Reklama

Reklama

Film Státní tajemství je inspirován skutečnými událostmi, které otřásly celým světem. Vypráví napínavý příběh Katharine Gunové (Keira Knightleyová), zaměstnankyně britské zpravodajské služby, součástí jejíž práce je rutinní nakládání s utajovanými informacemi. Jednoho dne v roce 2003, krátce před invazí do Iráku, Gunová obdrží šokující zprávu z Národní bezpečnostní agentury – Američané žádají britské tajné služby o pomoc při odposlouchávání členů Rady bezpečnosti OSN, aby je mohli vydírat před klíčovým hlasováním o rezoluci k Iráku. Gunová, která odmítá nečinně přihlížet, jak se svět řítí do ilegální války, učiní to nejtěžší rozhodnutí postavit se své vládě na odpor a předat přísně tajné informace tisku. Tak odstartuje řetězec bouřlivých událostí, které vyvolají mezinárodní ohnivou bouři, odhalí obří politické spiknutí a vystaví Gunovou i její rodinu nebezpečí. (HBO Europe)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (137)

Radko 

všechny recenze uživatele

Nuž, neviem. Uvediem situáciu ako z filmu Štátne tajomstvo. Prídem pracovať do úradu, kde sa bežne pracuje s prísne utajovanými informáciami. Po pár rokoch poctivej práce a odpočúvania diplomatov a tak (samozrejme nelegálne, ale to mi žily nikdy netrhalo a netrhá), sa mi jeden e-mail nepozdáva. Lebo odhaľuje, akí sú politici klamárski zákerní zmrdi - hoci každému realistovi je to jasné dávno predtým. Samozrejme, prvé čo spravím: inkriminovaný e-mail vytlačím, skopírujem a dám aktívnej protivojnovej aktivistke, nech majú noviny sólokapra. A to všetko napriek podpísaniu dokumentov pri začatí pracovného pomeru, o dôslednej mlčanlivosti navonok. Vrámci nich bola aj klauzula o zavinenom úniku informácií. Vtedy nemám právo hovoriť nikom, ani advokátom vôbec nič, až do doby, kým nie som obvinený. Navyše, zverejnením ničomu nezabránim, nikoho nezachránim. Hlavná hrdinka v závere povie, že by to urobila znova, napriek tortúre zo strany štátu, ktorú musela podstúpiť (šikanovanie muža, sledovanie, hrozba väzenia). Len dodám, že znova by to neurobila, pretože nik príčetný ju v obdobnej pozícii nikdy nezamestná. Ani omylom. Sfilmované je to na druhej strane slušne. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Politika těchhle pánů byla vždycky s velkým otazníkem. Šéf resortu zahraničí Colin Powell a hlava státu Bush označovali Saddámův režim v Iráku za hrozbu pro mezinárodní mír a bezpečnost. Holt měli „důkazy“, ovšem pracovali se záměrnými a vědomými lži a dopouštěli se hned několika argumentačních triků. Neetický nátlak na Radu bezpečnosti OSN se toho času nelíbil Keiře Knightley, která se rozhodla informace o manipulaci zveřejnit. Jenže pracuje ve vládních službách, navíc je provdaná za muslima, takže svým (statečným x naivním) krokem ohrozí celou svoji rodinu. Výsledek je chytlavý a přehledný, režisér Gavin Hood má na kontě několik přešlapů, ale kupříkladu ambiciózním Okem v oblacích si to hodně vyžehlil. Obdobně náročné je tohle drama za pravdu, vystavěné je sice rutinně, ale několik poutavých vrcholů nabídne. Stejně jako solidní herecké výkony. A lidé navíc tyhle souboje stát versus jedinec můžou. ()

Reklama

octopuska 

všechny recenze uživatele

Mrazivé politické drama podle skutečnosti? To můžu vždycky. Hlavně když je osázeno skvělými hereckými jmény, které mám ráda. A tady je teda pěkná úroda. Fiennes, Goode, Ifans a Knightley, která si začala vybírat výborné role. Vyprdla se na megalomanskou komerci a začala hrát v menších, ale o to kvalitnějších projektech. A myslím, že se rozhodla dobře, protože jí tato žánrová poloha fakt sedí. Atmosferická, konverzační ukázka špinavé politiky. A hlavně toho, že ve všem si smočí pracky nedotknutelná Amerika. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Velmi silný příběh whistleblowera, respektive whistleblowerky, aneb jedinec versus státní aparát. Poslední dobou celkem oblíbený hollywoodský žánr. Není příjemné vidět, když vláda a premiér zneužívají svého postavení, lžou veřejnosti a manipulují fakty, je příjemné vidět, když zafungují mechanismy demokracie. Škoda, že u nás v ČR se to druhé už neděje... ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Neobyčejně naléhavé sdělení, právě dnes aktuálnější než kdy předtím. To abychom nezapomněli - na invazi, kterou nelze ospravedlnit ... na PŘÍKLAD, který jsme (jakožto západní demokratické společenství) bezděčně poskytli. Neboť mohl dobře posloužit i Ruské federaci ... když 24. 2. 2022 zaútočila na Ukrajinu ... brutálně - po vzoru středověkých nájezdníků. Bůh s námi - možná si to jednou zodpovíme ... o to víc, že dál kšeftujeme s Ďáblem a financujeme tak jeho válečné tažení, i když bychom s ním měli minimálně přerušit veškeré obchodní vazby - za to, co už udělal ... za to, co právě teď dělá - když z pochopitelných důvodů nechceme vstoupit do války napřímo. Ani já nechci, nejsem žádný hrdina ... krom toho mám svou rodinu - a jestli se za něco modlím, jakožto (ne)věřící, tak za její bezpečí. Ale o něco víc ze svého pohodlí a ze své ekonomické prosperity jsme slevit mohli - a MĚLI. Protože důsledky války ekonomické - i té nejtvrdší, se nedají srovnávat s důsledky války v pravém slova smyslu ... vždyť je vidíme takřka v přímém přenosu - každý den. Evropa je bohatá, tak by to ustála ... jen kdyby držela při sobě. Sláva Ukrajině ! ()

Galerie (30)

Zajímavosti (8)

  • Pomenovanie „Janum“ používané Yasarom (Adam Bakri) voči manželke Katherine (Keira Knightley) znamená v turečtine „milovaná“ alebo „drahá“. (Arsenal83)
  • Lietadlo použité vo filme je Boeing 727 vo vlastníctve spoločnosti Oil Spill Response a nie je schopné prepravovať cestujúcich. Zábery s ním boli nakrúcané na letisku Doncaster Sheffield, pred hangárom 3, kde je na dverách vidieť '2Excel'. (Arsenal83)
  • Pro Katharine Gun (Keira Knightley) poté, co byla v roce 2004 propuštěna, bylo obtížné najít novou práci. Od roku 2019 žila s manželem a dcerou v střídavě v Turecku a Británii. (sator)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno