Reklama

Reklama

C.B. Strike

(seriál)
  • Velká Británie Strike (více)
TV spot
Velká Británie / USA, (2017–2022), 14 h 48 min (Minutáž: 58–60 min)

Předloha:

J. K. Rowling (kniha)

Scénář:

Tom Edge, Ben Richards

Hrají:

Holliday Grainger, Tom Burke, Kerr Logan, Killian Scott, Siân Phillips, Ben Crompton, Martin Shaw, Leo Bill, David Avery, Tara Fitzgerald, Fern Deacon (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(5) / Epizody(15)

Obsahy(1)

Strhující dramatický seriál C.B. Strike je inspirovaný úspěšnými kriminálními romány od autorky Harryho Pottera J.K. Rowlingové, vydané pod pseudonymem Robert Galbraith. Příběh se soustředí na Cormorana Strikea (Tom Burke), který na vojenské misi v Afghánistánu přišel o kus pravé nohy a vrátil se z války domů, aby si založil soukromou detektivní firmu provozovanou v maličké kanceláři v londýnské Denmark Street. Přestože si z Afghánistánu odnesl těžké zranění i jizvy na duši, jeho mimořádné schopnosti i zkušenosti vyšetřovatele vojenské policie se ukáží jako klíčové pro vyřešení tří složitých případů, na něž je policie krátká. V pátrání po stopách mu pomáhá Robin Ellacottová (Holliday Graingerová), která pro Strikea začne pracovat jako dočasná asistentka a záhy je pohlcena jeho vyšetřováním, stejně jako detaily z detektivovy zářné, ale ponuré minulosti. (Cinemax)

(více)

Recenze uživatele filmmovier k tomuto seriálu (5)

Volání kukačky (2017) (S01) 

BBC opět nezklamala a dodala další parádní detektivní minisérii, tentokrát adaptaci Rowlingové, jejíž předloha je mimochodem skvostná... a taky docela tlustá. A jelikož jde o seriál, adaptace naštěstí dopadla skvěle, sice s několika drobnými změnami, ale co na tom (obzvlášť, když jsem to poprvé a zatím naposledy četl v době, kdy kniha vyšla). Atmosféra fajn, režie skvělá, hudba skvělá, scénář propracovaný, Holliday Grainger je nádherná a naprosto okouzlující a Tom Burke naštěstí nezklamal. Strika jsem si sice představoval o něco staršího (což nejspíš i je), ale tendlecten mušketýr ho zahrál naprosto parádně A jak už to tak u britských seriálů chodí, dokonalé herectví tady předvádějí naprosto všichni. A jak je dobrým britským zvykem, seriál je propracovaný v každém detailu a skvěle se na něj dívá. A fakt to utíká, u Rowlingové prostě nuda nehrozí. Vynikající adaptace, těším se na Hedvábníka a doufám, že se natočí všechno, protože Strike se skutečně povedl po všech stránkách. A podobně jako v případě Luthera nebo Wallandera má i Cormoran vizuálně zajímavou znělku s nádherným hudebním podkresem. 95% - něco mi totiž říká, že případ č.2 bude ještě o něco lepší. ()

Hedvábník (2017) (S02) 

Hedvábník je lepší než Kukakčka (i knižně), jen by mu ale ještě o něco víc prospěl stejný počet dílů (tedy tři, ale spíš čtyři). Jinak ale nemám co vytknout, hudebně je tenhle případ zajímavější, herecké výkony (zejména manželka a dcera Quinea) naprosto famózní, prohloubení vztahu mezi Strikem a Robin je výtečné, chemie mezi nimi neskutečná, Holliday je okouzlující, Robinin snoubenec přesně tak nesnesitelný, jak má být, Tom Burke výtečný, atmosféra úžasná, tempo perfektní, scénář výtečný... já prostě opravdu nemám co vytknout. Až na ten počet epizod. A na to dlouhé čekání na další adaptaci. 100%. ()

Ve službách zla (2018) (S03) 

Třetí případ Strika a Robin mě ve své filmové podobě opět naprosto nadchl. Rozdělení na dva díly je sice diskutabilní (opět by možná byly lepší tři), ale takhle to má překvapivě nesmírně závratné tempo a nestihne to nudit. A kromě případu se tam řeší i osobní věci (které jsou důležité, takže díky bohu za ně) a stíhá to samozřejmě i strhující konverzační scény. Režijně, hudebně a herecky opět naprosto perfektní, Tom Burke je zcela výtečný a roztomilá Holliday Granger opět rozkošná. Jako celek je pak Strike nejlepší detektivní série, kterou BBC v roce 2017 natočila a tenhle díl jí rozhodně nedělá ostudu, naopak to jenom potvrzuje. A to je moc dobře. Těším se na pokračování, jak na filmovou, tak samozřejmě i na knižní podobu. A adaptaci rozhodně doporučuji, Po absenci Luthera, zkaženém Sherlockovi a skončivším Broadchurchi je to opravdu nejlepší britská detektivní série. Za tenhle díl opět 100%, objektivně tak o 5-10 méně: ()

Smrtící bílá (2020) (S04) 

Tentokrát je to jen na čtyři hvězdy, ale pokles je dán Rowlingovou, nikoliv horší adaptací, naopak, adaptace se opět náramně vydařila, hlavní dvojice je opět v parádní formě a Holliday Grainger je opět neskonale rozkošná. Bohužel i v knize se víc řeší osobní vztahy a životy hrdinů (ale pozor! to mě naopak hrozně baví) a detektivní linie jako by byla spíš tou vedlejší. A tentokrát je samotný případ prostě slabší a ani zdaleka ne tak zajímavý, jako ty předchozí. Ale musím ocenit počet epizod, konečně je to pořádně dlouhé a ne nacpané do pouhých dvou hodin. Ve výsledku tedy opět náramná spokojenost. 85%. Jsem vážně zvědav, jak natočí (pokud vůbec) tu tzv. kontroverzní pětku. ()

Neklidná krev (2022) (S05) 

Seriál stále zůstává věrný výchozímu materiálu a tvůrci nemají potřebu cokoliv měnit, což je dobře, protože to opravdu vůbec není třeba. Zamrzí snad jen méně prostoru pro Dennise Creeda (což by mohlo souviset s kontroverzemi ohledně toho, jak ho Rowlingová napsala, ale nebudu se pouštět do teorií) a linka, ve které Robin řeší rozvod, je v knize sice zajímavá,ale tady by působila tak nějak nadbytečně. Vejde se sem i Strikeova rodinná zápletka, takže je opravdu na co koukat, a protože to všechno skvěle funguje, je to ještě příjemnější.   Samozřejmostí zůstává i zručná režie, výborné obsazení, sympatická atmosféra Londýna (a tentokrát i dalších míst) a velmi příjemný hudební doprovod. V detektivním žánru se sice pořád nejedná o naprostou topovku, ale velmi silný nadprůměr, kterým je bezesporu, rozhodně také nijak neurazí. Spokojeni by tady prostě měli být úplně všichni. Ačkoliv samotný případ je tentokrát opravdu docela temný, po téhle detektivce divákovi žádné deprse nehrozí, jen bude mít radost z poctivého dramatu, které ho nestíhá nudit. J.K. je prostě pořád klasa a navíc v současné době, vzhledem k absenci Luthera a Sherlocka, nemá BBC na skladě sympatičtějšího detektiva, a to se rozhodně počítá! Více zde, ()

Reklama

Reklama