Reklama

Reklama

Vražda na objednávku

  • USA Dial M for Murder (více)
Trailer

Když americký spisovatel Mark Halliday navštíví čerstvě vdanou Margot Wendice v Londýně, nevědomky tím spustí řetězec vydírání a vražd. Manžel Margot, Tony Wendice, si všimne jejích citů k Hallidayovi, začne se obávat rozvodu a s ním spojeného vydědění, a tak naplánuje její smrt. K tomu využije svého bývalého spolužáka Lesgateho, který je již zapleten do nezákonné činnosti. Margot se podaří Lesgatea v sebeobraně zabít, ale Tony vše nastrojí tak, aby byla obviněna za úkladnou vraždu. Hallidayovi nezbývá, než Tonyho vyřadit ze hry... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (277)

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Tenhle film jsem viděl při televizní premiéře někdy tak v roce 1991-2, čili tak ve 12-13 letech, a pak až dnes. Tj. víc než 25 let odstupu. Dojem ovšem stejný. Jako konverzačka velmi dobré, jako krimi je to zástupce toho, čemu říkám "scenáristické cvičení". Tedy v rámci filmem stvořeného umělého světa uspokojující, v reálu však odtržené od reality. Což neznamená špatný film. ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Vražda na objednávku je tak neskutečně promyšlená a inteligentní, až mi vedle toho případy novodobého Sherlocka připadaly jako lehce čitelné pohádky:) A to Sherlocka miluju. Vymyslet něco takového, klobouk dolů. Hitchcock je mistr. V tomto filmu je všechno na svém místě a funguje přesně jako hodinky, dokonce i ta vražda:) Ray Milland je coby dokonale uhlazený, vyrovnaný a chladnokrevný manžel perfektní. A Grace Kelly je kráska. Závěr filmu je dokonalost. I po tom všem zůstává stále sebejistým parchantem:) P.S.: Kdo z vás stejně pořád nechápe, jak to s těma klíčema vlastně bylo? :D ()

Reklama

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Precizně natočená studiová konverzační kriminálka přesně v duchu Hitchcockovy tvorby. Pečlivý výběr herců, nasvícení, střih, prostě profesionalita každým coulem. Z dnešního pohledu je to ale moc statické, moderní filmařina zkrátka vypadá jinak a používá jiné prostředky. Dnes už to připomíná spíš televizní inscenaci, byť té nejvyšší kvality. Celkový dojem: 75 %. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Je len veľmi málo filmov s tak brilantným scenárom a geniálnym krimi rozuzlením, to klobúk dole pán Knott, Agatha Christie má vážnu konkurenciu. Hitchcock zase dodal filmu punc výbornej réžie - predovšetkým je to slušná porcia napätia, vynikajúca práca s kamerou a všeobecná divácka pútavosť, pričom samotní herci už nemohli byť zvolení lepšie. Veru, na papieri vyzerá všetko ľahšie, napr. aj taký plán dokonalej vraždy. V praxi sa ale obyčajne vždy niečo vyskytne, čo tú papierovú dokonalosť pokazí. 85/100 ()

Falko 

všechny recenze uživatele

Vo chvili, ked Ray Milland vysvetloval plan vrazdy svojej manzelky, sa mi vybavil podobny film s Michaelom Douglasom DOKONALA VRAZDA (1998), len tam bol trosku pozmeneny scenar, ale myslim, ze tam tiez dolezitu ulohu zohral kluc, ako aj v tomto filme. Avsak vrazda s Douglasom sa mi zdala byt o nieco temnejsia, za to Hitchcockova mala dokonaly scenar a niektore sceny som si musel pretacat, aby som stihal vsetko vnimat tak, ako mi to pan Hitchcock naserviroval. A nakoniec z toho vzisiel genialny kriminalny film, pri ktorom i samotny inspektor mal co robit, aby prisiel na to, co sa to tam vlastne deje. Jeden z najlepsich Hitchcockovych filmov... 02.09.2010 _______ Ray Milland - (Tony Wendice) +++ Grace Kelly - (Margot Mary Wendice) +++ Robert Cummings - (Mark Halliday) +++ John Williams - (Inspektor Hubbard) +++ Anthony Dawson - (Lesgate / Charles Alexander Swann) +++ Patrick Allen - (Detektiv Pearson) +++ Produkcia: Alfred Hitchcock +++ Hudba: Dimitri Tiomkin +++ Nemecka Cinema - 100% ()

Galerie (50)

Zajímavosti (17)

  • Film byl natáčen stereoskopickou 3D kamerou, ale uvedení ve třetím rozměru se s výjimkou premiéry dočkal až v 80. letech. Alfred Hitchcock se domníval, že třetí rozměr je nejvhodnější právě pro adaptace divadelních her. (filip.novak)

Reklama

Reklama