Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Od oscarového® režiséra Rona Howarda, Oheň je strhující, emocemi nabitý thriller o nebezpečném životě profesionálních hasičů. Kurt Russell a William Baldwin jsou dva znesváření bratři, pracující podle rodinné tradice jako hasiči v Chicagu. Když se objeví podivné série požárů, které spojuje stejný žhářský rukopis, jsou bratři donuceni dát své spory stranou a věnovat se jejich vyřešení. (Magic Box)

(více)

Recenze (295)

dom156 

všechny recenze uživatele

Škoda té zbytečné délky filmu, jinak by tento film neměl chybu. Dějově supr, poslední půl hodina mě i emočně dost vymačkala a hlavně jsem aktérům věřil jejich ztvárnění postav, což se mnohde nestane. Také je to díky hrsti velmi kvalitních herců. Zajímavé a propracované vizuální efekty na dobu ještě pravěkou. V té době byla filmařina na triky mnohem náročnější než nyní. Nemohu jinak než tento film plný plamenů doporučit. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Když nevezmu dva výtvory s Russelem Crowem tak se jedná o nejlepší Howardův film. Plejáda herců je přímo exkluzivní. Spousta mých oblíbených herců jakými jsou nejtvrdší hasič historie Kurt Russell a vynikající pan De Niro. Hasičské filmy jsou pro mě vždy poutavé, protože jak se později člověk dovídá, vždy jde o život a je velice pravděpodobné, že některý z hlavních hrdinů to "schytá". Backdraft naštěstí byl natočen ještě v roce 1991, takže zde nevidíme miliony vlajek v každém záběru a hasiči se starají hlavně o to aby něco uhasili a nebo někoho zachránili. Romance zde nemá moc místo. Hudba Hanse Zimmera a úchvatné záběry kamery nám vykreslují řádící oheň jako živou bestii, která přemýšlí a dokáže vycítit lidský strach. 80% ()

Reklama

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Co jsem si asi pod filmem měl představit než to, že ve filmu bude víc ohně než na radnici při pravidelných pražských nepokojích. Herci byli parádní, požárníky si užívali. Jen mi přišlo, jak kdyby tvůrci prostě jenom řekli...No hele natočíme o hasičích film. Nemusíme to proplejtat nějakým zajímavým příběhem, to, že zachraňují životy je příběh samo o sobě a my to tak ukážeme a natočíme jenom směs akčních scén, kde jeden hasič lítá za druhým, občas se stane nějakej průser a tak to je pořád dokola. Není to konkrétně o příběhu, spíše pocta samotná lidem, kteří den co den zachraňují lidské životy. Proto je to tak hezký, ale tři hvězdy mi přijdou akorát. ()

Hal_Moore 

všechny recenze uživatele

Pořádné horký, správně chlapácký a přiměřeně hrdinský hasičský thriller, který o sobě může hrdě hlásit, že má koule. William Baldwin ve své životní (a asi jediné snesitelné) roli spolu se svým "bráchou" Kurtem Russellem rozehrávají boj s ohněm na život a na smrt, který stojí za to. Já osobně řadím Oheň na druhou příčku co se týče hasičských filmů, ve kterém vede novější Okrsek 49. Ron Howard mi nikdy jako režisér nevadil (až na Grinche), Hanse Zimmera zbožňuji, vizuálně úchvatné scény mám taky rád.. pod čtyři jít prostě nemůžu. ()

Jordan 

všechny recenze uživatele

Odvážna práca nebojácnych a vypuntičkovaných slušňáckych a fešáckych požiarnikov, nevyhasínajúci plameň priateľstva, bratská láska a vkorenená spravodlivosť v heroických jedincoch, to je to, čo drží nesmrteľnú ameriku tak skvelou a dokonalou. Vyleštené červené požiarne autá idú v ústrety zapadajúcemu slnku míňajúc domčeky s vlajúcimi americkými vlajkami za doprovodu monumentálnej muziky, zlí sú postrestaní a dobrí sú ešte lepšími. Kým je tu tím 17, môžete pokojne spať. Nik nespochybňuje technické majstrovstvo pri komponovaní ohňových napínavých hyperakčných scén, ktorým pán Howard oplýva, ale patetický, patriotický a prehnane klišéovitý film, ktorého scenár bolo nutné na viacerých miestach hasiť, povrchné scény plné podivne nesúmerných charakterov a iné pre mňa neodpustiteľné chyby úplne prerobiť tých zopár žiarivých výbuchov nezachráni. Práve naopak. Prečo sa dalo na takýto kompost nahovoriť pomerne veľa pomerne dobrých hercov, ostáva pre mňa veľkou záhadou. Tie dve hviezdičky dávam len z pietnej úcty k nim (a zčasti aj k ostatnému dile pána režiséra, ktorý je tiež len človek a aj on občas stúpi vedľa) ()

Galerie (64)

Zajímavosti (19)

  • Ve filmu se objevilo 5 000 chicagských hasičů ve scéně, kdy smuteční průvod prochází městem. Příměstští hasiči prosili o zařazení, ale jejich uniformy se lišily. Více než 200 z nich se stejně objevilo a pochodovalo vzadu. (Trajektt)
  • Film se celý natáčel v americkém státě Illinois, převážně ve městě Chicago. Hasičská stanice byla natočena na Cermak Road, což je ulice pojmenována podle starosty Chicaga Antonína Čermáka, který byl českého původu. (Trajektt)
  • Jeden z najziskovejších filmov roku 1991 bol nominovaný na Oscara v niekoľkých, prevažne technických kategóriách. (ash99)

Související novinky

Zemřel Donald Sutherland

Zemřel Donald Sutherland

20.06.2024

Přichází velmi smutná zpráva ze Spojených států. Ve věku osmaosmdesáti let odešel americký filmový velikán a plodný herec s přibližně dvěma stovkami filmových a televizních rolí na svém kariérním… (více)

Reklama

Reklama