Reklama

Reklama

V postapokalyptickém světě, kde platí "zabij, nebo budeš zabit," panuje všudypřítomný hladomor a cizí lidé vždy představují nebezpečí. Přeživší farmář se ukrývá hluboko v lese, kde s pomocí brokovnice a improvizovaných nástrah bedlivě střeží svou úrodu před vetřelci. Dlouhá léta v izolaci si ale začínají vybírat svou daň a on pomalu ztrácí kontakt s realitou. Všechno se změní, když jeho farmu objeví vyhladovělá matka a její dospívající dcera. V zoufalé snaze sehnat potravu a přístřeší mu starší žena nabídne, aby výměnou za postel a jídlo strávil noc s její dcerou. Farmář v návalu touhy poruší základní principy sebezáchovy a pustí je k sobě do chatrče. Výměna se však nakonec promění v nelehké soužití, které začne ohrožovat nejen jeho pečlivě vybudovaný svět, ale i holý život. (Cinemax)

(více)

Recenze (106)

DwayneJohnson 

všechny recenze uživatele

Překvapivě vyspělý film, který ve mně určitě zanechá velmi hutnou vzpomínku. Sice s minimem herců, kteří však dávají tomuto postapokalyptu ten správný šmrnc. Aneb jak přežít tam, kde je málo jídla na strašně moc lidí. Uvidíte sami, jde to jen velmi, velmi těžko. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Celkom rád sa pozriem na film s postapokalyptickým príbehom. Som radšej, ak sa film odohráva s minimom hercov a v obmedzenom priestore, lebo rastie šanca lepšie stvárniť zmeny správania sa ľudí pri výraznej zmene vonkajších podmienok. Bol to aj prípad tohto filmu. Napriek tomu, že ma film zaujal a ani pri skromnom deji mi nepripadal nudný, nemôžem mu dať viac, ako tri hviezdičky, pretože v niekoľkých prípadoch naturalizmus zobrazovania prekročil hranicu prípustného a v iných režisér precenil divácku ochotu zriecť sa logického uvažovania a nekriticky prijímať dianie na obrazovke. V spojitosti s týmto filmom som si spomenul na Konec srpna v hotelu Ozon, ktorý som v rámci žánru videl ako prvý v poradí. ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Film naozaj nemusí sadnúť každému ... pomalé tempo, minimum dialógov, ale úžasne atmosferický a zaujímavý. Martin McCann bol veľmi presvedčivý. FILMOVÁ RULETA 2017 ()

classic 

všechny recenze uživatele

Perverzný a úchylný film so scénami, ktoré si mohol, režisér, Fingleton, skrátka, odpustiť ! Sila filmu spočíva vo flashbackoch, i v niektorých kompozíciach - kamery, inak sa vo filme nič podstatné nedeje, vystupujú v ňom, jeden muž a dve ženy, tú mladšiu - náramným spôsobom obšťastňuje, samozrejme i on sám seba stíha, pokiaľ sa ona, neobjavila, prvých 17. minút, nezaznie ani slovo, to by sa musel rozprávať sám so sebou, vtedy prídu do deja, tieto dve osoby, pričom všetci traja, si extra nedôverujú, dôvera príde po čase, ale stále, jej čosi chýba... Je to zaujímavá myšlienka, na ktorej pracuje film, len je sprístupnená takým spôsobom, ktorý mi, vadí, pochybujem, že budem mať niekedy chuť, sa znovu k filmu vrátiť. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Nemůžu si pomoct, mně se to nelíbilo. Navíc to točil asi chlap, co má rád chlapy, protože pinďoura vidíme na začátku skoro furt, ale u holky vidíme jen propadlé kozy, ale lůno nikoliv. Jinak mi ta historka přišla bez nápadu, až jsem smutně vzpomínal na Konec srpna v hotelu Ozón, který mi dal myšlenkově daleko víc, než tohle povrchní a zbytečné plácání. ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Mladej, zdravej a silnej chlap, kterej se v postapo časech stane rolníkem, je hňup. A korunovanej. Uvázat se u nějaký chajdy a rejpat se v záhonech je naprostá pitomost - takovej trouba si zrovna koleduje o to, aby se stal obětí každýho šmejda, kterej půjde kolem. A přesně tak dopadá náš hlavní hrdina - živoří na zeleninovejch polívkách, je ze všeho permanentně vystíhovanej a klepe se furt strachem, aby mu náhodou někdo nešlohnul ředkvičky. Tomu říkám život nehodný žití. Kdyby takovejch lidí bylo aspoň pár tuctů, měl by jejich zemědělskej kibuc šanci na přežití - opevnění, domobrana, chov domácích zvířat... Ale pro osamělýho chlápka je v takový situaci jediná možná cesta - stát se potulným lovcem. Oštěp, luk, šípy (kdyby nebylo střelivo), udici, pořádnej boviják za opasek, celtu na záda a zmizet do lesů. To by byla cesta pravýho muže - vlk samotář. A ne se rejpat v hlíně jako nějakej zatracenej zahrádkář. Ale pořád lepší, než se stát kanibalem, to zas jo... Vcelku uspokojivý divácký zážitek, ale v rámci žánru jen průměr, na postapo je to málo postapokalyptické, na psychologický film málo psychologické, scénář chudý, postavy ploché... Ovšem stará plochá matka je klasa - xicht i figura jako paní Smrt, absence citů i sentimentu, měl jsem z ní skoro husinu. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Film, kde se skoro nemluví a i když se pořád něco děje, je to strašná nuda. Víceméně jde o lesní kempování osolené vzájemnou nedůvěrou mezi táborníky. Fingleton se snažil vykreslit těžký život mimo civilizaci a i když se mu to v několika momentech povedlo, ve většině případů byla jeho snaha marná. Co se herců týče, tak ti se snažili, ale většinou ani neměli co hrát. Alespoň že vizuál to má hezký. Zkrouhnout to alespoň na hodinu (amožná i na méně) a bylo by to o něčem jiném, ale na celovečerák je to strašně prázdné. 30% ()

malylada 

všechny recenze uživatele

Ukázka, kdy se člověk vrací ke zvířecím pudům a kam až může zajít. Film je hodně minimalistický a je zúžen na tři hrdiny, kteří skoro nemluví a přesto je to neskutečně atmosferické. Ukázka apokalypsy a celé to působí velmi uvěřitelně díky hereckým výkonům a syrovosti. Jako drama plné nedůvěry, postupného sbližování na to nejnutnější je opravdu mrazivé, strhující a nepamatuji si, kdy jsem měl z filmu tak nepříjemný pocit. Dokonce jsem nečekal, že závěr bude tak vygradovaný a nadmíru povedený. Jeden z nejlepších survival filmů !!!! ......8/10 ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Dost možná nejrealističtější postapo, co jsem kdy viděl. Akorát ten Bartoš v hlavní roli mi tam moc neseděl, stejně jako onen skoro až kontroverzní naturalismus, který je místy trochu přes čáru. ()

FFilipCZ 

všechny recenze uživatele

Jak málo stačí k tomu, abyste natočili luxusní postapo survival snímek, který člověku vyrazí dech. Jedna chajda, tři herci, minimum dialogů a luxusní atmosféra společně s hereckými výkony. BRAVO! ()

maddy 

všechny recenze uživatele

V prvom rade krátke objasnenie situácie. Survivalist nie je sci-fi, nie to v podstate ani thriller. Odohráva sa síce v post-apokalyptickom svete, ten tu však zastupuje jeden les a drevená chatrč v ňom. To len na spresnenie, pokiaľ by niekto chcel mať od filmu mylné očakávania. Survivalist je totiž čistokrvný, malý, lacný, festivalový indie film, v ktorom vzhľadom na takmer neexistujúci rozpočet nie je priestor na akékoľvek sci-fi výjavy, napínavé prestrelky, súboje, ani nič podobné. Toto je typický nízkorozpočtový film v jednom lese o troch hercoch, ktorý sa z minima snaží vydolovať maximum a je určený skôr pre úzku skupinu špecifických divákov. Vo výsledku však veľmi odvážny debut, ktorému sa darí budovať to o čo sa neraz iné vysokorozpočtové post-apo filmy iba neúspešne snažia. A to je skvelo vykreslená ponurá, depresívna atmosféra o prežívaní v jednej chatrčí a neustála paranoja a strach z každého človeka, ktorý sa v jej okolí môže vyskytnúť, rovnako ako následné zobrazenie narastajúcej (ne)dôvery medzi ústredným Survivalistom a dvomi ženami, ktoré sa do jeho života zamiešajú viac ako chcel najprv pripustiť. Jednoducho film o napĺňaní si tých najzákladnejších biologických potrieb a prežití, ktoré by u mnohých vyzeralo pravdepodobne veľmi podobne, keby k niečomu takému skutočne došlo. Neboli by to totiž pompézne súboje s ostatnými preživšími, ani neustále naháňačky skrz lesy, hory, ale ukrývanie sa a vyžitie s pár semiačkami a malou záhradkou. Nie je to síce vyslovene thriller, ale v mnohých momentoch tak dokáže byť Survivalist napínavejší ako iné post-apo filmy, tou neustálou surovosťou a vierohodnosťou situácií. Byť to v záverečnej pätnásť minútovke, kde už dôjde aj k nejakému tomu „akčnejšiemu“ (úvodzovky pri tomto slove radšej zdôrazňujem ešte raz!) dianiu o niečo napínavejšie a odvážnejšie idem bez váhania s hodnotením aj na tie štyri hviezdy. Takto ma to v závere po tom predošlom dianí skôr stratilo (nehovoriac o slabom zakončení celého diania), než akokoľvek potešilo. Každopádne na ďalšie filmy režiséra som veľmi zvedavý. CELKOVO: 3* (6/10) ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Dobré, drsné a realistické. Trochu mi film připomněl anglickou pecku z roku 1984 Vlákna. Vlákna jsou ještě o něco lepší, protože katastrofa zasahuje celou společnost, ne jen pár jedinců. Ale i tento anglický The Survivalist se mi líbil moc. Doporučuji všem, koho zajímá, jak to bude vypadat, až jednou nějaký vládnoucí idiot zmáčkne červené tlačítko. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Pokud máte rádi postapokalyptické filmy, tak tenhle by se vám mohl líbit. Pokud vám nevadí, že v tom nejsou zombie a je to celkově tak strašně depresivní, až se u toho budete kroutit. Jako kdyby tady nebyla ani chvíle veselí, jako kdyby s koncem téhle civilizace končil i život. Asi se budu z každého dne ještě víc radovat. ()

Maq odpad!

všechny recenze uživatele

Všechno špatně. Tři záhonky zeleniny neuživí člověka, natož tři. A nebudu jmenovat další okolnosti, z nichž je naprosto zřejmé, že autor se nenamáhal přemýšlet o věcech o kterých vypráví. A přestože vnější okolnosti mají v tomto příběhu zásadně významnější úlohu než obvykle, i zde bych byl ochoten oko přimhouřit, protože drama nedělají krámy, nýbrž lidé. Jenže i z tohoto pohledu film nefunguje. Ti lidé se chovají nelogicky, a emočně je to slabé jak čaj. --- Je to tedy zmetek, autorsky i režijně. Zmetkům obvykle dávám jednu hvězdičku, tak proč tentokrát rovnou odpad? Protože si myslím, že k tématu lidského života bez civilizace by se mělo přistupovat nanejvýš seriózně a promyšleně. Je to důležité téma. Jde o otázku, co z lidského chování je výsledkem genetické evoluce trvající milióny let, a co je civilizační fasáda. Na odpovědích na tuto otázku závisí postoje například ve věcech lidské sexuality, politické teorie a praxe, kulturního střetu mezi Západem a zbytkem světa, a podobně. Tedy témata, která určují naše životy a vyhlídky do budoucna. Tvrdím, že v těchto věcech se orientujeme mimořádně špatně, doslova třeštíme. A když nějaký autor-režisér k věci přistoupí s nezodpovědnou bohorovností salonního intelektuála, má u mě smůlu, neodpustím mu to. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Pěkný zážitek za milión liber. 1) Mám rád, když postapokalyptický film řeší zásadní otázky - jak a proč ke katastrofě došlo, kdo ji způsobil, jak se konkrétně projevuje, jak se se situací hlavní postavy vyrovnávají a především - jaké je východisko. V našem případě se hned na začátku dozvíme, že bůhvíproč klesla produkce ropy. Pak už jen sledujeme jeden nepatrný dílčí osud. Lze tedy snadno dovodit, že nejde o film scifický ba ani postapokalyptický, ale čistě o studii chování jednotlivce v extrémní situaci._____ 2) Proč se vlastně autor domnívá, že pokles či pád výroby ropy by měl mít za následek zhroucení ekonomiky a krutý vzájemný boj jednotlivců či malých skupinek přeživších (přeživších co?) lidí o jídlo, notabene v Irsku. Možná proto, že je to to první, co konzumenta tisku, televize a internetu napadne?_____ 3) Velkým plusem filmu je absence dialogů. Většinu děje vyjadřuje film obrazem...od toho je to taky film a ne rozhlasová hra. 32letý Stephen Fingleton (scénář, režie) se ve svém celovečerním debutu projevil jako mimořádně zralá osobnost. Film téměř nemá hluchá místa, není zbytečně dlouhý a pořád se v něm něco zajímavého děje._____ 4) Mimořádně se mi líbila hudba. Abychom si rozuměli, ve filmu totiž kromě bubnů žádná není. K tomu režisér: Creating the sound of the film was kind of uncharted territory because we didn’t have any music. We told the story of the film through the sound design. It sat in a world where there’s no traffic, no cars; so the sound was very exposed. It’s very unusual to hear true silence in our modern age._____ 5) Přesvědčivý 32letý Martin McCann (hlavní postava) s pěkným tělem a penisem (ano, i ten uvidíte) je dalším plusem snímku._____ 6) Bylo by směšně legrační, kdyby to nebylo spíš smutné, jak spousta komentátorů na ČSFD a ještě více na IMDb cítí nezbytnou potřebu vymezit se vůči vteřinovému záběru na penis hlavní postavy. Mnozí neváhají zdůraznit, že toto explicitní zobrazení nebylo v žádném případě nutné. Poté si zřejmě utřou sliny i ostatní tělesné tekutiny a věnují se dalším filmům. Já to tedy řeknu na plnou hubu. Mně se jeho penis líbí, je přiměřeně velký, hezky rostlý a pokud něčeho lituji, tak jen toho, že víc už asi neuvidím. ()

topi 

všechny recenze uživatele

Postapokalyptické drsné drama s naturalistickými scénami, až občas i zamrazí. Celou dobu si snímek dokáže diváka udržet v napjatém sledování, jak se vše bude odvíjet dále. A to bez použití jediného tónu hudby, ta tady zazní až při závěrečných titulcích a ta skladba má výborný sound! Minimalistický snímek, ve kterém se moc nekecá, zato atmosféru si buduje výborně. Jsem zvědav na režisérův další film. ()

džanik 

všechny recenze uživatele

Film, u kterého v titulcích najdete víc producentů než herců. Šedozelený, živočišný, bezútěšný. Pusťte si ho před návštěvou shopping parku. Návštěvu odložíte, ztlumíte doma topení, dáte si chleba s máslem, možná se budete víc usmívat na sousedy a budete děkovat za to, co máte. ()

JohnMiller 

všechny recenze uživatele

Až príliš nízky rozpočet na slabý príbeh. Komorné filmy ako aj post-apokalyptické zbožňujem ale toto bolo veľmi slabé. Nechcem povedať, že o ničom ale snímka je strašne pomalá a za prvé aj tak sa z nej nič nedozvieme, nie je to emocionálne vyčerpávajúce, šokuje to iba dvomi tromi scénkami.. Tak sa pýtam,, O čo išlo tvorcovi? Ale ako debut, klobúk dole. ()

Reklama

Reklama