Reklama

Reklama

Koruna - Série 4

(série)
Trailer 4
Velká Británie, 2020, 9 h 4 min (Minutáž: 50–60 min)

Tvůrci:

Peter Morgan

Scénář:

Peter Morgan

Hudba:

Martin Phipps

Hrají:

Olivia Colman, Tobias Menzies, Helena Bonham Carter, Gillian Anderson, Erin Doherty, Emma Corrin, Josh O'Connor, Claire Foy, Emerald Fennell, Marion Bailey (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(10)

Obsahy(1)

V osmdesátých letech řeší Alžběta spory s premiérkou Margaret Thatcherovou. Princ Charles se ožení s Dianou, ale v manželství jim to vůbec neklape. (Netflix)

Videa (3)

Trailer 4

Recenze (61)

campix 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlépe řemeslně udělaných seriálů vůbec pokračuje svojí čtvrtou řadou a tzv. druhou generací hereckého obsazení. Tentokrát jsou nosným tématem hned tři velké ženské postavy britské společnosti druhé poloviny 20.století. Cast Margaret Thatcher a Diany se velmi povedl (i když druhé jmenované jsem musel přijít na chuť). Bohužel se The Crown tak trochu vyhýbá opravdu velkým a kontroverzním událostem, které jsou často jenom načrtnuty a důležitější je jejich dopad na mocenskou politiku a vztahy mezi členy rodiny. Asi je to záměr, ale já bych si dokázal představit výbušnější a důstojnější situace ohledně IRA nebo Bitvy o Falklandy. Uvidíme jak pojme pátá série Dianin skon. Očekávám, že do kontroverze se ani tady nepůjde. ()

VanTom 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Kvalita nekolísá a pevně drží. Sice s pochopením, ale přesto ne zrovna laskavě a za každou cenu uctivě propírají tvůrci cituprázdné soukromí královské rodiny (jejíž síla tkví v tom, vlastními slovy, „nedělat nic“), která si žije ve snobské bublině bohatství, úcty a postavení, tak nepřekonatelně vzdálené problémům obyčejného člověka. 4. sezóně dominovala témata „thatcherismu“ a zejména rozklíženého manželství Charlese a Diany (neskutečně přesní Josh O'Connor a Emma Corrin, avšak všichni herci zaslouží potlesk vestoje), jelikož z jejich vzájemného nepochopení a záměrného zraňování se člověku chtělo až brečet (jakkoliv si mnoho situací scénáristé přibarvili). ()

Reklama

Malarkey 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Čtvrtá série se drží standardního pětisouhvězdí. Deset dílů napěchovaných emocemi, excelentní hudbou a hereckými výkony, na které nebudete chtít zapomenout. Kdo vymyslel, že tu železnou lady bude hrát Gillian Anderson, byl totální borec. I Emma Corrin je Dianě neskutečně podobná. Ať si každej říká kdo chce, co chce, bylo mi tu Diany neskutečně líto. Ona do té rodiny vůbec nepatřila svojí veselou a rozvernou povahou. Charles si jí navíc ani nezasloužil, vždyť Camilla je tak strašně obyčejná. Celé tři série nám Koruna o Charlesovi říká, jakej je to vlastně hroznej chudák, a pak ho tady pěkně sejmou. Dobře, nejsem tu od toho abych soudil královskou rodinu, ale emoce to ve mě vyvolávalo. Nejlepší díly pak jednoznačně Michael Fagan a Dědičné nástupnictví, tam se navíc herecky skvěla Helena, kterou můžu vždy a všude, a ona si tu ségru královny neskutečně užívá. ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Výjimečný seriál, který se snad každým rokem ještě zlepšuje, nebo minimálně mě baví čím dál tím více. V minulé řadě jsem si oblíbil hlavně Tobiase Menziese , nicméně tato řada má neskutečnou oporu v dalších mimořádných hercích (má oblíbená Gillian Anderson jako moje neoblíbená Iron Lady), a to konkrétně zlatíčko Emma Corrin a Josh O'Connor v rolích Diany a Charlese a strašně mě mrzí, že jsme je tentokrát viděli naposledy a dojde k dalšímu přeobsazování staršími herci (premiéra až 2022!). Nicméně Peter Morgan to má stále pevně v paži a doufám, že si to nakonec rozmyslí a půjde až do žhavé současnosti plné kontroverze kolem Harryho a Meghan...100% ()

MoiJe 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Prvé série dávali pocit, že kráľovná je človek, a len sa snaží všetko podriaďovať korune. Tieto dve už je to len stroj plniaci funkciu koruny, s absolútnym minimom ľudskosti. Strašne nesympaticy dysfunkčná rodina, všetci do jedného. Anyway, Thatcher a Dianu si už zo správ pamätám z vlastej mladosti, tak istým spôsobom je tento dramatizovaný insight pre mňa stále relatívne zaujímavý. ()

Galerie (146)

Zajímavosti (5)

  • Původní název epizody Favourites odkazuje na film Favoritka (2018), za který získala představitelka královny Olivia Colman Oscara. (Anife)
  • Skutečný Michael Fagan prohlásil seriálový děj za nesmysl, nelíbil se mu jeho herecký představitel a tvůrce kritizoval, že s ním incident vůbec nekonzultovali. Tvrdil, že údajný rozhovor byl krátký, zdvořilý a nekonkrétní. Podle jeho tvrzení byla královna vzhůru, seděla na posteli a překvapeně se zeptala, co tam dělá, načež prakticky okamžitě vyběhla z pokoje vyhledat pomoc. Důrazně odmítl, že by královnu požádal o cigaretu, protože „by to bylo drzé a neuctivé“ a rovněž odmítl, že by mluvili o Margaret Thatcher nebo její politice. (kenny.h)
  • V průběhu epizody a v závěrečných titulcích zazní skladba americké zpěvačky a skladatelky Stevie Nicks „Edge of Seventeen“. (Gtados)

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

02.01.2021

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD se tradičně svěřují s osobními topkami 3 filmů (a seriálů), uvedenými v našich končinách (nebo kdekoliv jinde) v uplynulém roce, a od letoška jejich řady rozšiřují taky… (více)

Reklama

Reklama