Reklama

Reklama

Brimstone

(festivalový název)
  • Nizozemsko Brimstone (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Brimstone je epický thriller z dob starého Západu. Je příběhem ženy vzdorující své minulosti, která se jí neustále připomíná. Liz (Dakota Fanning) je mladá žena, která žije spolu s manželem a dvěma dětmi. Je porodní asistentkou a komunikuje prostřednictvím znakové řeči. Její vztah se čtyřletou dcerou by mohl být lepší, ale celkově se Liz cítí ve svém životě spokojeně. Když však poprvé uvidí v kostele nového reverenda (Guy Pearce), Liz ihned ví, že ona a její rodina jsou v nebezpečí. Postupně se reverend snaží vzít Liz všechno, co miluje. Do jejího života se vrací minulost, na kterou se snažila zapomenout... (mac000)

(více)

Recenze (419)

Repulsion 

všechny recenze uživatele

Komentář obsahuje spoilery! Spíš než western je to jakési podivné podobenství o útlaku žen. Postava reverenda působí až ďábelsky nadpřirozeně, čímž se snímek posouvá spíš někam k hororu. Nebo lze jeho postavu chápat jako čistě symbolickou, jako zosobnění tzv. toxické maskulinity. Kromě zbytečně dlouhé stopáže trpí film spoustu logických nesmyslů. A to od prvního okamžiku. Jenom tak namátkou: 1. ve filmu není nikde vysvětleno, jak se z Joanny/Liz najednou stala porodní bába. Vypadá to, že k tomu přišla jak slepá k houslím. 2. „Hlavička je moc velká, musíme se rozhodnout, zda zachráníme matku nebo dítě“ - nakonec o tom rozhodne sama, ani nepřizve otce. To je opravdu trestuhodné jednání. Kromě toho - císařský řez je docela starobylá praktika. 3. Zákazník si v bordelu může dovolit vše, prostitutka nemá žádnou ochranu. Naprostý nesmysl. Na Divokém Západě byl žen naprostý nedostatek (proto byli muži ochotní brát si prostitutky, trestankyně či ženy s handicapem). Takže byť by byl majitel sebevětší hovado, kdyby své prostitutky nechránil, brzy by mohl podnik zavřít. 4. Lze pochopit neochvějné postavení reverenda v původní komunitě náboženských fanatiků. Nikoliv však už v místě, kde byl nově příchozím. Je velmi nepravděpodobné, že bu mu brutální vražda a žhářství jenom tak prošly. 5. Joanna si dá práci s naaranžováním scény v bordelu, ale nakonec stejně zapálí, takže to předtím byla naprosto zbytečná práce. Současně se přitom aranžování zapomene ujistit, zda je reverend opravdu mrtvý. Ve městě je požár, ale všude je klid. Joanna má čas zajít si k felčarovi, uříznout si jazyk a v klidu odjet. 6. Samuel a typická vykecávací scéna, která vede k tomu, že je Samuel sám zabit. Reverend, jehož vypracované tělo sice můžeme v jedné scén obdivovat, nicméně je otázka, jak k němu přišel, když celé dny v podstatě nic nedělá, hladce přemůže zkušeného pistolníka. 7. Člověk s uříznutou špičkou není zcela němý. Nevysloví některé souhlásky, ale lze mu rozumět. 8. O superschopnostech reverenda již byla řeč. atd. Mám pocit, že Koolhoven se trošku inspiroval v Justýně od markýze de Sade. Tomu napovídá ten konec, kdy hlavní hrdinka poté, co zvládne veškeré útrapy a příkoří, naprosto zbytečně umírá v okamžiku, kdy už si myslí, že ji čekají jen samá pozitiva a sociální jistoty. Tento film jsem rozhodně vidět nemusel. Ničím mne neobohatil a bylo utrpení ho dokoukat. ()

freededa 

všechny recenze uživatele

bojovnice Dakota Fanning a totalni pošahanec Guy Pearce (opět perfektní) se hledali až se našly.... Moc hezky se na to koukalo,mohlo to skoncit uz v půlce a už tak by to bylo fakt drsný, ne pan Martin Koolhoven mě to utrpení hlaví hrdinky nechal vyzrat az pekne dokonce...díky ()

Brodequin 

všechny recenze uživatele

Komentář obsahuje SPOILER. Jako dobré to bylo... spíše drama, než western...jen ten konec. Bylo to přesně v takovém tom stylu: "Ježiš ta je blbá!" Celou dobu se snaží ochránit sama sebe, nakonec i dceru. A pak jí křivě obviní, jen proto, že se vydávala ze někoho jiného...a ona na to nic "neřekne"????? Prostě jen mlčí, řekne si OK, tak já se nechám uvěznit a eventuelně i pověsit, i když jsem nic neudělala.... A aniž by se snažila něco objasnit, tak se raději vrhne do vody. :-D Takže toto mi celkový dojem trošku zkazilo. Občas to bylo i roztahané, ale ne až tak moc. ()

Fjera 

všechny recenze uživatele

Na film jsem se těšila kvůli Dakotě, ale pak z toho nebylo nic než 2 hodiny zklamání. Proč? Kvůli nesmyslnému a nedotaženému scénáři. Neustálý útěk před zrůdným reverendem, který je jakoby nesmrtelný/nezabitelný, začne po chvíli nudit a po dvou a půl hodinách je z toho pěkná pruda. Škoda. Plochost scénáře tenhle film s dobrým potenciálem hodně stahuje dolů. ()

Carnosaurus 

všechny recenze uživatele

Nekompromisní hnus a absolutní beznaděj. Jedna geniálně natočená a zahraná mordýřská balada. Guy Pearce opět dokazuje, že je pan herec. ()

Kozlowski8 

všechny recenze uživatele

Poklidný život se mladé němé ženě a její rodině změní příchodem nového reverenda do jejich zapadlého městečka... A není to jen tak obyčejný reverend. je to postava, na kterou člověk jen tak nezapomene a ta zjizvená tvář a zlý, krutý a nemilosrdný pohled zůstane v mozku dlouho. Rozhodně nejodpornější reverend, jaký se kdy na filmovém plátně objevil. Velký potlesk pro Guye Pearce, který se této role bravurně zhostil a stejně tak pro Dakotu Fanning, která hrála podstatný úsek své role pouze gesty, výrazy a mimikou - a dělala to skvěle. A v chválení musím pokračovat. Režisér Koolhoven dokázal mistrně propojit několik etap příběhu, které byly chronologicky zpřeházené, což obohatilo příběh o dramatičnost a napětí z očekávání následujícího vývoje a nutilo diváka být stále ve střehu. Každá scéna, i zdánlivě nedůležitá, má svůj význam a není samoúčelná. Stejně tak brutální a drastické pasáže. Doba, v níž se tento novodobý western odehrává (konec 19. století) taková prostě byla. Opomenout nelze úžasnou hudbu, která výtečně zapadá do nálady a atmosféry děje. Ve všech ohledech vynikající film, který byl nepochopitelně ignorován při oceňování. 95%. ()

uhlerado 

všechny recenze uživatele

Taky hajzlik si zaslúži pekný revenge film. Vcelku fajn vtesnane napätie, túžba po spravodlivosti a k tomu fajn kamera. Dakota vyrástla, krásne oči a Guy nám zostarol a je z neho paduch. 4* za tento dramatický skvost s western nádychom ()

Wolves_dreaM 

všechny recenze uživatele

Dvou a půl hodinový snímek sledující utrpení ženy, které se postupně vyostřuje do silných a pro někoho i takřka nestravitelných výšin, by v mnoha případech i stačil k nepříjemnému spánku dotyčného diváka. Bohužel fakt, že když se do spárů sadistického, pedofilního alibisty, jenž si své zrůdné počínaní odůvodňuje vědomě, či nevědomě, svým vlastním fanatickým výkladem bible, dostane i dítě předškolního věku, staví celý film do ještě temnějšího světla než by vůbec bylo nutné. Western nesoucí název Brimstone je naturalistickým vyobrazením života na divokém západě koncem 19. století, skrze na skrz prošpikovaný pohledy na tlející nebo vyvržená zvířata a neútulná dřevěná stavení na kraji ponurých lesů. Dále snímek nabízí přehlídku otrhaných. od tvrdého života, citově otupělý mužů, prolévajících hrdlo kořalkou a následně páchajících sexuální násilí na ženách, pokud je zrovna nevěší na provaz za kladení odporu. Aby toho nebylo málo, tak v roli výše zmíněného, fanatického násilníka, předvede Guy Pearce takový výkon, že větší odpor než k této postavě jsem dlouho v žádném filmu necítil. Syrový snímek pro otrlejší jedince je dosycen krásnou, potemnělou hudbou a slušnou kamerou, která uhýbá z místa činu pomaleji než by jste chtěli. Pokaždé, když si myslíte, že už nemůže být hůř, tak jste za okamžik vyvedeni z omylu a to platí až do úplného konce. Brimstone je film, který rozhodně překvapí svojí brutalitou a posouvá hranice westernového žánru, zase o kousek jiným směrem. A jakým? To už je na divákovi jak daný snímek odsoudí. Na závěr bych chtěl dodat, že poslední část filmu je mrazivější než okolní příroda ve které se v tu chvíli odehrává. 4**** A znovu už vidět asi nepotřebuji. ()

Skuli7 

všechny recenze uživatele

Chladnokrevný, temný a mrazivý thriller, který dokáže chytit za srdce, když si uvědomíme, že takováhle doba doopravdy existovala. ()

Zlty_Dodo 

všechny recenze uživatele

Hovori sa, ze zlo prichadza z Vychodu.. ale skutocne zlo k nam pohanom slovanskym prislo z juhu.. hovori sa tomu nabozenstvo.. pojebani Cyril a Metod... a dalsi pochybni prorokovia z celej zapraskanej jeruzalemskej oblasti.. no a vdaka tomu sa mohli diat i veci, ktore su tu bravurne sfilmovane i zahrate... ()

Sevin14 

všechny recenze uživatele

Trošku delší minutáž a ojedinělé nadpřirozené věci se dají vytknout. Film u mě balancuje na hranici 4 až 5 hvězd, nakonec se mu díky příběhu, který ve mě něco zanechal a nestandartnímu zpracování, podařilo přeskočit na lávku s 5*, a to už něco znamená, protože pětky nerozdávám jen tak! ()

Predator77 

všechny recenze uživatele

90 Procent, Tenhle western je dost kvalitní záležitost pro mě a to z toho důvodů jak moc je jiný a liší se od ostatních, a může za to především to že se nejedná o žádnou pohádku pro děti ale a dost drsný a nekompromisní film kde se nikdo z někým nesere a postavy tady umírají jak na běžícím páse a když už je řeč o postavách tak musím rozhodně vypíchnout jak dakotu fanning v roli liz, tak i guya pearce v jeho snad životní roli kde hraje dost zlého a nekompromisního hajzla a člověk mu to i věří, tak že o herecké výkony tu není nouze, jinak co se týče příběhu tak ten taky rozhodně stojí za to, jenom čeho jsem se dosti neubránil tak bylo srovnání s filmy od tarantina kdy film máme rozdělení na jednotlivé kapitoly což my rozhodně nevadilo, tak že ve výsledku tenhle film je to nejlepší co jsem za poslední dobu, a jenom škoda že takových to filmů nevzniká víc. ()

lister_dave 

všechny recenze uživatele

Takový potenciál a za mě taková škoda. Krásná kamera, zajímavý námět, ALE... Co bylo za mě špatně: 1) Zbytečně dlouhá stopáž, často nutné pasáže, než se někdo někam došourá apod. Chyba nejen tohoto filmu. Čistá půlhodina se mohla ušetřit při zachování stejné atmosféry. 2) Dějové zvraty v mnoha případech zcela nereálné/velice nepravděpodobné. 3) Kruté až naturální scény za každou cenu na úkor např. právě realističtějšího děje. ()

Truant 

všechny recenze uživatele

Drsné drama, u kterého nelineární vyprávění vysloveně sedlo. Rozdělení do několika kapitol, které na sebe chronologicky nenavazovaly, postupně rozplétaly děj, a to diváka přimělo skládat jednotlivé části skládačky do sebe a přemýšlet nad tím, co se bude dít. Zároveň tato skutečnost dala možnost přijít s různými domněnkami a teoriemi toho, co se opravdu mezi jednotlivými kapitolami stalo. Co se týče hereckých výkonů, tak klobouk dolů Guy Pearcovi, kterému role zfanatizovaného „ďábla“ neskutečně sedla. Délka filmu kupodivu nebyla na škodu. Pomalé tempo postupně buduje mrazivou atmosféru snímku a já se tedy ani na chvílí nenudil. Nicméně, párkrát jsem se u filmu zastavil a některé scény na mě působily spíše negativně a zpracování mi vadilo. V celkovém výsledku jsou to ovšem drobnosti. Osobně mám rád, když film vyvolává rozporuplné emoce, a to Brimstone zvládl na jedničku. Naprosté znechucení střídal úžas, to je Brimstone. ()

Radek273 

všechny recenze uživatele

Brimstone hned od počátku připomíná snímky Quentina Tarantina. Ať už jde o členění příběhu na kapitoly (i když pravda ne na tak moc) nebo o surovost, s jakou se tu s postavami zachází. Dokonce se tu tvůrcům opravdu daří vystihnout bezmoc, zranitelnost a hrubé rysy doby a prostředí pro "divoký západ" tak typických. Jak už tu je psáno, herecké výkony jsou také bravurní a hlavní podíl na tom má dozajista právě Dakota Fanning. Co ale nelze odpustit a hází to na celý snímek zbytečně stín, to je logika některých činů. Nebylo by dobré, přímo zde rozebírat jednotlivé kroky, ale mnohé události se mohly stát jen díky činům, které sice nebyly pochopitelné, ovšem rejža řekl "nechť se tak stane, potřebujeme to do příběhu". A bohužel z toho se pak divák dá málem na prášky. Škoda toho! ()

taibrek 

všechny recenze uživatele

Veľmi ťažký príbeh, ktorý je ale veľmi pekne spracovaný. Nie je núdza o drsné a krvavé scény. Film rozdelený do jednotlivých kapitol vytvára celkovo dobrý efekt. V jednotlivých kapitolách vidno, ako sa hlavná postava mení v čase a vníma pohľad na svet. Joanne je stále v strehu pred svojou ťažkou minulosťou, kde ku koncu nájde svoj vysnívaný pokoj. ()

F2003F 

všechny recenze uživatele

Nenápadný western, ktorý dokáže poriadne prekvapiť svojim po každej stránke kvalitným spracovaním a tajomstvami oplývajúcim príbehom plným neodhalených myšlienok a upozornení nechávajúc diváka vyvodiť si vlastný záver a uváženie. Na mňa to pôsobilo ako silná alegória na zvrátenosť, násilie alebo aj dobovú inteligenciu, myslenie či nevšedné spôsoby žitia života ako možný nástroj moci. Guy typicky hraním vyčnievajúci, každým pohybom sa úžasne predvádzajúci. Dakota tiež ok, ale mimo toho všetkého sú tie kamerové zábery skutočne svetové.      „Ľudia si myslia, že kvôli plameňom je peklo neznesiteľné. Je to kvôli absencii lásky.” ()

Související novinky

Westerny jsou zpět

Westerny jsou zpět

22.02.2015

Velkorozpočtové westernové žánrové mixy v podobě Osamělého jezdce a Kovbojů a vetřelců si nepochvalovali diváci ani kritici, ale jinak tento tradiční americký žánr rozhodně neskomírá. V různých… (více)

Reklama

Reklama