Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ja su haviř, kdo je vic! Příběh (z) doby, kdy se socialisticky žilo, kapitalisticky pracovalo a kdy poslední z posledních byli prvními. Dvoudílný televizní film o osudech rodiny elitního havíře na pozadí největší důlní katastrofy druhé poloviny 20. století. 
1. část:
Osmnáctiletý Petr přivede do jiného stavu svou první lásku Janu. Aby získal byt, nastoupí přes odpor rodičů do dolu, ve kterém pracuje jeho otec Milan. Elitní havíř pronásledovaný záchvaty klaustrofobie po prožitém závalu. Petrovýma očima poznáváme drsné parťáctví i fyzicky a psychicky nepředstavitelně tvrdou práci 600 metrů pod zemí. Práci, při které jde každý den o život. A na povrchu? Tam Jana tráví dny s Petrovou matkou Marií. Ráznou ženou, která křehkou dívku nemůže vystát.
2. část: 7. 7. 1961. Marii se rozpadá rodina. Petr hrubne, zhrouceného Milana přeřadili na hůře placené místo a Jana vyzradí Mariino nejtemnější tajemství. Ten den se Důl Dukla promění zanedbáním bezpečnostních pravidel v hořící peklo. Strach, chaos, panika, ale také statečnost a odhodlání zachránit ty, kteří zůstali pod zemí. A na povrchu? Ženy vyhlížející manžely, syny, milence. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (394)

Tosim 

všechny recenze uživatele

Zajímavé zpracování událostí, které se už tak často nepřipomínají. Na dialekt herců, u kterých bych to nečekal, jsem si překvapivě rychle zvykl (hráli ale i herci tam narození), nejvíc mě dostalo, jak sama tragédie nebyla žádný velký "výbuch," ale pomalé, plíživé nebezpečí smrtícího kouře. A herci ve vedlejších rolích byli často lepší než ti hlavní (Robert Mikluš!) Jako zobrazení reálsocialismu, jeho nejprotěžovanějšího průmyslového odvětví na přelomu nejhnusnějšího a nejnadějnějšího desetiletí dostačující. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Vesměs takové jaké jsem to čekal. Mohli ubrat trochu toho vyhroceného rodinného dramatu a přidat víc katastrofických prvků nemluvě, že konec je předvídatelný v duchu všech žánrových klišé, ale zase uznávám, že na TV film to má opravdu podmanivé zpracování i když souhlasím, že konec trochu vyšuměl do ztracena a ta rádoby Ostravština i mě trhala uši. V našich luzích a hájích film působí jako zjevení, ale za mě jen lepší 3*65% ()

Reklama

Pítrs85 

všechny recenze uživatele

Tuš dobře to zrobili synci. Ondřiček sic od Samotařu nenatočil nic, co by stalo za pozornost, ale tadyte strašne udalosti postavil pomnik, ktery si to zasluži. Herci, tuš to je kapitola sama pro sebe- Taclik je možna s každym dalšim rokem ošklivějši a ošklivějši (až bude jednou uplně nejošklivějši), ale hereckymu ansablu tu zcela jasně vevodi. Těsně za nim je sestřenice Klary Issove. A ti dva mladi? Ob(z)jevy roku. No a Langošuv přizvuk asi tak věrohodny jako ten moj v tady komentaři, ale tak co už, s tim knirkem pornoherce z NDR mu to hraje edna baseň. Tuš televizni udalost roka, že i kinofilmy samou zavisti zezelenaly. A ještě si zaslouži zminku hudba Beaty Hlavenkove, bo tahle Baba, to je Hlava, hehe. ()

agentmiky 

všechny recenze uživatele

Tak konečně se v našich končinách za poslední roky vyprodukovalo hutné drama čerpající z reálných historických událostí. O to více mě překvapuje, že se jedná o televizní tvorbu, za to fakt palec hore. Atmosféru 60. let autoři vystihli perfektně, ta autentická dobovost z toho byla vidět na každém kroku. Herecky bez sebemenších výtek (duo Taclík a Issová úžasní, i Langmajer v poněkud negativní roli potěšil). Nejsem rodilý Ostravan, abych mohl zhodnotit přesně ten vystřižený dialekt, ale všichni zúčastnění se dle mě zhostili svých rolí na jedničku. První díl takovým rozjezdem, v druhém se tvůrci věnovali samotné tragédii. A nemyslete si, ono vás to emočně dost zasáhne, to vědomí toho, že z toho za žádných okolností nevyváznete živí, to musí být strašný pocit. Ondříček opět natočil výborný snímek, uvidíme, jak se zhostí Zátopka :) Dukla za mě 8/10 ()

Vodnářka 

všechny recenze uživatele

Havířov, tma a hrubost světa pod povrchem, drsnost i velké srdce místních uprostřed jejich krutých osudů a jedno z největších neštěstí v Československu. Námět, který se píše skoro sám a tady právě vzniká největší úskalí snímku. Je skvělé, že se do tématu Ondříček pustil, a zpracoval ho vážně solidně, bohužel se rozhodl si vystačit pouze s tím, co celá událost nedávné minulosti nabízí sama o sobě. Naprosto zde postrádám jakoukoliv vlastní invenci, nápady, které by příběhu dodaly šťávu, a snahu vytáhnout se z televizního průměru. Herecké výkony jsou často strnulé, Pražáky ostravský dialekt člověk přes veškerou snahu nenaučí, snaha přidat dějovou linku nad rámec celé katastrofy působí místy uměle a celý film se táhne. Příjemné překvapení na televizní obrazovce, jenže za mě měl snímek mnohem větší potenciál, než být pouze jednookým mezi slepými... ()

Galerie (107)

Zajímavosti (20)

  • Skupina asi třiceti havířů se navzájem pozabíjela ve rvačce o hadici se vzduchem. Našli je pak s bodnými ranami. Přitom to byli parťáci, kteří spolu každý den pracovali, chodili na pivo, jejich rodiny se přátelily. [Zdroj: Novinky.cz] (JenTak)
  • Scéna hospodské rvačky, kdy se horníci pustili do záchranářů, je uměleckou licencí tvůrců. Záchranáři se naopak v dolech těšili úctě, zvláště pak mezi horníky, protože věděli, že právě záchranářům možná budou v budoucnu vděční za záchranu života. (Lukin413)
  • V podzemí dolu Rako, kde se točilo, nebylo sociální zařízení, a tak filmaři chodili na záchod tak, jako dřív horníci, tedy kam se dalo. Jediný Marek Taclík (Milan) to odmítl a nechal si přivézt malý kempový suchý záchod. Asistent režie mu řekl: „Jestli se ti na tomhle podaří vykonávat potřebu, tak máš u mě dvě piva.“ A Taclík měl do konce natáčení denně dvě piva. (sator)

Reklama

Reklama