Reklama

Reklama

Epizody(13)

Obsahy(1)

Mladý, přesto již svými moderními vyšetřovatelskými metodami a úspěchy proslavený detektiv Jánoš Marton (Ján Koleník) z Pešti přijíždí na zámek Betliar řešit tajemnou brutální vraždu služky. Na Gemeru jej vítá místní rázný strážmistr Vilém Černý (Stanislav Majer), kterému přítomnost až příliš sebevědomého vyšetřovatele z Pešti v jeho rajónu, a povinnost s ním spolupracovat není vůbec po chuti… A zdá se, že Martonův pobyt nevyhovuje ani místním, k technickým novinkám nedůvěřivým obyvatelům, kteří před vědou upřednostňují víru v magii a pověry; vyšetřovatelova přítomnost je trnem v oku i obyvatelům zámku – mocné šlechtické rodině Wisniewskych, ve které má každý své tajemství… Jak se ukazuje, vražda služky není zdaleka natolik jednoduchá, jak by si vyšetřovatelé přáli; navíc to není ani jediné zvláštní úmrtí mladé ženy v této oblasti… Marton s Černým tedy stojí před nelehkou výzvou – překonat vzájemné nesympatie a spolu pátrat po zvráceném pachateli, kterým je podle vesnických povídaček nadpřirozený „Démon“… A podle Martonovy teorie první sériový vrah v dějinách Uherska.
Vyšetřovatelům při práci asistují dva Černého podřízení – místní četníci Nahálka a Ondrík (Martin Nahálka, Milan Ondrík). Ti díky své lenosti, nebo jindy naopak přílišné horlivosti a především nedostatečné inteligenci, pokazí, co mohou… Ale při řešení menších kriminálních případů (inspirovaných skutečnými historickými událostmi) se občas i na ně usměje štěstí. Zlo na Betliaru ale nespí, mrtvol přibývá a Marton musí udělat vše pro to, aby zabránil dalším bestiálním vraždám… Vyšetřování mu ale komplikují sympatie ke krásné šlechtičně Júlii (Danica Matušová), odměřenost její upjaté matky – hraběnky (Anikó Varga) i nevyspytatelné chování jejího otce, extravagantního hraběte Wisniewskeho (Lukasz Kos). Podaří se Martonovi odhalit „Démona“ dřív, než si přijde i pro něj?! (TV Prima)

(více)

Diskuze

Wade W.

Wade W. (hodnocení, recenze)

Toto mi pripada ako keby sa tvorcovia snazili natocit historicku detektivku v style dura cervenaka , ale nemali odvahu nieco od neho adaptovat, tak si proste vymysleli pribeh ktory nefungoval.

breeder

breeder (hodnocení, recenze)

Toto, ako sa to naťahuje aj v podstate jedna fixná lokácia a rovnaký ansábel hercov značí, že toto má byť nanajvýš tak jeden priemerný alebo mierne nadpriemerný film. A aj by bol, keby to bol film a nie dlhá, rozvláčna telenovela. Lebo však seriál sa musí zaplatiť, tak spravíme rovno 13 dielov a prepcháme to reklamou.

Takto uvažujú tvorcovia alebo produkcia od začiatku, zabijú každý sebelepší námet a potenciál už v úvode. Pretože už od 1. dielu to ide z kopca. Rozťahané, rozvláčne a hrozne nudné. Navyše každá časť má niečo cez 1 hod?? Pričom seriály mávajú tak nanajvýš 45 min., a aj to sú seriály inej úrovne s poriadnou štrukúrou, kde nechýba zápletka, rozuzlenie a pointa. Čo toto v žiadnom prípade neobsahuje.

breeder

breeder (hodnocení, recenze)

Tak už 2 časť a stále sa rieši ten démon z tiesňavy? A stále to nie je doriešené? Neuveriteľné!

Minule som zabudol k tomuto zvratku ešte napísať, že pekné, že Martoň vie používať mikroskop, akurát tam nič nevidel, lebo nemal absolútne nastavené svetlo. Pozerať do mikroskopu v prítmí - to je urážka inteligencie. A tým nemyslím IQ 120. Každý, kto absolvoval ZŠ vie, ako funguje mikroskop a jaké je to svetlo potrebné.

GRC.

breeder

breeder (hodnocení, recenze)

Samozrejme, aj mne by viac vyhovovalo, keby bol seriál koncipovaný tak, že čo epizóda to jeden prípad a nie že sa jeden prípad bude vliecť cez 10 epizód.

breeder

breeder (hodnocení, recenze)

Výborná kamera, výborné kulisy a výtvarná stránka. Zábery kamery sú s dôrazom na scénu, na atmosféru. Prelety kamery ponad scénu.

Originálny nápad. Ukazuje krásy Slovenska, našu prírodu. Určite nie jeden z generických klonov vína alebo nemocnice. Je vidieť snaha a námaha a to sa patrí oceniť.

 

Čo sa týka Koleníka, tak podľa fotiek sa na rolu vcelku hodí. Pôsobí drsne a nekompromisne. Čo sa týka samotného hrania, doporučujem Koleníkovi v prvom rade vyvarovať sa blikania očí, žmurkania, pôsobí to rušivo v samotnej scénke, uberá na autenticite. V niektorých scénkach nežmurká a pôsobí to oveľa vierohodnejšie. Takisto pre režiséra, zvýšiť dôraz na Koleníka, viac dôraz na dramatizáciu scén. Pevnejšiu ruku.

 

K dialógom. Iste, miestami aj vtipné a zábavné. Ale, pre postavu Martona doporučujem viac vedecký slovník a viac vyberaný slovník. Napr. miesto "vraj" dať "údajne" apod.

 

Vtipné scénky sú tu zrejme na odľahčenie, no možno by bolo dobré, ešte ich prepracovať a premyslieť, pôdobia trošku zvláštnym dojmom. Zrejme pevnejšia ruka režiséra a väčšia práca s hercami.

 

Hudba? No, povedzme, že mi trošku prekážala v záverečných titulkoch. Počas filmu by mohla byť hudba viac temná a tajomná. Predsa len, treba sa rozhodnúť, či sa jedná o serióznu detektívku, komédiu alebo čo? Treba sa vyhraniť, lebo inak bude seriál takým miš-maš.

zbt81

zbt81 (hodnocení, recenze)

Hranie niektorých hercov je na úrovni ochotníckeho divadla. Vyniká hlavne pani čo hrá grófku - čistá katastrofa. Jej slovný prejav a artikulácia je príšerná. Keby dali poniektorých predabovať možno by bol celkový dojem lepší. Dvaja tupí žandári by tam nemuseli byť vôbec Koleník nie je úplne zlý, ale slávnym detektívom ako Holmes či Poirot sa ani nepribližuje. Hudba s titulnou pesničkou sa k historickému filmu nehodí, i dialógoch ani nehovoriac - vôbec to nevystihuje dobovú atmosféru habsburskej monarchie. Dala som 2 hviezdičky za kostými a Betliar.

one2

one2 (hodnocení, recenze)

Preco,povedzte mi niekto PRECO v tomto serialy dostal hlavnu ulohu Kolenik,ved on vobec nevie hrat,to je katastrofa.Vsetci naokolo tam hraju len on sa nevie ani tvarit ani rozpravat

Uživatel one2 smazal svůj příspěvek.

Reklama

Reklama