Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ja su haviř, kdo je vic! Příběh (z) doby, kdy se socialisticky žilo, kapitalisticky pracovalo a kdy poslední z posledních byli prvními. Dvoudílný televizní film o osudech rodiny elitního havíře na pozadí největší důlní katastrofy druhé poloviny 20. století. 
1. část:
Osmnáctiletý Petr přivede do jiného stavu svou první lásku Janu. Aby získal byt, nastoupí přes odpor rodičů do dolu, ve kterém pracuje jeho otec Milan. Elitní havíř pronásledovaný záchvaty klaustrofobie po prožitém závalu. Petrovýma očima poznáváme drsné parťáctví i fyzicky a psychicky nepředstavitelně tvrdou práci 600 metrů pod zemí. Práci, při které jde každý den o život. A na povrchu? Tam Jana tráví dny s Petrovou matkou Marií. Ráznou ženou, která křehkou dívku nemůže vystát.
2. část: 7. 7. 1961. Marii se rozpadá rodina. Petr hrubne, zhrouceného Milana přeřadili na hůře placené místo a Jana vyzradí Mariino nejtemnější tajemství. Ten den se Důl Dukla promění zanedbáním bezpečnostních pravidel v hořící peklo. Strach, chaos, panika, ale také statečnost a odhodlání zachránit ty, kteří zůstali pod zemí. A na povrchu? Ženy vyhlížející manžely, syny, milence. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (394)

blackrain 

všechny recenze uživatele

Velmi důstojné připomenutí tragické události. Bála jsem se, aby ta Ostravština nezněla z úst pražských herců příliš pitomně nebo dokonce až komicky. U Langmajera to bylo trochu nezvyklé a tahající za uši, ale dalo se to zkousnout. Martha Issová mě svým hereckým výkonem vážně mile překvapila. Má velký talent. Místy šla až trošku za hranu, ale to jsem jí odpustila. Tenhle dobový film mi v hlavě uvízne na hodně dlouho. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

DUKLA 61 patrí jednoznačne k dielam, ktoré by mohli uspieť bez problémov aj na zahraničných trhoch. Dvojdielna televízna miniséria režiséra Davida Ondříčka sa totiž naozaj veľmi podarila. Rodinná dráma v prvom diele Dukly ponúka ešte oveľa viac zaujímavých epizódok a liniek ako som čakal a predovšetkým stavia do popredia Marthu Issovú. Jej herecká kreácia patrí k tomu najlepšiemu, čo kedy vytvorila. Režisér natočil príbeh nesmiernej tragédie v bani Dukla, pri ktorej zahynulo 108 baníkov. Prvá časť filmu je plnokrvná rodinná dráma, druhá je čisto katastrofický film s emocionálnym presahom. (8.7.2021) ()

Reklama

agentmiky 

všechny recenze uživatele

Tak konečně se v našich končinách za poslední roky vyprodukovalo hutné drama čerpající z reálných historických událostí. O to více mě překvapuje, že se jedná o televizní tvorbu, za to fakt palec hore. Atmosféru 60. let autoři vystihli perfektně, ta autentická dobovost z toho byla vidět na každém kroku. Herecky bez sebemenších výtek (duo Taclík a Issová úžasní, i Langmajer v poněkud negativní roli potěšil). Nejsem rodilý Ostravan, abych mohl zhodnotit přesně ten vystřižený dialekt, ale všichni zúčastnění se dle mě zhostili svých rolí na jedničku. První díl takovým rozjezdem, v druhém se tvůrci věnovali samotné tragédii. A nemyslete si, ono vás to emočně dost zasáhne, to vědomí toho, že z toho za žádných okolností nevyváznete živí, to musí být strašný pocit. Ondříček opět natočil výborný snímek, uvidíme, jak se zhostí Zátopka :) Dukla za mě 8/10 ()

EastWicka 

všechny recenze uživatele

Výborně natočená havířská tragédie, která může sloužit i jako intro do té drsné ostravské subkultury. Rodinná rovina je tu stejně důležitá jako ta nervy drásající, která se odehrává pod zemí. Líbí se mi i komplexnost, s jakou tvůrci pojali mapování události, která za neštěstím na Dukle stojí, včetně webového speciálu a dokumentu se vzpomínkami pamětníků. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Výborně zahrané a nasnímané. Emoce jsou silné hlavně v detailu. V prvním díle jde spíše o vztahy, kde každodennost rodinných činností je základ jedinečnosti příběhu. V druhém dílu se rozjede thriller. Výborně je zachyceno nářečí. Stavba příběhu je výborně zvládnutá. Ženy jsou zde rovnováha k havířskému světu a hrají v příběhu jako pozůstalé klíčovou roli. . ()

Galerie (107)

Zajímavosti (20)

  • Ve filmu si zahráli jako komparz i skuteční horníci z dolu Rako v Rakovníku, včetně jeho majitele. [Zdroj: Raport.cz] (rakovnik)
  • Scéna hospodské rvačky, kdy se horníci pustili do záchranářů, je uměleckou licencí tvůrců. Záchranáři se naopak v dolech těšili úctě, zvláště pak mezi horníky, protože věděli, že právě záchranářům možná budou v budoucnu vděční za záchranu života. (Lukin413)
  • Protože v dole Rako se těží lupek, museli filmaři do podzemí navozit uhlí. [Zdroj: Raport.cz] (rakovnik)

Reklama

Reklama