Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dozvědět se pravdu znamená navždy ztratit iluze. Mladá novinářka Marta najde na Nový rok v předzahrádce hlavu svého bratra, zabalenou v igelitové tašce. Strašlivý nález ji vtáhne do příběhu, ve kterém se mocní představitelé státu neštítí žádného zločinu, jen aby si upevnili pozici neomezených vládců. První rok mladé slovenské republiky je důvodem oslavy pro řadu lidí – například krále podsvětí Efendiho nebo pro Prezidenta. Jen Předseda nemá důvod se radovat. Kdysi pomohl do funkce Prezidentovi, jenže ten teď odmítne jmenovat ministrem Předsedova syna. Jak tedy hlavu státu přinutit, aby poslouchala? O několik měsíců později Prezidentova syna za bílého dne zmlátí organizovaná skupina útočníků a odvleče jej do zahraničí… Slovenský film režisérky Mariany Čengel-Solčanské je politickým thrillerem, natočeným podle skutečných událostí, jež v polovině 90. let otřásly republikou a jež mají dodnes neblahý vliv na slovenskou společnost i tamní politickou scénu. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (263)

kaposlav 

všechny recenze uživatele

Ťažko hodnotiteľné a vlastne čo mám hodnotiť? Na slovenské pomery dosť dobré a bravúrne sa vyhli používaniu mien aktérov, čo stvárňovali reálne postavy. Dobre vieme, že to je podľa skutočnej udalosti, alebo si to aspoň máme myslieť, že to takto bolo. Určite to ale takto nebolo :/. Históriu píšu víťazi, alebo tí, čo sú pri kormidle a čo sa mohlo, a malo vo filme použiť niekto isto dôsledne reguloval, alebo ináč povedané cenzuroval podľa potreby sponzora/sponzorov :) Žeby film na objednávku? Pozorný divák si všimne, že na niekoho sa kydalo hlava nehlava, aj bez dôkazov a na iného ani prd, aj keď nemá za nechtami čisto. Film isto splní účel a táto upravená pravda s podtónom antipropagandy, sa stane oficiálnou pravdou. Vlastne už aj stala....tak to chodí...Ujo Mečiar bol zlý mafiózo a ostatní sú lietadla. Milí kresťania myslíte si, že keby sa všetci držali toho vášho motta "Nech hodí kameňom prvý ten kto je bez viny" bol by to Kováč, čo by sa zohol pre kameň s čistým svedomím? Vadí mi ta manipulácia filmu s pravdou a preto šup dole jedna hviezdička. Ako neznalec slovenskej politiky a ako ten, čo chce podporiť slovenskú kinematografiu by som udelil 4*, ale to sa nestane. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Pokud nemáte ani šajnu o tom jak to vlastně v kauze : Předseda vs Prezident bylo, tak pro vás bude tenhle film jenom nesourodou směsicí na sebe zdánlivě nenavazujících scén, ale ono to jakýsi smysl i dává, ale za průměrně dlouhou stopáž to dané téma pouze načrtne a působí to dost zkratkovitě a jakože já o tom něco málo vím, ale moc jsem se nechytal, ale i tak zajímavý pokus. Snaha tu byla.50% ()

Reklama

Master19 

všechny recenze uživatele

Nejsem úplný mimoň, který by se nezajímal o dění v okolních zemích, ale takový přehled, abych se dokázal orientovat v tomhle filmu tedy nemám. První polovina je tedy prakticky nesledovatelná, pak mi došlo, že bude lepší to brát jen jako politický thriller a bylo to lepší. Řemeslně dobře odvedené, herecky ovšem slabé a dějově zajímavé opravdu jen lokálně. ()

Krysa SPK 

všechny recenze uživatele

Nejúspěšnější slovenský film poslední doby se do českých kin nedostal, teď alespoň dorazil na iTunes. Bohužel, pro mě je spíše zklamáním a to jsem se fakt těšil. Je jasné, že divák se musí seznámit s případem únosu prezidentova syna, aby se orientoval v ději. Jenže ono to není nic moc platné - tvůrci totiž všem aktérům změnili jména (a ty si nejsou ani trochu podobná: např. mafián Sýkora je ve filmu jako Efendi. WTF?) a přidali si fiktivní postavy. Takže divák musí neustále přemýšlet, kdo je kdo a bohužel ani scénář mu moc nepomáhá. Postavy jsou matné, jejich motivy nejasné, zvraty nedávají žádnou logiku. Herci ani nemají moc co hrát, protože nikdo z nich nedostane větší prostor. Nejzásadnější scéna - vražda Roberta Remiáše je sice jako jediná natočena opravdu sugestivně, ale ani tady nepřicházejí emoce. Ty dorazí až v závěru filmu, kdy promluví Remiášova matka o spravedlnosti - ale ne té slovenské, která očividně nefunguje, ale o té vyšší, která ji jako jediná zbývá. A to je poselství filmu, které je důležitější než kvalita filmu samotného. PS: I díky tomuto filmu byly zrušeny ostudné Mečiárovy amnestie, tak snad se nad Tatrou blýská na lepší časy... ()

Frajer42 odpad!

všechny recenze uživatele

Další žalostně odvedená práce. Nebýt zde uvdedené datumy, tak divák nemá šanci poznat, že se děj odehrává v docela hluboké minulosti. Slovensko zde vypadá naprosto stejně jako dnes. Snad jen s tím rozdílem, že tehdy tam jezdila o něco lepší auta. Ke zhlédnutí mě nalákal zejména plakát filmu, který nemá s filmem bohužel nic společného. Kdo nebyl s událostmi, které velmi špatně tento film vyobrazuje obeznámen před zhlédnutím, ten se jen velmi těžko v ději zorientuje. Film je špatně sestříhaný, špatně zahraný a děj je extrémně nudný. Téma hezké. Je vidět, že se slovenské politiky drží mafie pevně od samostatnosti. Bohužel zpracování bylo divácky krajně neatraktivní, chaotické a hlavně extrémně nudné. [8 %] ()

Galerie (20)

Zajímavosti (19)

  • V ranných fázach sa scenár pripravoval podľa predlohy knihy "Popol všetkých zrovná" Dominika Dána z roku 2007. Postupne ale vypadol detektív Richard Krauz, nasledovali ďalšie zásahy do predlohy, až vznikol úplne iný príbeh a ten tvorcovia prispôsobili skutočným udalostiam. (giaruj)
  • Tvorcovia filmu nemohli použiť skutočné mená, inak by sa vystavili žalobám od skutočných páchateľov, oslovovaní sú prevažne funkciami. Logá politických strán boli pre účely filmu rovnako zmenené. (Lucjen)
  • Plagát v kancelárii detektíva Petra (Milan Mikulčík) ukazuje skupinu KISS v zostave z roku 1992 - Paul Stanley, Gene Simmons, Bruce Kullick a Eric Singer. (Lukoh)

Reklama

Reklama