Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Před čtyřmi měsíci byl v malém středočeském městě Buchnov zavražděn romský mladík Denis Janeček. Do Buchnova se vypraví dokumentarista Lukáš, který Denise i jeho údajného vraha Jiřího Kováče zná z dětství. Proslýchá se, že Denisovu smrt má na svědomí více lidí, což by Lukáš rád prověřil. Místní se však o incidentu odmítají bavit, pomoci se mu zdráhá i Denisova matka Marika. Nadějí je pro Lukáše samotný Jiří, který se svým činem rád vychloubá. Pomoc si slibuje také od Denisova bratra Tomáše, s nímž Jiří pracuje pro místní podnikatelku Magdu, a také od dcery starostky a místního lékaře Heleny. Tu Denis údajně znásilnil. (Česká televize)

(více)

Recenze (47)

mh.mail 

všechny recenze uživatele

20% - Námět seriálu údajně vznikl na nějakém studentském workshopu. Výsledek tomu přesně odpovídá. Hlavní hrdina je nesympatický, vlezlý a arogantní, patrně v důsledku svého přesvědčení, že je lepší člověk ("S tebou jsem chtěl taky mluvit!"). Je zajímavé, že proti jedněm stereotypům se tu bojuje jinými stereotypy, jen s opačným znaménkem. A co policie? Ta tu smrt nevyšetřuje? Pouze jsme se dozvěděli, že po čtyřech měsících propustila údajného pachatele na svobodu. Proč? Jaký k tomu měla důvod? A to jako dál nepátrají? Tendenční a manipulativní, nicméně jsem zvědav, jak v tom budou autoři pokračovat a kam až dospějí (něco je průhledné už teď, ale třeba překvapí). ()

Radek99 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Koncept ,,Hořící Mississippi na českém maloměstě"? Asi by to bylo i zajímavé, kdyby to nebylo po formální stránce tak ,,provinční" a ve výsledku tak utahané a nudné...a že to jde jinak, to České televizi ukázala konkurenční HBO svou Pustinou, seriálem ze sociálně hodně podobného prostředí, kvalitativně ovšem o několik levelů výše... ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Trochu plakátové pojetí diskriminace. Zajímavé herecké tváře a nálada temných zákoutí a oprýskaných domů. . Seriál splňuje evropský standart. Dávám 50% ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Na tomhle že makalo sedm scenáristů a tři dramaturgové? Ty brďo, to by Dietl čubrněl! Naprosto nezajímavé, neživotné a nejpitomějšími možnými způsoby představené postavy, které deklamují twitterové výkřiky v případě bílých "rasistů", nebo rádoby drsně hovoří v případě nebílých, ale jen tak, aby se neřeklo. Celé to vypadá tak - prvoplánově agitačně, až se chce člověku brečet. korunu všemu nasazuje to Dvořákovo deklamování, které nezní nijak věrohodně (ještě aby!) ani procítěně, aby tomu divák náhodou ještě neuvěřil. Diváka nutno správně politicky profilovat. Proto na romském sídlišti nikde není nepořádek, nikde vytrhaná a spálená okna, nikdo si nehraje s kudlou a mladý Rom dokonce má dvě zaměstnání! Člověk se zkušeností z Ústí nad Labem z ulic kolem skláren však ví svoje a podobná z prstu vycucaná a nereálná agitka ho asi nedojme. Btw - z čeho hlavní hrdina žije a z čeho platí nájem? ()

GeusX 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Po prvním díle takové rozpačité. Na jednu stranu jsem si říkal, že mne to nezaujalo natolik, že bych nadšeně vyhlížel další díl a chtěl to dále sledovat, na druhou stranu na mne díl pomrkával ve stylu "hele, bude tu rafinovaná zápletka (a snad to nedopadne podbízivou variantou skupinových viníků)". Neháži flintu do obilí a na další díl se ještě podívám. ()

Sidonka odpad!

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Odpad v nejhorší podobě, jaký si lze vůbec představit. Scénář patrně psali žáci při slohovém cvičení na základce a konkurz vyhráli herci, co neumějí hrát (až na dvě známé tváře). Po prvním díle této podřadné, neobjektivní agitky plné černobílých charakterů mi začíná být navíc jasné, že bílej člověk je buď retardovaný člověk, zkorumpovaný hajzlík, úchyl zneužívající vlastní dceru nebo nenávistí sršící baba za zenitem, kdežto romové budou patrně utlačovaní tichošlápkové, kterým neustále někdo neoprávněně křivdí. Když už jsme u té nerovnoprávnosti: když mě vykradli byt a viděla jsem stát zloděje nad svojí postelí, předhazovali mně u policejního výslechu jestli opálený muž nad mojí postelí nebyl náhodou cikán a zda se můžu podívat na pár fotografií, protože asi kolem 90% objasněných loupeží v naší čtvrti bohužel spadá na toto etnikum. Když jsem se jich zastávala a říkala, proč to o cikánech říká, tvrdil, že to říkají statistiky a pokud chci pomoci vyšetřování, ať se podívám na recidivisty a jakou mají barvu pleti, za to nikdo nemůže, třeba tam svého útočníka najdu, třeba ne, ale ať se alespoň podívám. Jasně, měla jsem dvě kamarádky, které byly romského původu a byly super, nicméně když máte za sousedy rozvětvenou nepracující rodinku, která každou noc řve až do rána, je vám jedno, jaké jsou národnosti a barvy pleti, jenom chcete mít klid, protože musíte jít druhý den odpočinutí do práce. Mohla bych psát ještě dlouho o tom, že například jedna z těch kamarádek se vyhýbá svému etniku, protože s nimi má špatné zkušenosti, ale říci to může jedině ona, protože já bych za tento výrok šla asi před soud pro hanobení rasy, etnické skupiny a stala bych se údajnou nacistkou. Každý máme nějaké zkušenosti, nikdo neříká že všichni jsou špatní (kromě tohoto filmu, kde asi všichni špatní bude většinová společnost), kdo sympatizuje s romskými ghetty, ať se tam klidně přestěhuje, když nic z toho, co se o nich říká, není pravda. Ale přestaňte nás diváky urážet podobnými film.splaškami, které uráží to,čemu říkám objektivní mnohovrstevné umění. A teď mi můj komentář můžete klidně smazat, protože je politicky nepřípustný. Pokud v podobných agitkách chcete pokračovat, budiž, ale v rámci objektivity natočte třeba i něco o tom, jak přijímá většinová společnost například psychicky nemocné, společností vyloučené lidi apod, protože jistým problémům, které jsou ve společnosti ještě větší tabu, se prostor téměř nedává. ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Rozjezd seriálu je trochu vláčný, do děje jsem nebyl vtažen. Navíc herecké obsazení, ale i celkový dojem je takový...studentský počin, ne zcela dozrálý. Naštěstí pro seriál, program nenabízí konkurenci, tak uvidíme. ()

Lenka.Vilka 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Pokus o vytvoření Pustiny 2.0. vyšel 50 na 50. Ale na stardardy ČT i tak příjemné překvapení. Což je škoda, ale tak to prostě je, protože si tu onu temnotu může dovolit jenom napůl. A jelikož jsem ochotná jít do druhého dílu, tak to taky o něčem vypovídá. Snad mě druhý díl nezklame. ()

netahlo odpad!

všechny recenze uživatele

Neskutecnej hnuj! Pepik Goebbels se ve svetle nejnovejsiho vejblitku nasi verejnopravni televize jevi jako neskodny pletichar. ()

ac3r

všechny recenze uživatele

"Tvůrci se také zaměřili na více či méně fungující mezilidské vztahy a otevřou i problematiku rasové nesnášenlivosti a předsudků." Tak to si laskavě rovnou strčte někam. ()

mira007 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Surová vražda v severních Čechách ( ve vymyšleném Městě - nesnáším seriálová fiktivní města a státy krom Godham city a Valverde ) s vizuálem českého zapomenutého konce světa alá Pustina ( snaží se, ale na tenhle seriál fakt nemá) s obyvateli opravdu prapodivnými divně se chovající. Tohle by ještě šlo, ale to provedení drhne. Rasismus je dobré aktuální téma, ale tady na tu problematiku je nahlíženo stereotypně jako když nějaký bohém z Hanspaulky , který nikdy Roma neviděl, psal nějakou svou představu než realitu ( viz. scéna, kdy pan dokumentarista se málem neubytuje, když Syslová řekne, že je nájemné ve slevě, víte proč - a z okna vidět dvě romské děcka ) Prostě to je uchopené tak nevěrohodně ( prostě všichni severočeši jsou rasistický idioti ikdyž to myslí dobře ) a i postava toho dokumentaristy je děsně nevěrohodná a jako kladný hrdina nepůsobící - to by nakonec ani nebyl největší problémm ten je v ton, že je to utahané, nudné, atmosféricky impotentní. První díl beru jen jako nepovedený rozjezd, třeba se to vyvrbí.... doufám. ()

bongazkongaa 

všechny recenze uživatele

Jelikož v pondělí nic jinýho nejede, tak doufam, že se to rozjede. Zatím utahaný. Hlavní postava je slušně nesympatická, tak to snad přežiju. ()

Danqo 

všechny recenze uživatele

Po prvom dieli som nadšený. Samozrejme, bavíme sa o hraniciach vytýčených podstatou ČT, neviem prečo to tu niektorí podivíni porovnávajú s produkciou HBO. V týchto mantineloch je to dosť kontroverzné, dosť napínavé a dosť aktuálne – a myslím si, že to je to, čo je v súčasnosti potrebné ukazovať. Zrkadlo súčasnej spoločnosti. A konečne seriál, ktorý alarmujúco poukazuje na vysokú mieru rasizmu v Česku. ()

Karp 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Ano, námět zatím směřuje kamsi do všeobjímajícího všehomíra naplněného láskou, sluncem, neochvějnou spravedlností, lidským porozuměním a teplem dlaní. Ale je zbytečné zatracovat, přestože až laciná naivita sluší pouze Vinnetouovi s Oldou Šetrným. Náš nový bílý bratr Olda Lynč aneb Lukáš Žemlička rozhodně není takový chlapák, ale ono "teplo" šíří na všechny strany měrou vrchovatou. To je bezpochyby mínus. Kladný bod lze připsat za slušnou míru šťourání a vrtání s odhodláním neochvějným, které v každé i průměrné detektivce bývá odměněno jednou přes hubu. Nicméně i tak může být zaděláno na solidní dějové linie - vaříme s B-komplexem a taťka na druhou. Odlišné tempo vyprávění vítám. Trochu jsem si vzpomněl na Pustinu z produkce HBO. A pokud by měl být etalonem dobré detektivky Labyrint Jirky Stracha, pak je zbytečné se vůbec namáhat. Hoďme do hrnce trochu náboženského kvasu, pár křížů a svatých, vytvořme pseudomystérium a vařme sedm dílů. Nic proti J. Strachovi, mám ho coby režiséra rád, je to spíše věcí scénáře, který už se obehrál... V Lynči se možná vydáváme do nových vod na ČT prakticky neznámých. Ještě dám seriálu jeden dva díly šanci. ()

quixote 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Lepší, než byly mé počáteční obavy, i když dost rozvláčné. Matěj Anděl působí v hlavní roli velmi přesvědčivě a je dobře, že ji dostal. Všechny role tohoto typu přece nemusí hrát Kryštof Hádek. ()

BaruM 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Po prvním dílu nemůžu mít objektivní názor na celý seriál, ale zatím mi to nepřijde špatné. Někdy to působí trochu roztržitě, ale rozhodně se těším na pokračování. 3,5/5 Druhý díl mě přesvědčil mnohem více. Neumím si představit být v kůži Denisovy matky. A z doktora (Kříž) mám husí kůži. 4/5 ()

Reklama

Reklama