Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Jsou hranice světa, v němž Filip žije, totožné se zadrátovanými hranicemi normalizačního Československa? Ale co je za nimi? Jakou cenu musí Filip Marvan zaplatit za svou zradu? (Česká televize)

Recenze (58)

Eleanor05 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

"Je to sen? Je to skutečný?" - Nevím, protože když nedodržujete časovou smyčku, nikdo se v tom pak nevyzná. :) Marvan byl v minulosti a minulost velmi ovlivňoval, ale vlastně v ní nebyl, protože byl v kómatu. Postavy mluvily samy se sebou, Plachý pátral sám a převáděl přes hranice sám sebe, Marvanova matka pojmenovala syna po nikom. A tak můžu pokračovat, ale nebudu, protože jinak byl seriál kvalitní s výbornými hereckými výkony. Škoda, že už nebude dál pokračovat. ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Z posledního dílu seriálu jsem měl velké obavy, ale první polovina byla výborná díky brysknímu plánu Martina Plachého na přechod státní hranice, druhá část už byla zcela na Filipu Marvanovi a kupodivu mě také nezklamala. Vysvětluji si to tím, že se hlavní postava konečně dostala z kómatu, což ději jedině prospělo. ()

Reklama

ReneeS 

všechny recenze uživatele

Konec za tři, čtvrtá za Trojana, jehož příběh mě asi jako jediný na tom konci opravdu zaujal. Znám britskou i americkou verzi a byla jsem docela zvědavá s jakou pointou se vytasí ta česká. Nemá cenu řešit, co všechno dávalo nebo nedávalo smysl. Trochu mě mrzí, že si tvůrci vybrali asi to nejjednodušší zakončení, doufala jsem v něco odvážnějšího.Ještě ale přidám plusový bodík za Miroslava Hanuše. ()

Karp 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tak to nakonec nebyl příběh Filipa Marvana, ale především Martina Plachého, který jsme těch deset dílů sledovali, protože Filip, jak se i dalo čekat, v žádné minulosti nepobýval. Na prvním a posledním dílu série si bylo možné všimnout, jak nevděčná je současnost. Stačí totiž pár uniforem, několik takřka muzejních vozů, socialistický šatník a všichni jsou spokojeni, jak ten seroš hezky šlape. Nostalgie (i ta temná) a návrat do minulých let přináší kouzlo, které je vděčné. O to nespravedlivěji pak vynikne hodnocení první epizody, která určitě nebyla horší než ta poslední. Ale chyběla jí jistá citová vazba, kterou si divák zatím stačil vybudovat. 3,5* ()

inachisio 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Až na posledních pár minut se jednalo o velice vydařené dílo. Žasla jsem, kolik se toho do jedné hodiny vejde. Závěr byl překvapivý a originální, konečně jsme vše úplně pochopili. Opravdu mě mrzelo, že je seriál tak krátký a konec tak nepovedený. Opravdu bych si zakončení tak povedeného, výborně zpracovaného a atmosférického seriálu představovala poněkud lepší. Ale když přehlédnu tento drobný nedostatek, opět skvělá podívaná. ()

Zajímavosti (3)

  • Když se současný Klement Kratěna (Jan Vlasák) podívá na zarámované fotky Josefa „Šejbiče“ Šejby (Jan Cina a Miroslav Hanuš), lze si všimnout, že na stolku má i fotku mladého Klementa (Jan Budař) na moskevském Rudém náměstí. (Šéfik)
  • Závěr epizody se odehrává v Berouně – Filip Marvan (Václav Neužil) čeká na Danielu (Judit Bárdos) před berounskou nemocnicí a následně scházejí z kopce nad sídlištěm Hlinky, kde je výhled na město Beroun (v pozadí dálniční most nad Berounkou směr Praha–Plzeň). (nega)

Reklama

Reklama