Reklama

Reklama

Quills - Perem markýze de Sade

  • Velká Británie Quills (více)
Trailer

Obsahy(1)

Aristokrat, starý zvrhlík, excentrik a svobodomyslný grafoman Markýz de Sade (Geoffrey Rush) je mnohokrát obviněn ze sadismu, únosů a pobuřujících sexuálních praktik. Unikne během hrůzovlády v období Francouzské revoluce jen o vlásek gilotině a je odstraněn do charentonského blázince. O ústav se stará osvícený abbé Coulmier (Joaquin Phoenix), který ponechá svému pacientovi možnost psát, protože ví, že jedině tak umožní markýzovi ventilovat jeho deviace. Pochopitelně, že člověk markýzova formátu, posedlý psaním, hledá způsob, jak publikovat. Spojku mezi vězením a svobodou objeví v mladičké, krásné a chytré pradleně Madeleine (Kate Winslet). Ta, v okouzlení literaturou a vzdělaným erotomanem vynáší z blázince jeho knihy ke skandálnímu vydání. Publikace nemravných textů šokuje státní správu, a ta se postará o definitivní zkrocení neúnavného autora. Proto je do blázince poslán odporný psychiatr Dr. Royer - Collard, který je znám svými krutými a předpotopními metodami léčby. Chce de Sadovi znemožnit hlavně to, co nejvíc miluje. Odebere mu brk i inkoust. Ale markýz pokračuje v psaní kuřecí kůstkou a červeným vínem a nakonec v dokonalé posedlosti slovem a do poslední chvilky a jakýmikoliv prostředky bažícího po literatuře píše i vlastními výkaly. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (256)

Martanecek007 

všechny recenze uživatele

Dnešní filmy překypují nahým poprsím, erotickými scénami a sprostými slovy... Je toho tolik, až je to otravné a nechutné.Tenhle snímek nabízí tohle všechno převážně v psané, respektive mluvené formě, a to je potom o něčem jiném. Představivost každého z nás udělá z vyprávěného příběhu sepsaného Markýzem trošku jiný příběh, trošku jinou představu - a právě proto je to perverzní tak, jak to bylo zamýšleno. 2 hodiny strávené u tohoto filmu, alespoň pro mě, nebyly vůbec ztráta času. Naopak. Film mě dostal svojí otevřeností, úchylností, příběhy hrdinů, utajovanou Láskou, dobou a samozřejmě také hereckým obsazením. Joaquin Phoenix mi na tu roli prostě nejvíc dokonale seděl. ()

Petr59 

všechny recenze uživatele

Film má své silné i slabé stránky, ale jako celek ho hodnotím jen jako čistý průměr a to i přes hvězdné herecké obsazení a skvělé herecké výkony. To je asi nejsilnější stránka filmu. Herci hrají zkrátka dobře, především G.Rush je skvělý charismatický herec, který Markýze ztvárnil velmi přesvědčivě a až tak dobře, že i přes jeho perverznost a zvrácenost ho prostě nemůžete hodnotit úplně negativně a snad mu člověk i tajně fandí. Michael Caine byl také skvělý, ten už bohužel tolik prostoru nedostal, což byla velká chyba. Kate Winslet samozřejmě velmi krásná, ale její postava je trochu rozporuplná, slušná, hodná a prostá holka, která pomáhá k vydávání těch nejodpornějších knih.... Film mi však kdovíjak romantický, erotický, nebo zvrácený nepřišel. Asi si pod pojmem porno a sexuální zvrácenost představuji něco trochu jiného.... tohle bylo víceméně snesitelné a moc erotiky tam zase nebylo. Ale to je spíše otázka vkusu. Spíše než samotný scénář a děj jsou zajímavější postavy a jejich vývoj. Děj je podle mě jednodušší a průměrný, pohromadě to funguje jen s odřenýma ušima. Atmosféru to sice nějakou má, ale na zadek jsem si z tohoto filmu nesedl. Naopak závěr mi až tak špatný nepřišel. Spíše mě vadila snaha tvůrců zkombinovat sexuální perverzi a romantiku.. to mi tam moc nesedělo. Asi to více zaujme ženy, než muže. Jo a některé pasáže filmu jsou nudné a naopak románek "vášnivé jeptišky" a architekta mohl dostat o dost více prostoru. Ustál bych i perverznější a erotičtější film, není to zase taková pecka, jak tady někteří popisují. Film je to prostě jen dobrý se skvělými herci, ale už horším dějem. Slušné tři hvězdičky. ()

baclajean 

všechny recenze uživatele

- Would you sleep well tonight? - I'd never expect to sleep again. /// Geoffrey Rush mohol bez výčitiek nomináciu na Oscara pretaviť v jeho získanie - zahral famózne. ()

Pajela 

všechny recenze uživatele

Ziiiiiiiiv... Malem jsem u toho usla, jak to bylo nudné. Ani plejáda mych oblibenych herců tohle dílko nezachranila. Hvezda je prave za ty herecké vykony. ()

Simako 

všechny recenze uživatele

Film se mi líbil. Na pět hvězdiček to určitě není. No ono to není skoro ani na čtyři, ale já nemohu jinak!!Opravdu vynikající Geoffrey Rush!!!!Vynikající výkon!!To si ty čtyři zaslouží. Takže za čtyři!! ()

TesterX 

všechny recenze uživatele

Pro me celkem zklamani. Geoffrey Rush se markýze zhostil opravdu dokonale, ale to je jediny vyznamny klad filmu. Zaporem budiz prilis umirnene podani. Chapu, ze je to nejspise z duvodu pristupnosti, ale film tak ztraci na autenticnosti a atmosfere. ()

Honzad007 

všechny recenze uživatele

Zhlédnuto jen z nudy a přepínání televize. Nečekaná pecka s mimořádně uvěřitelným herectvím a výborným scénářem. ()

LucMosss 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelně perverzní film. Po třech shlédnutích se mi konec dokonale zhnusil. Na rovinu, nebýt hereckého čtyřúhelníku Phoenix- Winslet- Caine- Rush, nikdy by tento snímek ode mne nedostal tak vysoký počet ****. Jejich výkony byly totiž na anglicky mluvící mimořádné! Nemám ráda americké filmy, ovšem toto je vyjímka. ()

Neuroxerus 

všechny recenze uživatele

Příběh markýze de Sade a jeho opravdu zvláštních představách je v tomto filmu řekl bych podle mého gusta. Nejen že samotný de Sade byl zahrán skvěle, ale i Joaquin Phoenix mne nezklamal. Nikoho jiného do jeho role božího služebníka, který se nakonec propadne nekrofílii, si neumím představit. Opět postava zvrhlíka jako byl například i v Gladiatorovi. ()

Pateyl 

všechny recenze uživatele

Naprosto skvěle zpracované drama, s precizními výkony herců a krásně ukázána myšlenka tohoto geniálního spisovatele. ()

Ivulla 

všechny recenze uživatele

Jediné co mě na tomto filmu upoutalo, byl vynikající herecký výkon J. Phoenixe. K. Winsletová ho skvěle doplňuje. Povedla se hudební a výtvarná stránka filmu. Celkově jsem od filmu čekala něco víc. Nepřipadá mi šokující a perverzní už vůbec ne. Na můj vkus je děj hodně plochý. Při první projekci byl film celkem napínavý, ale podruhé už jsem se nudila. ()

3KnockPenny 

všechny recenze uživatele

Zkaženost a zvrácenost se tu ve své blahosklonné prozřetelnosti vysmívá hříchům nevinnosti a nehodám ctnosti, jako had olizující ránu po uštknutí. „Nepovedená stvoření“ versus uhlazená buržoazie. Která ze stran patří k dobru, a která k tomu zavrženíhodnému, tolik stíhanému zlu? Tady se bez okolků ukazuje, že v každém z nás je trocha té oplzlé víry markýze de Sade, ať už v panensky čisté děvečce, či v Boha velebujícím abbém. Uchvatitelské, nemravné myšlenky stíhají každého a není možné v přirozené podstatě bytí se jim jakkoli bránit. Takže slovy markýze: „Vítejte v našem skromném blázinci. Snad se tu budete cítit jako doma.“ :) Nechme se tedy unášet na vlnách romantiky s „trochou“ té zvrhlé vznešenosti v malebném prostředí blázince. ()

PTuranyi 

všechny recenze uživatele

Príbeh markíza de Sade ako väzňa v blázninci, liečiaceho svoju posadnutosť písaním šteklivých príbehov je až shakespearovsky dramatický. Stret dobra so zlom, čistoty so zvrátenosťou s kulisami blázninca. "Princ na bielom koni" abbé Coulmier a nevinná kráska Madeleine sa milujú, ale ich vzťah je nemožný a teda čistý, čo sa všemožne snaží narušiť markíz de Sade svojimi fantáziami. Skutočným diablom tu však je doktor Royer - Collard, ktorý k tragickému koncu prispieva svojou zámernou nečinnosťou. Hollywoodske herecké hviezdy hrajú svoje role veľmi dobre. 75% ()

matracak42 

všechny recenze uživatele

Velice dobrý film,pan herec Rush zahrál markýze bravůrně a nad moje veškerá očekávání. Doba nepřeje otevřenosti jemu vlastní a tak chudák markýz trápen nejen dobou, ale také svou posedlostí hledá různá označení pro ženské a mužské genitálie a pak pod rouškou psanou PEREM spojuje tyto příjemnosti a tak trochu formuje do oplzlosti nám někdy více či méně vlastní ()

Peršanka 

všechny recenze uživatele

Tak z tohoto filmu jsem docela rozvrkočená. Je to slizská fraška, horor, historický portrét ? Nepochopila jsem, zda je to způsobem snímání nebo počítačovými triky, ale část interíérů v léčebně vypadala trochu nereálně (např. zdivo v cele, kterou obýval de Sade - detaily kolem dveří a okna vypadaly jak natupované štětcem). Geoffrey Rush nevypadá vůbec jako Středomořan a v rozmáchlosti gest a celkové rozvolněnosti na mne působil značně britským dojmem. A jedna z posledních scén, kdy abbé rozkryje a nám, divákům, objasní příčinu všech potíží - de Sade má trpět poruchou erekce - trochu laciná obezlička. Pokud jde o zvrhlost - ano, bylo jí tak akorát; pokud jde o ustájené chovance - jakž takž. Prima pyroman. Ani nevím, jestli mě to bavilo. Podle pramenů byl abbé velmi malý a skoro hrbatý a de Sade měl u sebe partnerku a navíc několikaletý poměr s pradlenkou Madeleine. Nejpřesvědčivější postavou pro mne byla mladičká manželka dr. Collarda. Krásná mrcha. Tak holt za tři. ()

shinlove 

všechny recenze uživatele

A pak, že není úchyl jako úchyl :D před zkouknutím tohoto filmu jsem o de Sade nic nevěděl...ale psát tohle ve své době, to je neuvěřitelné...taky dopadl tak, jak dopadl ;) Rozhodně ale své hřejivé místo ve světové kinematografii tento film má a proto 4* ()

KleaCarter 

všechny recenze uživatele

Obsazením dokonalé! Již v Gladiátorovi předvedl Joaquin Phoenix nezapomenutelný výkon a role mírně vyšinutého abbeho mu možná sedla méně, ovšem dokázal sám o sobě doladit závěr filmu. Geoffry Rush als markíz de Sade, varianta moderního zvrhlého exhibicionisty, kterého můžeme potkat v mnoha světových parcích a občas se i "pokochat" jeho nahým tělem skrytým často například pod kabátem. Akorát ve filmu neobdivujeme jeho nahé tělo (alespoň tedy ne tak aby to bylo jeho úmyslem) obdivujeme, nebo jsme alespon znechuceni jeho nanjevýš nadčasovými myšlenkami. Smíchání jakési drastické romantiky s náboženstvím je podle mě naopak naprosto kladným článkem ve filmu, jak tyto dvě věci spolu v té době souvisely. Filmaři své dílo doladili do neuvěřitelných detailů.... ()

Související novinky

Zažijte Vary naostro!

Zažijte Vary naostro!

30.06.2022

Ostrý bude již samotný start. Kapela Mig 21 vystoupí posílena o šedesátičlenný orchestr Národního divadla a dvacetičlenný sbor Národního divadla pod vedením dirigenta Jaroslava Kyzlinka. Tím ale… (více)

MFF Karlovy Vary ocení světová herecká esa

MFF Karlovy Vary ocení světová herecká esa

21.06.2022

V úterý dopoledne proběhla další tisková konference k blížícímu se 56. ročníku Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary, na níž byli mimo jiné oznámeni členové porot jednotlivých soutěžních… (více)

Jakubisko, třes se!

Jakubisko, třes se!

13.05.2007

...říká Julie Delpy, kterou známe především z dvoudílné konverzační romance Před úsvitem a Před soumrakem. Julie už několik let spřádá plány na film o Alžbětě Báthoryové. K němu si sama napsala… (více)

Reklama

Reklama