Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film založený na skutečných událostech při nechvalně známém "Stanfordském vězeňském experimentu", který proběhl v roce 1971. Uměle vybudované vězení se nachází v prostorách výzkumné laboratoře - kompletně s celami, mřížemi a s neustále přítomnými kamerami. Na dva týdny je najato za slib vysoké odměny dvacet mužů ke hře na vězně a dozorce. "Vězni" jsou uzavřeni a musí se podvolit zdánlivě mírným pravidlům. "Dozorcům" je nařízeno jednoduše udržet pořádek bez použití fyzického násilí. Každý má možnost skončit v kteroukoli chvíli, čímž ale pozbyde nároku na odměnu. Na začátku nálada mezi oběma skupinami je poměrně dobrá. Ale už brzy nastanou hádky a dozorci používají stále drastičtější metody k udržení pořádku... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (310)

choze 

všechny recenze uživatele

Ucházející thriller o mechanismech šikany. Svižně a stylově natočené, dobře typově obsazené a Moritz Bleibtreu válí. Je mi jasné, že bylo potřeba celý konflikt trochu zhustit, ale stejně na mě jeho vývoj působil mnohdy násilně a nepříliš věrohodně. Mimochodem skutečný vězeňský experiment se studenty ve Stanfordu také skončil už po několika dnech místo po plánovaných 2 týdnech, ale nikdo při něm nezemřel. Stejně jako později ve filmu při něm ale dozorci uklidňovali vězně minimaxy nebo je nutili pucovat záchody holýma rukama. Jinak film o filmu uvedený jako bonus na DVD je dost ubohý, doufal jsem, že se dozvím něco víc o Stanfordském experimentu, který filmaře inspiroval, ale čekal mě jen krátký, nezáživný záznam z natáčení. ()

Ištván87 

všechny recenze uživatele

Chápu že tento film není pro všechny, ale přesto mi hodnocení přijde poměrně nízké... Film na mě neuvěřitelným způsobem zapůsobil... Vím že se slavným Stanfordským experimentem pouze inspirovali a většina filmu je tedy uměleckou licencí, ovšem myslím, že podobná věc by se stát mohla... Velice silná výpověď o tom, že sociologové mají pravdu když říkají, že ať už je člověk jakkoliv slušný, za "správných" podmínek jsme schopni téměř všeho... P. S.: Moritz Bleibtreu je vynikající a stejně tak jeho filmový protipól, ztvárněný neskutečně slizkým a fašistickým Justusem von Dohnanyiem, kterého, jakmile se rozjede, musí každý divák z duše nenávidět... ()

Reklama

Martin741 

všechny recenze uživatele

Experiment od rezisera Hirschbiegela je vybornou dramou z prostredia vaznic, kde prebieha isty experiment. Vyborne zvladnuta prepracovana psychologia hercov, k tomu aj stiesnena atmosfera a nad tym vsetkym vanie dost znepokojujuci pocit, zeby sa take nieco mohlo stat. Moritz Bleibtreu je vyborny herec. 84 % ()

nirvanafan 

všechny recenze uživatele

Kdo má trochu povědomí o Stanfordském experimentu nebo i viděl dokument Quiet Rage, tak si jistě povšimne, že film se docela dlouho drží skutečných událostí a je to docela podobné tomu, jak to ve skutečnosti probíhalo (detailu, že se nejedná o studenty a pár dalším nesrovnalostem se věnovat nebudu, ostatně je to pouze na motivy tohoto experimentu). O to víc člověka zamrzí závěr, kde se scénáristům doslova utrhla ruka a nikdo to nezastavil. Chápu, že potřebovali do závěru dát nějakou tu gradaci, jak už to film ostatně vyžaduje, ale tohle? Celou dobu psychologicky dobře zvládnuté, ale v závěru jde veškerá psychologie stranou a máme z toho téměř pokus o béčkovou vyvražďovačku s tím, že dozorci se chovají jako chovanci psychiatrické léčebny a ne jako lidé, kteří byli vybráni k experimentu jakožto psychicky zdraví jedinci. P.S. A ta holka hlavního hrdiny tam byla naprosto zbytečná. ()

evulienka3 

všechny recenze uživatele

Skutočný Stanfordský experiment síce nebol taký dramatický a tento film sa ním iba volne inšpiroval, ale podstata celého projektu a aj Zimbardove závery sú v ňom premietnuté. To, že tie závery sú diskutabilné je už samozrejme druhá vec, ide o interpretáciu. Malígna, typicky ľudská, zvrátená, sebapresadzujúca agresivita. Tento film je jej takmer čistou esenciou. Zaujímavý pohľad i keď prehnaný. Videné v rámci Season Challenge Tour. ()

Galerie (53)

Zajímavosti (10)

  • Oliver Stokowski (Schütte) trpí klaustrofobií. Když jsou na počátku filmu všichni vězni nahnáni do výtahu, v jeho tváři jsou patrné stopy opravdové nevolnosti. (Morien)
  • Nátačení filmu probíhalo chronologicky podle scénáře za účelem větší realističnosti. (Morien)
  • V skutočnom Stanfordskom experimente z roku 2001 nepretiekla podľa Zimbarda, ktorý výskum realizoval, ani kvapka krvi a násilie bolo obmedzené na vyzlečenie zo šiat či postriekanie väzňa hasičským prístrojom. K bitkám, znásilneniu či dokonca smrti nikdy nedošlo. (Arsenal83)

Reklama

Reklama