Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Sci-fi horor o automobilu poháněném lidskou krví. Začínající automobilová závodnice Mima má možnost jezdit s mimořádně kvalitním vozem, který však funguje na neobvyklé palivo - na lidskou krev. Jen její přítel dr. Marek si uvědomuje nebezpečí hriozící každému, kdo se zaplete s automobilkou Ferat... Režisér Juraj Herz použil jako námět filmu povídku Josefa Nesvadby "Upír po dvaceti letech". (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (239)

Legas 

všechny recenze uživatele

V dětství jsem utekl při snové scéně, kdy auto "požírá" Menzelovi ruku. Musím říct, že i teď se mi jeví jako pěkně hnusná. Jde snad o jedinou hororovou scénu. Námět filmu je zajímavý, první polovina filmu je dobrá, ale potom jsem v očekávání gradace příběhu a jeho vyvrcholení nakonec usnul. ŠKODA ;-) ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Konečně k letitému hodnocení doplňuji i komentář. Tenhle film je plný rozporů. Na jednu stranu námět, spolu se všemi (i ve filmu zmíněnými) okolnostmi a důsledky (dobově tehdejší ropná krize, dnes zase všechny ty kecy o uhlíkové stopě) je dost zajímavý a nosný. Dále výtvarná stránka (Pištěk se docela vyřádil), Hapkova hudba a i docela solidní atmosféra (v některých momentech). Naproti tomu scénář je dost krkolomný, tu a tam jakoby kus chyběl (cenzura?), někdy pro změnu atmosféra chybí úplně, postavy se občas chovají vyloženě divně a protismyslně a ta občasná kritika konzumu je tam nasazená hrozně násilně. A co nejhorší, výběr herců. Třeba Čepek pasuje přesně, jenže Menzel zkrátka nikdy hrát neuměl a Veš krnová stačí leda tak na prostomyslné venkovské nány a štětky, v dramatických rolích je úplně mimo. Ze tří neslevím, už proto, že jsem jako malý capart obcházel model feratu na slovutné filmové výstavě u Hybernů v roce 1986 dílem v hrůze, dílem fascinován, ale jinak myslím, že to zůstalo někde na půl cesty k využití potenciálu nápadu. ()

Reklama

Bush13 

všechny recenze uživatele

Pohledné auto, pohledné nohy Jany Břežkové a vyjma skvělého Pištěka z úvodu též zajímavý pokus o moderní hororovou estetiku narážející na tradiční upírskou tradici... nejsem si jist, zdali za výsledek mohou komunistické cenzurní zásahy, ale film je přes veškeré zmíněné světlé momenty a poměrně šikovné repetitivní deja-vu scény podtrhující napětí a strašidelnou nejednoznačnost, poměrně nudně poskládaným a špatně zahraným představením, ve kterém se vážnost plete se směšností. V mnoha chvílích jsem si nebyl jistý, zdali jde o cílenou recesi, nebo nechtěně humorný projev něčeho, co se snaží být více, než nakonec bohužel je. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Tento film bol natočený za spolupráce oddelenia vývoja súťažných a pretekárských automobilov národného podniku Škoda Mladá Boleslav a poriadne ho oklieštila vtedajšia prísna cenzúra. No i tak patrí do mojej top3 v špecifickom horrorovom subžánry o autách, čo majú svoj vlastný život a vraždia ľudí. Doposiaľ na mňa najviac zapôsbil démonický kamión, s výraznou maskou Green Goblina na prednom chladiči, z filmu "Maximum Overdrive". Taktiež ma dostala aj Carpenterova "Christine". Oba tieto snímky boli natočené podľa literárnej predlohy Stephena Kinga. A v tesnom závese za nimi sa drží český "Upír z Feratu". Parádny, nadupaný, čierný šporťák, ktorý jazdí na ľudskú krv. Vysáva vodiča cez chodidlo pravej nohy pomocou plynového pedálu a jeho krv používa ako palivo. Dokonalý vampírsky biologický stroj. *** ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Na české poměry rozhodně ojedinělý filmový počin. A to nejen proto, že Juraj Herz je naším jediným režisérem schopným natočit horor. Když jsem tento film viděl poprvé v dětství, hodně jsem se u něj bál, a kupříkladu scény s Menzelem celým od krve se mi do paměti zaryly natrvalo. Co má však na tomto filmu největší cenu, je unikátní Pištěkův návrh auta Ferat, které se mi nesmírně líbí, a to nejenom proto, že mám strašnou slabost pro auta z 80. let. Už jenom jeho název - FERAT - evokující sloučení značek "Ferrari" a "Fiat", a současně zkrácení "Nosferatu" o počáteční "Nos", považuji za geniální vtípek. A takových je tenhle film plný od začátku do konce. Nesmírně zajímavé je i jakési vizionářství, které jsem v tomto filmu objevil. Jednak se zde (na počátku 80. let!) předjímá současná kritika nadnárodních společností, vědomě produkujících výrobky, které zákazníkům škodí, ale kteří se přesto o tyto produkty doslova perou. (Přitom se dokonce zabrnká i na ekologickou strunu a zmíní se riziko omezených zdrojů fosilních paliv a hledání alternativních pohonných hmot pro automobily, což je opět téma navýsost aktuální). Za druhé je v tomto filmu přítomen prvek, který mi vyrazil dech, a který se o dlouhých 17 let později objevuje až ve filmu Truman Show - jde o jakýsi product placement v reálu, kdy jedna z postav netuší, že je součástí natáčení komerčního pořadu (mám na mysli postavu, kterou hraje Petr Čepek, a která do kamery odříkává naučené reklamní fráze o kvalitách vozu Ferat, v přítomnosti postavy hrané Menzelem, který o tomto natáčení nemá ponětí). Fascinující! Potěší rovněž výborná hudba Petra Hapky, přítomnost řady skvělých herců a vložený filmík se samotným režisérem v roli upíra. Naopak největší slabinou je zde poměrně slabý scénář s logickými dírami ve vývoji děje, částečně zmatený děj a několik vyloženě trapných momentů. Přesto soudím, že je to film stojící i po letech za vidění, byť jako horor bohužel nefunguje. A za úplně nejlepší část celého filmu považuji sekvenci z márnice v úvodu filmu, kde postava patologa pronáší odzbrojující repliky, které si sem dovolím přepsat: "Já jsem pitval mrtvolu inženýr (sic!) Tomášové před několika hodinami. Příčinou smrti bylo proražení prodloužené míchy zubem epistrofeu. Jó, ona totiž příroda nepočítala s motorismem, a tak vybavila naši hlavu mozkem, který je těžší než mícha a má větší setrvačnost, takže při nárazu jaksi mozek letí dopředu, zatímco se páteř brzdí, tím se vlastně dosáhne efektu, kterému ve středověku říkali lámání vazu. To se používalo na zvlášť odporných zločincích. Za minulý týden jsme tu pitvali sedm takových mrtvol, kterým hlava ještě cestovala, když se jejich vůz srazil. Překonáváme středověk v každém směru." To je přece skvostná ukázka černého humoru a kritika zbytečných úmrtí na silnicích současně. ()

Galerie (8)

Zajímavosti (58)

  • V čase 01:10:05 je možno vidět auto s logem Hella. HELLA AUTOTECHNIK se zaměřuje na výrobu předních a zadních světel do vozidel největších světových automobilek. (pornogrind)
  • Servisní vůz pro závodní servis je Land Rover 109 z roku 1960. (sator)
  • Pôvodný tvorcovia a dizajnéri Škoda 110 Super Sport (typ 724) sa vyjadrili v neskorších rokoch, že je smutné, že práve filmové účinkovanie porušilo originálnosť pôvodného návrhu. Jednoducho, úpravy zničili jediný existujúci exemplár a ostali iba fotografie a ešte pár sekúnd vo filme Zítra vstanu a opařím se čajem (1977), kde sa objavilo v pôvodnej bielej farbe neupravené. (Raccoon.city)

Související novinky

Zemřel Jiří Menzel

Zemřel Jiří Menzel

07.09.2020

Ve věku 82 let zemřel v sobotu večer český oscarový režisér Jiří Menzel, informaci v neděli prostřednictvím sociální sítě zveřejnila jeho manželka Olga. Světoznámý tvůrce, jenž se v posledních letech… (více)

Reklama

Reklama