Reklama

Reklama

Vražda na objednávku

  • USA Dial M for Murder (více)
Trailer

Když americký spisovatel Mark Halliday navštíví čerstvě vdanou Margot Wendice v Londýně, nevědomky tím spustí řetězec vydírání a vražd. Manžel Margot, Tony Wendice, si všimne jejích citů k Hallidayovi, začne se obávat rozvodu a s ním spojeného vydědění, a tak naplánuje její smrt. K tomu využije svého bývalého spolužáka Lesgateho, který je již zapleten do nezákonné činnosti. Margot se podaří Lesgatea v sebeobraně zabít, ale Tony vše nastrojí tak, aby byla obviněna za úkladnou vraždu. Hallidayovi nezbývá, než Tonyho vyřadit ze hry... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (277)

EdaS 

všechny recenze uživatele

I když Vražda nejspíš nepatří mezi Hitchovu úplnou špičku, je to rozhodně nesrovnatelně víc než jen dobře natočená divadelní hra. Když se po několikáté dívám na ty přepečlivě komponované obrazy (klidně přecházející do do očí bijících zadních projekcí), skvostného padoucha Raye Millanda (který reaguje na odhalení tím, že si nalije panáka) nebo na hitchcockovskou hrdinku nezvykle pasivní Grace Kelly v nedbalkách, to vše v rytmu rafinované detektivky, která vás baví a napíná do posledních sekund, míň než pět prostě dát nemůžu... P.S. Moc rád bych jednou viděl i původní 3D verzi. Peter Bogdanovich říká, že byla super... ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Úžasný film - starý dobrý Hitchcock v té nejlepší formě. Ten film mě skoro od samého začátku neuvěřitelně vtáhnul do děje a nepustil až do konce - perfektní scénář výborně dávkuje napětí a nedá člověku vydechnout. Ze všech herců mě nejvíc zaujala Grace Kelly, jejíž úchvatný zjev film velmi příjemně oživuje - ne že by to tedy bylo nějak potřeba, ten film v podstatě vůbec nezestárnul a ani po více než 60 letech od své premiéry neztrácí nic na své atraktivitě ani pro dnešního diváka. Film jako celek ohromuje svou promyšleností a sevřeností, s níž spěje ke svému velkolepému závěru. Velký zážitek z klasické a řemeslně dokonale zpracované filmařiny. ()

Reklama

Eliott 

všechny recenze uživatele

Zatím nejlepší počin od mého oblibeného režiséra. Nesmírně poutavá detektivka s naprosto bezkonkurenční zapletkou! Já nikdy nebyl ten typ, který by si nějak zvláště užíval konverzační krimi dramata, ale tohle jsem tedy sežral i s navijákem. Je obdivuhodné, kolik muziky lze vytvořit z tak mála herců, jedné místnosti a vraždy. Mimo jiné mne fascinuje jak je z celého díla cítit zcela odlišná doba, kdy Grace Kelly, ač se zdá být z dané dvojice tou soběstačnější a bez nejmenší pochyby také  zaopatřenější, tak v každém případě respektuje autoritu svého muže, na vše se ho dotazuje a často bezmyšlenkovitě plní jeho vůli. Díky skvělému provedení tohoto mistrovského díla se zařadí mezi mé nejoblíbenější filmy. 95% ()

viperblade 

všechny recenze uživatele

Hitchcocka mám rád a vím, že je to pravý mistr svého řemesla. Přesto mě překvapil, jak krásně divadelně vypadá tento film. A já se díky tomu, díky skvělému scénáři, díky parádnímu Rayi Millandovi a překrásné a takřka dokonalé Grace Kelly do tohoto filmu zamiloval a celých 105 minut jsem z něj nespustil oči. Když potom film skončil, tak jsem měl jasno - už vím, proč je Grace Kelly tak obdivována a tohle je pro mě zatím nejlepší Hitchcock! 100 %. ()

Psema 

všechny recenze uživatele

Do posledního písmena vypilovaný scénář se pod Hitchovým vedením opět stal nadprůměrným filmem. Leč tentokrát bych vytkl místy nevhodně použitou hudbu a především mírně přetaženou délku. Místy už začínala z poza závěsu vylézat nuda a minimalistické prostředí ji v tom jen podporovalo. To ovšem nemění nic na tom, že je Vražda na objednávku zajímavým počinem výjimečného tvůrce. ()

Galerie (49)

Zajímavosti (18)

  • Celosvětová premiéra proběhla 19. května 1954 ve Philadelphii. (Varan)
  • Když se Charles Swann (Anthony Dawson) pokouší uškrtit Margot Wendice (Grace Kelly), jeho oběť mu vrazí do zad nůžky. Ještě před jejím útokem lze však ve Swannových zádech zahlédnout další nůžky. (Sinecod)

Reklama

Reklama