Reklama

Reklama

Malá mořská víla

  • angličtina The Little Mermaid (více)

VOD (1)

Obsahy(1)

Pohádkový film Malá mořská víla byl natočen podle stejnojmenné pohádky dánského spisovatele Hanse Christiana Andersena. Vypráví o tragické lásce mořské bytosti k pozemskému princi, pro nějž obětuje to nejcennější, co má - svůj hlas a život. Příběh zahrnuje prvky opravdové lidské tragiky a životního dramatu. Proto je určen nejen dětem, ale i dospělým. Ve filmu byla použita řada náročných triků, velkou roli v něm hraje výtvarná stránka i pohybový projev představitelů obyvatel podmořského světa? (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (200)

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

2. dubna 2005 uplynulo 200 let od narození nejslavnějšího Dána, nejdospělejšího pohádkáře a velice významné osobnosti Hanse Christiana Andersena . České televize to jako tradičně ignorovaly, a tak je docela smutné, že jsem si to musel připomínat tímto slavným československým filmem na MDR. Naštěstí už neplatí, že by stejně tak ignorovaly tuhle drastickou pohádku, jíž svou atmosférou i vyzněním předčí málokterá jiná. Mně osobně se zamlouvá nejen nesmrtelný příběh, stylově symbolistně jednající postavy, ale i dokonalá vizuální a hudební stránka. A především: tahle pohádka se vám bude líbit bez ohledu na váš věk. ()

Courtemanche 

všechny recenze uživatele

Šafránková mě nikdy moc neuchvátila, a najdu chyby kdybych chtěl, ale dnes nechci. Ta atmosféra a krása obrazu. Tento film je nedoceněný v Čechách (teď 64%). Možná Kachyňa měl to natočit v zahraničí, kde by to lidi vážili víc. Anebo vychovat diváka, třeba s bandou veverek profackovat televizní stanici, aby už konečně pochopili že svět se netočí kolem oříšek. 4/5 ()

Reklama

sklennenka 

všechny recenze uživatele

Nedá mi to a musím reagovat na hodnocení a některé komentáře k této podle mne naprosto mimořádné pohádce. Nechápu, jak někdo může filmu vyčítat ponurou atmosféru. Ta je zde naprosto na místě a neumím si to představit natočeno v rozjuchané verzi. Proto jsem nevěřícně zírala na hodnocení v modré barvě a koupila jsem si DVD, abych zjistila, zda pro mne také po letech pohádka neztratila své kouzlo. Dobře jsem udělala, protože jsem se ujistila, že nikoliv a hrdě se hlásím k plnému počtu hvězd. Malá mořská víla v podání mladší ze sester Šafránkových je nádherná, křehká bytost. Radovan Lukavský v roli královského otce přesvědčivě chladný, jako jeho podmořská říše. ()

jasse 

všechny recenze uživatele

Zhlédnuto znova po letech a teprve nyní pořádně doceněno. Nádherné zpracování drsné Andersenovy pohádky, krásná výprava, kostýmy, podmořský svět... (nechápu narážky na "otřesné" paruky - takto přece vypadají vznášející se vlasy ve vodě, je to geniální), výborně zvolení herci (a ano, až na toho prince), a přenádherná  hudba Zdeňka Lišky.  Akorát to teda není moc pro děcka. ()

Mikah 

všechny recenze uživatele

Pohádky jsou sice většinou spojovány s dětmi, ovšem některé z československých děl dokáží ocenit spíše dospělí. V paměti jsem tento film měla spojený s nepříjemnou pochmurností, jelikož jsem ho viděla jako malá, ale když jsem se na něj po letech podívala, naprosto mě dostal. Okouzlil mě už od prvních scén svými zvláštními kostýmy a prostředím a zvláštním film zůstal až do konce. Atmosféra nás tíží svou melancholií a poetičností podtrženou výbornou hudbou a stejně výborným hereckým obsazením. Jednotlivé scény jsou propracovány tak, aby působily co nejsilnějším dojmem. Nejkrásnější je ale příběh. Srdceryvný osud nevinné dívky, která pro svou lásku obětuje všechno, a přesto jí řád světa a veškerá jeho nespravedlnost nezajistí vyslyšení jejích citů. Jestli někdo potřebuje veselé barvičky a šťastný konec, užije si spíše americkou verzi, ale já jsem hrdá na tu naši. ()

Galerie (18)

Zajímavosti (12)

  • Záběry z podmořské říše byly natáčeny v Prachovských skalách u Jičína, zejména v části nazvané Císařské schody. Filmování probíhalo také na zámku ve Veltrusech, na Skalním hradu Sloup - rytířské schody, Lomu Mořina a ve Valdštejnské zahradě na Malé Straně. (Robbi)
  • V britském vydavatelství Finders Keepers vychází soundtracku – Malá mořská víla - The Little Mermaid (composed by Zdeněk Liška; vocals by Lenka Kořínková). (prkalil)

Reklama

Reklama