Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Operace Entebbe je politický thriller inspirovaný skutečnými událostmi z roku 1976 o únosu letu Air France na cestě z Tel Avivu do Paříže. 248 pasažérů, 12 členů posádky, 4 teroristé. Němečtí radikálové Brigitte Kuhlman (Rosamund Pike) a Wilfred Bose (Daniel Brühl) společně se dvěma členy lidové fronty pro osvobození Palestiny přinutí letoun přistát v Entebbe v Ugandě. Požadují výkupné ve výši 5 milionů dolarů a propuštění palestinských vězňů v Izraeli, jinak začnou zabíjet rukojmí. Operace Entebbe byla jedna z největších a nejnákladnějších záchranných akcí v historii. (Bioscop)

(více)

Videa (7)

Trailer 2

Recenze (217)

filmfanouch 

všechny recenze uživatele

Když jsem poprvé o Operaci Entebbe slyšel, začal jsem se vlastně celkem těšit. Trailer mě bavil, v hlavních rolích jsou herci kteří sice nemají tolik čuch na filmy ale jsou kvalitní tedy Daniel Brühl a Rosamund Pike a začal jsem doufat, že dostanu další povedený film z ranku Arga či Kapitána Philipse. Operace Entebbe nakonec je fajn film ale nedosahuje kvalit Arga či Kapitána Philipse a především to nejde označit jinak než fajn. Režíroval José Padilha, tedy ten brazilský rodák který před 4 roky natočil dost dobrého Robocopa a před 3 roky pomohl k vzniku nejlepšího seriálu posledních let Narcos. A právě díky Narcos jsem si myslel, že Padilha tuhle látku utáhne. Přijde mi však, že Padilha jaksi nevěděl jaký film vlastně natočit. Nefunguje to jako akční thriller ani ne úplně jako politické drama. Začátek je vlastně ještě perfektní protože to jak z ničeho nic začne být v letadla ruch a vše se rozjede je perfektní. Jakmile však letadlo přistane v Entebbe film trošku až bolestivě zbrzdí. A do průměru to v podstatě dobojuje až závěrečná akční scéna která je prostříhaná společně s hudební scénou. To, že ale hned po konci filmu přibylo další baletní vystoupení jsem jaksi nepobral. Celkově mě vlastně celou dobu přišla ta zápletka s tanečně nadanou přítelkyní jednoho anonymního vojáka navíc ale ta závěrečná akční scéna mě donutila jí vzít v prospěch. Jestli však něco na Entebbe opravdu pochválit tak je to reflektování současnosti. I přesto, že Entebbe vysvětluje události které se stali v roce 1976 tedy už 42 let nazpátek dost funguje v současné napjaté situaci. Ten film by vlastně měli vidět všichni kteří se bojí jakékoliv situace kolem Islámského státu. A minimálně za to filmu palec nahoru! ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Chceš obsadit Ugandu, Šimone? - Při odchodu jim ji vrátíme." Já tedy úplně přesně nevím, zda mám fandit hodným Palestincům v boji proti zlým Izraelským okupantům či hodným Izraelcům při obraně své země před zlými Palestinskými teroristy. Ten problém je na mě příliš složitý a jsem rád, že ho nemusím řešit. Na druhou stranu jsem si jist tím, že nemám rád stavění pomníků teroristům, takže bych jména Brigitte Kuhlmann, Wilfried Böse, Andreas Baader či Ulrike Meinhof znal raději pouze jako odstrašující případ z hodin dějepisu. Ale když už jsou tady, tak mi připadalo, že únos byl nudný, jednání izraelské vlády zajímavé, záchranná akce podivná a u toho poskakování na židlích si nejsem jistý tím, zda bylo geniální nebo dementní. Ať bylo jakékoli, tak je to jediná část filmu, na kterou určitě nezapomenu. ()

Reklama

Morholt 

všechny recenze uživatele

Nejsem si jistý, jestli tvůrci věděli, co chtějí vlastně točit. Na jedné straně je tu věnován velký prostor izraelskému politickému zákulisí a jednání, které předcházelo záchranné operaci. To mě bavilo. Počínání špiček židovského státu působilo věrně a výbornému obsazení vévodil Eddie Marsan v roli Šimona Perese, byť mu typologicky vůbec neodpovídal. Na druhé straně tu je linka teroristů a ta mi přišla hodně nevyvážená. Cítil jsem tu snahu Boseho a spol. polidštit, ale s tím si Padilha nevěděl vůbec rady. Rosamunde Pike s Brühlem pak neměli pořádně co hrát, protože jejich postavy byly nedotažené ve všech směrech. Samostatnou kapitolou je pak osobní minilinka jednoho z izraelských vojáků, která byla naprosto zbytečná. Asi měla sloužit jako protiváha Brühlově linii, ale to se vůbec nepovedlo. Každopádně jestli jsem se na něco těšil, tak to byl samotný zásah a režisérovo jméno mě v tom jenom povzbudilo. Jenže tady narazila kosa na kámen. Prostřihy s židlovým tancem byly na pěst a zpomalené tempo, ve kterém se téměř celá akce odehrávala, ten zmar jen dokonalo. Neheledě na to, že to celé trvalo asi dvě minuty. Škoda. Celkově nemůžu říct, že by mě to nebavilo, ale očekával jsem tedy mnohem víc. 60% ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Žádná velká pecka to není, no na druhou stranu ani bezobsažný průšvih, světlé chvilky se najdou, z mé strany v podstatě jen lehké zklamání.. Silný námět inspirovaný skutečnou událostí o únosu letadla Air France v roce 1976, k tomu slušní herci, zejména Daniel a Rosamund to popotáhli, oba byli bezvadní, ovšem ten střih, moje nervy.. Ten, kdo tohle stříhal, zasloužil by klečet na struhadle, tím závěrem zničil můj celkový dojem.. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby USA $3,326,885 Tržby Celosvetovo $8,654,768▐ José Padilha akosi zaspal na vavrínoch, snaží sa tam nacpať umeleckú avangardu s dejovými skokmi na pódium divadla, ktorá tu moc nepasuje, dejové linky všelijaké len nie pútavé, rovnako tak postavy nestrhnú. /50%/ ()

Galerie (35)

Zajímavosti (20)

  • Již čtvrté filmové zpracování riskantní protiteroristické mise. (Zdroj: Febiofest)
  • Film zapomíná na dva Boeingy 707, které následovaly transportní C-130. Jeden sloužil jako velín a druhý přistál a vyčkával v Nairobi. Byl plný zdravotnického vybavení a personálu, protože akce počítala se ztrátami. Druhý Boeing kroužil nad letištěm Entebbe a koordinoval samotnou akci. Po úspěšném osvobození rukojmích naváděl zbylé tři podpůrné letouny Hercules na přistání. Vojáci z těchto letounů byli vybaveni i těžkou technikou, se kterou odráželi dotírající ugandské vojáky a zabezpečili tak naložení rukojmích a následný bezpečný odlet. (Cocacolix)

Související novinky

PF 2018

PF 2018

24.12.2017

Začíná se nám finalizovat žebříček TOP 10 nejlepších celovečerních filmů, uvedených v české a slovenské distribuci v roce 2017: 1. Thor: Ragnarok, 2. Wind River, 3. Logan, 4. Paddington 2, 5. Dunkirk… (více)

Reklama

Reklama