Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Edu Součka, jeho maminku a tatínka už známe z filmu Obecná škola. Nyní jsme však v Protektorátu, kdy je rodina osmiletého Edy donucena vystěhovat se z Prahy na venkov k příbuzným. Městečko, kde chlapec dosud trávil jen prázdniny, se nyní stává jeho domovem. Mladá městská rodina se musí přizpůsobit novému prostředí a také soužití pod jednou střechou s tetou a jejími příbuznými, což zahrnuje i velmi přísného dědečka. Eda má před sebou nelehký úkol: najít a obhájit své místo v místní klukovské partě, jejíž svět je naprosto odlišný od jeho městského. Čeká ho cesta k hledání odvahy, ale také k nečekaným rodinným tajemstvím, která vyplouvají na povrch. Svět dětí a dospělých se sbíhá v hledání odvahy a hrdinství. I v nelehkých dnech války může být totiž nejtěžší prokázat odvahu vůči vlastní rodině. (Bioscop)

(více)

Recenze (827)

Mocak81 

všechny recenze uživatele

Genialní Svěrákovi se zase předvedli. Skvělé obsazeni i herecké výkony. Jako stroj času mě film přenesl do válečné doby. Milý i drsný film přesně takový jaká ta doba byla. To kouzlo venkova vystihli dokonale a že tam chyběl silnější příběh mi vůbec nevadilo. ()

Milan-K 

všechny recenze uživatele

Zdenda S. to se mnou umí jako Titanic se třináctkou! Já brečím i u Akumulátora... Obecná škola byla velmi vysoká laťka. Byl to film většího kluka v poválečné Praze. Byl o něm a byl jeho očima. Bos na strništi je ještě o menším chlapci, který z Prahy přijde na vesnici. Těm, co film nepochopili bych doporučil, aby se ve své dětské duši zavrtali hlouběji. Eda se vyvíjí, pořád roste a vliv konce války vnímá jinak na vesnickém prostředí, kde samozřejmě autor využil svůj dar vytvářet poetické a ikonické scény. Jen se je teda nedaří plynule spojovat s dějem. Eda Souček ve srovnání s vesnickými kluky vypadá jako retard, ale to je jen tím, že je to Pražák (desetině svých spoluobčanů se omlouvám). Je krásné vidět, jak Eda na vesnici postupně hrubne. Dokonce přijde i čas, kdy přijde domů s "prázdnýma kalhotama" - to není zrovna jak trénink Rockyho. Děsně se mi líbí, jak přijímá rodinné postoje. Rodiče mu vysvětlili co a jak, tak se podle svých rodičů chová. V ničem se nerejpe, prostě přijímá, co za názory a postoje mu bylo předáno. Díky periferní rekognoskaci terénu vnímá i náznaky odlišné reality, kterou nechápe, opět přirozeně ji přirozeně vnímá a přijímá. Nepřemýšlí o tom, ale své emoční rovnice přirozeně mění, když prostě pozdraví Vlka, kterého zdravit nemá, protože nezdravit mu bylo blbé. Mám Edu rád a rád si ho zařadím do skupiny filmů, které si pouštím pořád dokola, protože mi dělají dobře. Daří se mi na film dívat Edovo očima a díky tomu se mi fil líbí. Vetchý a Voříšková skutečně nemají co hrát. Je to škoda. Potěšil mě Kaiser, který věkem zraje do dramatického herce. Už od do obslužnosti Anglického krále umí dát svým postavám hloubku. Zdenda se mi strašně líbil, když třídě vysvětloval zpěv ptáků :-) Líbila se mi scéna, jak Eda dostal štípanou od starší spolužačky na tanku "osvoboditelů", líbily se mi primitivní lekce dědy Třísky atp. Mě napoprvé zvhly oči asi třikrát. ()

VenomSK 

všechny recenze uživatele

Kúzlo Obecnej školy to asi nemá ale vytvorilo to, aspoň u mňa, akúsi mytológiu okolo starých svárov "Vlka" a jeho rodiny alebo aj nie všetko je hneď ako sa zdá alebo niekto povie ale má možno aj hlbší význam z posolstvom dobra za cenu menšieho zla. Pre mňa jednoznačne Kaiser z jeho antihrdinskou postavou, ktorá pre mňa ťahala film až do konca. ()

maestrum 

všechny recenze uživatele

Nečekal jsem moc a taky jsem moc nedostal. Hodně mi vadila Voříšková, která nejen že je výrazně mladší než Vetchý, ale role jí absolutně nesedla. ()

aftershave 

všechny recenze uživatele

Nechali jsme se namlsat předchozími díly z per Svěráků a teď musíme taky dojíst zbytky. Není holt každý den posvícení, ani každý rok, ani každé dva roky, ani každých pět let....... Ještě že jsem na tom nebyl za hříšné peníze v kině. ()

Trucker 

všechny recenze uživatele

Nudná koláž skládající se z užvaněných scén a z melodramatických scén, absolutně o ničem. Dětské herecké výkony naprosto příšerné. ()

Karel321 

všechny recenze uživatele

I geniální pan Svěrák stárne. Je to škoda. Ten film je sentimentální hovadina bez děje. Nedá se na to vůbec dívat. ()

StandikK 

všechny recenze uživatele

Film skončil a já přemýšlím o čem byl. Eda Souček - Obecká škola, čekal jsem něco podobné nebo alespoň hodně přibližující jak humorem tak dějem originálu. Film jsem si neužil, ale spíše přetrpěl. Kde zmizl humor? Film byl místy dost nelogický. Kdo vymyslel spojit jako rodiče Vetchého a Voříškovou? To nikomu nevadil věkový rozdíl? Pane Svěráku, toto se nepovedlo. ()

mixal447 

všechny recenze uživatele

Tvorbu Svěrákovcov milujem, ale toto vôbec nevyšlo. Absencia príbehu a namiesto typického Svěrákovského čara iba vzduchoprázdno. A čo mi naozaj nejde do hlavy, je 14 nominácií na Českého Leva. To sa naozaj v 2017 nenatočilo v Čechách nič lepšie? ()

hujerita 

všechny recenze uživatele

Nečakal som nič, bo som čítal že je to priekak, ale zasa až taký priekak to nebol. Na Svěráka slabšie ako obyčajne, ale furt porád starý dobrý Svěrák. Samozrejme s odstupom času film ktorý si radi pozriete ale aj si pri ňom dobre pospíte, a to nieje dobré pre Janka. ()

BStone 

všechny recenze uživatele

Po průšvihu jménem Tři bratři přichází Jan Svěrák s dalším průšvihem... Krásně natočený tuzemský film, který rozhodně neurazí, ale ani nezaujme, nepobaví a ani nedojme. Svěrák nám přináší vzpomínkové leporelo, které ale nedrží pohromadě. Chybí vtáhnutí do příběhu a nějaká identifikace s postavami, nebo alespoň s válečnou dobou. Nemastný, neslaný film nezachrání ani jinak výborný Olda Kaiser. Škoda... 40% ()

Drslw 

všechny recenze uživatele

Nic moc, ale aspoň remeslo je o triedu vyššie než u konkurencie. Želal by som si priemerné filmy aspoň takéto, a preto som zaokrúhlil nahor. ()

JohnyRicPic 

všechny recenze uživatele

*Spoiler* Po technické stránce nemůžu filmu nic vytknout. Perfektní záběry na krajinu byly jako pohlazení od Terezky Voříškové. O poznání hůř ovšem dopadl scénář. Ke konci naprosto nepochopitelně useklá hlavní dějová linka. Když už nebyla vysvětlena Vlkova smrt, proč jsme se alespoň nedočkali nějakého vzepření vůči otci ze strany mladšího Součka nebo jeho švagra? Jaký byl tedy smysl ve vysvětlování rodinných vztahů, které zabralo minimálně půlku filmu? Divák si tím pádem neodnese naprosto nic, maximálně snůšku náhodných výjevů z druhoválečného období. Z čeho jsem byl taky velice zklamán byl herecký výkon Ondřeje Vetchého. Ač ho mám v jiných rolích velice v oblibě, zde bylo vidět, jak mu role vůbec, ale vůbec nesedla, což zřejmě zapříčinilo časté přehrávání. To, zda to bylo nevhodným scénářem nebo jeho nedostatečnou hereckou flexibilitou nechám posoudit jiné. Pokud budou tento film někdy dávat v TV, možná po něm očkem ještě hodím, ale záměrně bych si ho už sám asi nepustil. Za mě celkem promarněný potenciál kvalitního pre-quelu. 3* ()

Bohaatstvo 

všechny recenze uživatele

Já myslím, že jako u každýho filmu, je třeba počkat až do závěru. Pro mě jsou závěrečné scény nejsilnější stránkou tohoto díla. Film jsem si ale užil celý. ()

skorapky 

všechny recenze uživatele

Musela jsem na dvakrát. Po prvé zklamání , po druhé ve mě vznítil nesmírné vlastenectví. Není to žádná aspirace na Oskara , ale nevím zda právě teď národ nepotřebuje něco takového vidět. Blaničtí rytíři nevyjeli , vyhlížím, vyhlížím , nicméně nejedou , ,,a to se dívám pořádně". Ale aspoň Svěrák vyjel na pomoc svému porobenému národu. Krásně pohladilo po vypelichané srsti a moje hrdost se zase trochu vzepjala jako poník - aspoň do dalších voleb. Jestli , měl ten film říct toto a ukázat život od války rovnou do druhé války , jen vyčistíme uniformu a popustíme ji v pase ....tak se to povedlo...dávám za 5. Tříska , Špalková klucííí VÝBORNÝ ()

Související novinky

Zemřel herec Martin Havelka

Zemřel herec Martin Havelka

03.10.2020

V dopoledních hodinách dnes přišla zpráva o úmrtí filmového, televizního a divadelního herce Martina Havelky. Zemřel v Brně ve věku 62 let. Informaci na svém twitterovém účtu zveřejnil režisér Jan… (více)

25. Český lev - výsledky

25. Český lev - výsledky

10.03.2018

Předáváním výročních 25. Českých lvů provázela slovenská moderátorka Adéla Vinczeová. O hudební složku večera se postarala nominovaná muzikantka Vladivojna La Chia. Večer také narážel na současnou… (více)

Jan Tříska (1936 - 2017)

Jan Tříska (1936 - 2017)

25.09.2017

Po nešťastném pádu z Karlova mostu zemřel ve věku osmdesáti let herec Jan Tříska, celoživotní oblíbený představitel shakespearovských rolí. Jeho touha stát se tanečníkem vzala za své, když mladého… (více)

43. Letní filmová škola začíná 28. července

43. Letní filmová škola začíná 28. července

18.07.2017

Největší prostor bude věnován švédské kinematografii, na kterou se zaměří blok Fokus. Ze Švédska přijedou také významní hosté: svou retrospektivu na LFŠ uvede Tarik Saleh, k němu se přidá i jeden z… (více)

Reklama

Reklama