Reklama

Reklama

The Last of Us - Season 1 (2023) (série)


Vydržet a přežít (S01E05)

(epizoda)
  • USA Endure and Survive
TV spot

VOD (1)

Obsahy(1)

Joel a Ellie se snaží uniknout povstalcům a přitom se dostanou do křížku s nejhledanějším mužem v Kansas City. Kathleen pokračuje ve své misi. (HBO Max)

Recenze (142)

boss123 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Piata epizóda Vydržať a prežiť zo seriálu The Last of Us je jedným slovom bomba. Už zo záverečných minút minulej epizódy som približne vedel, čo ma asi približne čaká a som rád, že autori zachovali najdôležitejšie  príbehové momenty z hernej predlohy aj v tomto seriály. Mierne zmeny deja mi vôbec nevadili. Naopak pôsobili ako príjemné spestrenie a mne, ako fanúšikovi tým vlastne aj spríjemnili príbeh novými momentmi. Do deja sa dostávajú dve nové postavy, a to Henry a Sam. Obidvaja sa rovnako tak objavili aj v originály. Interakcia medzi nimi je veľmi uveriteľná a ich bratský vzťah je od prvých momentov krásny. Navyše sa tvorcom podľa môjho názoru podarilo natočiť jednu z najlepších a najviac napínavých akčných scén, čo som mal možnosť doteraz v seriálovej tvorbe vidieť. Vizuálne efekty sú fantastické. Je vidieť, že tvorcovia si opäť dali na zobrazení nakazených záležať. Kostýmy sú rovnako tak skvelé a od samotných vizuálnych efektov takmer až nerozoznateľné. Udalosti posledných minút sú rovnako devastujúce, ako aj vo videohre a budú mať v ďalších epizódach na ústrednú dvojicu veľký dopad. Napätie posledných minút sa stupňuje až, teda vyvrcholí v záver, ktorý málokto bude čakať a myslím, že nejedného nového diváka tieto udalosti dosť šokujú. Musím povedať je to zatiaľ najlepšia epizóda. Som rád, že som sa po dlhšej dobe dočkal znova poriadnej akcie a s veľkými očakávaniami sa teším na ďalšiu epizódu. Tentoraz jasných 5z5 a 95 percent. Som úplne spokojný. ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Na emoce to brnká stejně účinně, jako Gustavo na kytaru, což stvrzuje tvůrčí záměr, vézt se na (překvapivě) komorní vlně, která ty divácky vděčné „velké“ momenty přináší spíše nečekaně a na chvíli, protože je třeba před nimi utéct. Což samozřejmě cením na max, ale nepopírám, že kdyby rozběsněný Bloater řádil ještě o chvíli déle, neměl bych námitek. ()

Kaka 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Perfektní gradace z komorního začátku do infernovského finále. Zajímavá postava hlavní záporačky, stejně tak finální řežba stojí za pozornost. Pro neznalce hry tam bude menší překvápko, nutno doplnit vzdělání a trochu zapátrat na internetu. ()

castor 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

„I´M SORRY!“ Dosud bylo zvykem, že víc než boji o přežití se tvůrci věnují emocím svých hrdinů. Infikovaní a boj s nimi stojí až někde ve druhém či třetím plánu. Podíváme se o pár dní zpět, abychom spojily dvě příběhové linie. Nejhledanější muž v Kansas City Henry a jeho němý bratr Sam, vedle nich pochopitelně zrovna tak se skrývající Joel s Ellie. Zatímco vůdkyně Kathleen se k nim „tiše“ blíží, po méně svižných epizodách se dočkáme akčnějších a přímočařejších momentů v podobě útoku nakažených. Není to tak, že bych skákal do stropu, ale má to koule a samotné finále po probuzení je poměrně silné. Díl má zase krapet jiný feeling a zatím představuje asi vrchol série. ()

filmfanouch 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Pasáž z herního Last of Us, která čítá setkání Joela a Ellie s Henrym a jeho mladším bratrem Samem je v součtu jednou z nejemotivnějších částí hry, především i díky závěru této linky. Již dle náznaků z předchozí epizody bylo jasné, že v rámci 5. epizody dojde k adaptování právě této pasáži hry, přesně tak se také stalo. Režisér Jeremy Webb navázal tam, kde minule skončil a výsledkem je skvělé adaptování silného emotivního momentu.   Pátá epizoda nejdříve odhaluje odpovědi na jisté otázky nastavené ve 4. epizodě, následně dochází k propojení s příběhem Joela a Ellie. Emoce zvládá vyvolávat i rychle nastavené pouto mezi Ellie a Samem, v druhé polovině poté dojde i k velkolepější akční pasáži, kdy se tvůrci opět snaží o maximální estetickou věrnost původní hře, výsledek poté působí ohromně, kdy je opět snadné věřit, že většina fanoušků hry si výslednou adaptaci mohlo představit zhruba takto. Design clickerů již potěšil minule, nově ovšem potěší nástup Bloatera, který zvládne působit jako ta správná ničivá síla, téměř nezastavitelné monstrum. Tvůrci seriálu přitom opět jdou krapet jinou cestou než u hry, přesto zůstávají víceméně věrní a i proto především finále funguje stejně skvělým způsobem jako v původní předloze. Světu seriálu se nadále daří vystavovat nečernobílé charaktery, kdy někteří musejí přinášet oběti za cenu vyššího dobra, primárně se nadále daří tvůrcům budovat postapokalyptický svět, nadále neskutečně vtahujícím způsobem, kdy je ze seriálu nadále cítit nepříjemný nádech. Keivonn Montreal Woodard, který ztvárňuje Sama je v reálném životě hluchý, v seriálu je poté Sam též hluchý, disciplína hluchoněmých herců je poté nadále zajímavá, kdy Woodard dokáže prodat každé gesto, musí se většinu času spolehnout pouze na oční herectví a daří se mu to. Skvělý dojem v součtu vyvolává i Lamar Johnson, který především jeden stěžejní moment skutečně dokáže po herecké stránce prodat, opět nastupuje onen fakt, že je někdy nutná oběť za vyšší dobro a ne každým se s tím zvládá vyrovnávat. Pátá epizoda Last of Us v součtu drží nastavenou neskutečnou formu, v následujících 4 epizodách bude rozhodující, aby vysoce nastavená kvalita jen tak neklesla.... ()

Anderton 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Konečne sa niečo deje, avšak chvíľu to trvá, než sa epizóda rozbehne. Bohužiaľ vizuál ma tentokrát, a nie prvýkrát, dosť sklamal, všetko to vyzerá príliš lacno a necítim z toho žiadnu atmosféru, ako tomu bolo napríklad vo vypiplanej druhej časti. Stretnutie so zombíkmi poteší najmä tým, že sa dočkáme väčšej akčnej scény, inak nás nič špeciálne nečaká. Pozitívne hodnotenie z mojej strany je tak predovšetkým za záverečné prekvapivé minúty. Hráči hry asi budú chrochtať blahom čo aj vidno na hodnotení, ale to patrí k veci. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Pravděpodobně dosud nejlepší díl, který měl všechno. Obecně tento seriál až nezdravě inklinuje ke všemožným roztodivným menšinám. Po hodně teplém třetím dílu tak nemůže chybět samozřejmě ani hodně černý díl ozvláštněný dokonce hendikepovaným hluchým kidem. U těchto dvou černoušků však člověk nemusel během sledování několikrát zvracet, ale naopak to bylo místy docela kjůt. Skvělá atmosféra, vynikající vývoj a zvraty, velmi sympatické opičky. Se zombíky se zde vskutku neplýtvá, ale když přijde na věc, tak je to naprostá pastva pro oči. [85 %] ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Po 3 a 4 dílu, opět akčnější a přímočařejší, bez zbytečných odboček. Nové postavy si diváka rychle získají a útok nakažených je na seriálové poměry, dost velkolepé. Nejlepší díl. ()

AlfaNumerO 

všechny recenze uživatele

Jedna drobnost mě naprosto dostala. Vykřiknutí Ellie bylo natolik sugestivní, že jsem si musel vrátit scénu zpět, abych si ověřil, že ze sebe takovou reakci dostala. V danou chvíli mi vytryskly slzy do očí, aniž bych chápal proč. Geniálně zahrané. ()

BrooksW.Here 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

"I'm the most wanted man in Kansas City. Although, now, I think you're running a close second." _____________ Tak pre mňa bola táto epizóda (spolu s tou treťou) v rámci výsledného dojmu doteraz asi najsilnejšia. Páči sa mi to, že tvorcovia sa v príbehu úplne bez problémov vracajú do minulosti a vďaka tomu má divák možnosť vidieť príbeh aj z iného uhlu pohľadu ako doteraz. Niekomu to môže pripadať ako naťahovanie, ale podľa mňa sú takéto pasáže úplne na mieste, vďaka nim je príchod nových postáv lepšie dovysvetlený a všetko začne dávať aspoň o trochu väčší zmysel. To pomalšie tempo tomu podľa mňa svedčí a atmosféra, ktorá vás neustále drží v pozore pôsobí ako brilantná predzvesť toho, že záver prinesie niečo veľké a hrozivé... A tak sa aj stalo. Scéna s hordou je doposiaľ asi najakčnejšou pasážou, ktorú nám tvorcovia ponúkli a aj napriek miestami dosť viditeľnému CGI, som opäť (ako už je u mňa pri sledovaní THE LAST OF US zvykom) zostal v nemom úžase. Predstavil sa nám prvý BLOATER, a musím povedať, že z neho naozaj ide strach a maskéri (tak isto ako v prípade clickerov z druhej epizódy) opäť odviedli šialene dobrú prácu. No, a ten záver, z toho ma mrazilo ešte viac ako z Bloatera... Hru som nehral a asi preto bol pre mňa tento zvrat taký nečakaný, dúfam, že sa nejakých takýchto "plot-twistov" v najbližších epizódach ešte dočkáme... Aktuálne tempo, akým sa seriál posúva mi neskutočne sedí, som zvedavý, čo príde nabudúce... ()

Reklama

Reklama