, chodí pít do baru se známými koktejly, rád se koupe a popíjí u ztemnělého nočního bazénu, fascinují ho můry a když už konečně promluví, možná by bylo lépe, kdyby i mlčel... Co je tohle za tvůrčí záměr? Ukázat, že i rapper žije všední život? Proč tady nikdo neříká nic bližšího o dané subkomunitě? Jediným objevným momentem byla scéna v Nike shopu, ale ani ta nebyla dotažena k nějaké pointě či přesahu. Možná měl celou stopáž jen recitovat Vladimir518 (jeho přednes, intonace a barva hlasu je skutečně charismatická). Dokumentární Česká RAPublika byla tisíckrát víc vypovídající o tomhle bezesporu zajímavém fenoménu... ()

Meatheads (2015) (E10) 

To vážně bylo smyslem těchto Kmenů vykreslit portrét prázdnoty a osamělosti života kulturistů? Jestli ano, povedlo se to dokonale. Jestli ovšem opravdu ano, postrádám smysluplnost Kmenů coby věrohodného projektu, tohle o žádné subkultuře nevypovídá zhola nic, pouze ukazuje výsek ze života dvou náhodně vybraných lidí... Ostatně to je Hátleho obecný problém, kterého jsem si už všiml u ,,dokumentu" Velká noc, proč vlastně točí dokumenty, když záměrně rezignuje na dokumentární stránku díla? ()

Reklama

Reklama