Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Sci-fi horor o automobilu poháněném lidskou krví. Začínající automobilová závodnice Mima má možnost jezdit s mimořádně kvalitním vozem, který však funguje na neobvyklé palivo - na lidskou krev. Jen její přítel dr. Marek si uvědomuje nebezpečí hriozící každému, kdo se zaplete s automobilkou Ferat... Režisér Juraj Herz použil jako námět filmu povídku Josefa Nesvadby "Upír po dvaceti letech". (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (240)

Sandiego 

všechny recenze uživatele

Tři s odřenýma ušima - nápad byl zajímavý, ale jeho potenciál byl využit jen zpola. Chyběla zde silnější atmosféra a některé scény byly jen na efekt. Přesto musím ocenit žánrovou jedinečnost, neboť shlédnout normalizační horor s erotickým nádechem (dosti zajímavě na tom je Madam Ferat) se v jiném případě již nepoštěstí. ()

F.W.Colqhoun 

všechny recenze uživatele

K vám ty auta vyvážet nebudeme, i když by to pro vás bylo dobré. Víte přece jaká je situace s pohonnými hmotami. A věřte že náš vůz má směšně malou spotřebu... Druhý ropný šok prodělávala světová ekonomika dva roky před uvedením filmu a následky dosud zcela neodezněly. Herz tak v adaptaci Nesvadbovy povídky, na kterou se upomíná i přímo ve filmu, chytře spojuje hrůzu démonického narušení tělesné integrity s vroucným přáním ušetřit za pohonné hmoty. I když se i sám autor zaklínal tím, že kritika motorismu byla hlavně vějičkou pro komunistickou cenzuru, Upír funguje nejlépe právě v této rovině. Motiv oteklé nohy přišpendlené k plynovému pedálu totiž neztratil nic z aktuálnosti., zatímco se posunula senzitivita vnímání nenarušitelnosti těla. V současnosti, době hledání cest ze závislosti na fosilních palivech a vzývání úsporných opatření se sání z chodidla jeví jako ničím nezkalený splněný sen. Na druhou stranu se nelze divit Herzově distancovanému postoji od filmu. Zejména v prostřední části je film zřetelně nespojitý a dá se odhadovat, že cenzorovy nůžky zasahovaly hlavně zde. Ve zmrzačené verzi (která nikdy nebude napravena - vystřižené švankmajerovské a erotické záběry byly zlikvidovány) navíc působí natahovaně závodní pasáž, která naprosto nesmyslně střídá v rámci jediného závodu denní a noční záběry. I v této podobě pozoruhodný film. ()

Reklama

Dudek 

všechny recenze uživatele

Český (nebo spíše československý) pokus o horor nedopadá až tak špatně jak by mohl. Zajímavý námět a zvučné herecké obsazení by měli film dostat až ke hvězdám, bohužel nestalo se tomu tak. Díky zásahům komunistických nůžek byli s chirurgickou přesností odstraněny přesně ty scény, které by dokázaly film trochu vytáhnout, a v té době kdy byl natočen by se jim určitě podařilo i šokovat. No buď jak buď autoři se s komunistickou cenzurou museli vyrovnat a vypořádali se s ní v rámci možností jak nejlépe to šlo. Jistě, hororové scény a moderní automobil jsou dnes spíše k pousmání, ale jako diváci bychom si měli všímat převážně jiných věcí, důležitějších. Staré české filmy jsem nikdy neměl nijak moc v lásce, ale nechat si ujít fantaskní příběh o škodovce, která pije krev svým řidičům, a to doslova, to jsem prostě nemohl... No herecké výkony nebyly nijak moc oslnivé, na druhou stranu bych je však mohl označit za dostačující. Horší je to však s poněkud kostrbatým a ne zrovna fungujícím scénářem, zrovna tak mi neseděla nehororová režie - ale to může býr dáno dobovou neschopností točit cokoli jiného než komedie - a hudební doprovod pana Hapky. Každopádně si však cením snahy o průlom české kinematografie a s nervozitou očekávám další český horor Srub, od kterého čekám ale mnohem více než SCI-FI podívanou ve styl Upíra z Feratu... ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Také nemastné-neslané, balancujúce na hrane hororu a hororovej komédie. Hororovú atmosféru vytvára iba jedna jediná scéna, ktorá ale zase je celkom dobre urobená (na rok a pôvod vzniku). Z postáv sa mi páčila iba tá herečka, ktorá účinkovala v tom krátkom čiernobielom upírskom snímku :) Hodnotenie: 45% ()

noriaki 

všechny recenze uživatele

Jsem ochotný uznat, že za plytký děj a propady v atmosféře můžou cenzorské zásahy. Ale nikdy Herzovi neodpustím, že prováhal jedinečnou možnost rozmlžit závěr do dvou možných vysvětlení. Příběh si o to přímo říkal, a nebylo by potřeba ani moc přepisovat. Když už mu na Barrandově nedovolili natočit syrový horor, ani plnohodnotné sci-fi, mohl zásahy obejít natočením mysteriózního psychodramatu. V něm by snad obstál i ten Menzel v hlavní roli. ()

Galerie (8)

Zajímavosti (57)

  • Vo filme môžeme vidieť zábery z animovaného filmu Jana Švankmajera Rakvičkárna (1966), režisér tohoto diela sa taktiež podieľal na výrobe a dizajne povestného upírieho auta Ferat. (Raccoon.city)
  • Televizní vůz TV-WR je vybaven televizní technikou Bosch a Sony. (sator)
  • Auto při natáčení najezdilo 1 500 km a většinou za volantem seděl testovací jezdec automobilky Stanislav Cinkl. Herci Petr Čepek nebo Jana Břežková, kteří ve filmu s autem také jezdí, totiž ve skutečnosti neměli řidičák. [Zdroj: garaz.cz] (pornogrind)

Související novinky

Zemřel Jiří Menzel

Zemřel Jiří Menzel

07.09.2020

Ve věku 82 let zemřel v sobotu večer český oscarový režisér Jiří Menzel, informaci v neděli prostřednictvím sociální sítě zveřejnila jeho manželka Olga. Světoznámý tvůrce, jenž se v posledních letech… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno