Reklama

Reklama

Kdybyste si chtěli Christine (Saoirse Ronan) jednoduše zaškatulkovat, zařadili byste ji mezi rebelky. Není nijak zvlášť hezká a obličej plný akné maskuje růžovými vlasy. Není nijak zvlášť chytrá a tenhle deficit vyrovnává tvrzením, že má umělecké sklony. Asi nejzajímavější je na ní to, že coby symbol vzdoru odmítá své křestní jméno, sama si říká Lady Bird a chce, aby ji tak oslovovali i všichni ostatní. Když se s ní setkáme poprvé, absolvujeme její brutální hádku s matkou, po které naštvaně vystoupí z auta. Jedoucího. A přitom je tahle věčně nabručená holka se zlomenou rukou (následek výše uvedeného incidentu) ve skutečnosti citlivá duše, která by se jen chtěla správně zamilovat a najít smysl života, a je jen nervózní z toho, že se jí ani jedno zatím příliš nedaří. (CinemArt)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (332)

H34D 

všechny recenze uživatele

Lady Bird s největší pravděpodobností není dílo, které by s vámi svou sofistikovaností či emocionálním nábojem vytřelo podlahu, je to pouze a jen kvalitně napsané "feel good" drama. Je to film univerzální, kombinace inteligentního příběhu, charismatických postav a odlehčeného humoru připomíná např. ty lepší kousky Jasona Reitmana. Celkově si nedokážu představit, že by těch 94 minut u Lady Bird někdo litoval. 8/10 ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Vcelku reálně pojatý coming-of-age film s příjemnými hereckými výkony, především co se Saoirse Ronan týče. Ta je totiž správně pubertálně náladová a protivná, aniž by lezla na nervy. Jinak je to ale vcelku tuctovka, kde těm oslavným řečičkám ze strany akademiků moc nerozumím. Existuje mnoho lepších nezávisláren s daleko větším emocionálním dopadem. ()

Reklama

3497299 

všechny recenze uživatele

Není nijak překvapivé, že Greta Gerwig, u jejíchž rolí jsem měl vždycky pocit, že do značné míry hraje trochu sama sebe (filmy Rebecky Miller, Noaha Baumbacha, bří Duplassových, Joe Swanberga), ve svém čistě sólovém režijním debutu vytvořila hlavní hrdinku, která je další verzí rejstříku jejích dvojnic (v tomto případě skrze Saoirse Ronan). Což ovšem filmu nijak neubírá na hodnotě. Naopak. Je celkem jedno, nakolik se Gerwig inspirovala u svých "mumblecoreových" filmařských kolegů či u Baumbacha, nebo zda jde o přirozené tíhnutí podobně založených osobností, jež tvoří v současném americkém nezávislém filmu určitou rodinnou podobnost. Obzvláště vzhledem k tomu, že jde o autorský film a zároveň její režijní debut, jde o docela vyzrálé a sebevědomé dílo. ()

Rominator 

všechny recenze uživatele

Film zachycuje turbulentní vztah mezi matkou Marion (Laurie Metcalf) a její téměř plnoletou dcerou Christine "Lady Bird" McPherson (Saoirse Ronan)... Snímek nabídne pěkné herecké výkony, ale jeden z nejlepších scénářů roku 2017 se určitě nekoná. Ženské publikum se s tímhle příběhem ztotožní asi více. ()

luka4615 

všechny recenze uživatele

Příjemně plynoucí a pohodový film o dospívání, rebelii vůči systému a následnou katarzí se sebou samým i rodiči. Lady Bird vypráví svůj příběh tak, jak by ho vyprávěla většina z nás. S lehkou hravostí a důrazným citem pro realitu nás provádí radostmi a smutky dospívání, prvními láskami a vycházení s rodiči. Celý tento výjev rámují skvělé herecké výkony, z nichž však nejvíce vyčnívá Saoirse Ronan jakožto "Lady Bird". Připočtěte si k tomuto všemu zajímavě zvolený soundtrack společně s kamerou, a dostanete svěží a zábavný film, v němž drtivá většina diváků pozná a najde. Skvělá práce! „People go by the names their parents give them, but they don't believe in God.“ ()

Galerie (36)

Zajímavosti (17)

  • Snímka mala premiéru na Telluride Film Festival 2017. (belinko)

Související novinky

Apple posiluje zaměření na filmy

Apple posiluje zaměření na filmy

16.11.2018

Společnost Apple za poslední rok najala velký počet tvůrců, aby zahájila svůj průnik mezi streamovací služby a rozjela tak svoji seriálovou tvorbu. V příštím roce tak diváky čeká hned několik nových… (více)

Tvůrci Lady Bird se vrací

Tvůrci Lady Bird se vrací

01.07.2018

Tvůrčí trojice zpoza loňského úspěšného snímku Lady Bird, režisérka Greta Gerwig a hvězdy Saoirse Ronan (Brooklyn) a Timothée Chalamet (Dej mi své jméno), se znovu sejdou v nové adaptaci knihy Malé… (více)

Shia LaBeouf si zahraje svého otce

Shia LaBeouf si zahraje svého otce

19.03.2018

Hvězda Transformerů si v posledních letech užila spoustu průšvihů, zároveň však opakovaně dokázala, že před kamerou pořád umí. Ať už se podíváte na válečný akčňák Železná srdce, nezávislák American… (více)

Nominace na Oscary

Nominace na Oscary

23.01.2018

Letošní 90. ročník Oscarů bude velký duelem Tváře vody se Třemi billboardy kousek za Ebbingem. Nová fantasy Guillerma del Tora se teď ale proměnila v jasného favorita, jelikož uzmula třináct… (více)

Reklama

Reklama