Reklama

Reklama

Lolita

Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Emigrant z Evropy Humbert Humbert je po příjezdu do města Ramsdale v New Hampshiru zasažen amorovým šípem a plánuje se oženit s Charlottou Hazeovou. Avšak jen proto, aby byl navždy blízko svému miláčku – Charlottině předčasně vyspělé dceři Lolitě! Filmař Stanley Kubrick prozkoumává téma sexuální posedlosti (námět, ke kterému se vrátí o 37 let později ve filmu Eyes Wide Shut) v této hořce komické a dojemně jímavé adaptaci románu Vladimíra Nabokova. James Mason hraje záludného a pošetilého Humberta, ženatého z nouze s Charlottou (Shelley Winters), který musí soupeřit s všudypřítomným a otravným Clarem Quiltym (téměř chameleonský Peter Sellers), když jeho duši polapí bezstarostná dospívající dívka (Sue Lyon) s oním „nádherným, poetickým a melodickým jménem“ – Lolita. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (281)

Anderton 

všechny recenze uživatele

V čom je toto kontoverzné, vážne nechápem, vek Lolity tu nie je myslím vôbec spomenutý, o explicitných scénach sa úchylom môže iba nechať zdať a celkovo je to proste normálny film s normálnym dejom. No a práve preto sa mi páčil, že aj bez týchto omáčiek okolo filmu je obsahová kostra zaujímavá, nikdy sa v priebehu 2,5 hodiny nenudíme a scenár dokáže niekolkokrát pekvapiť. Pointa a vyznenie sa týka skôr žien vo všeobecnosti ako veku hlavnej hrdinky, aspoň tak som to vnímal ja. Všestranný Kubrick dokázal z každej témy vždy vytrieskať maximum, nehovoriac o tom, že bol špecialistom na knižné adaptácie. ()

classic 

všechny recenze uživatele

Humbert Humbert,plný zlosti,prichádza navštíviť a vyjasniť si s „mužom viacerých tvári” Clareom Quiltym,ručne-stručne,že s Humbertom si nie je dobré „zahrávať...”Hop.Strih.O 4 roky skôr,na začiatok,čo ho k tomu viedlo... Humbert je totiž emigrant z Európy,ktorý je profesorom a hľadá si ubytovanie.Jedno také je v Ramsdale,New Hampshire u Hazeovcov,kde to má na starosti Charlotte Haze,kde býva dcéra Dolores,nazývaná Lolita,alebo ak chcete,krátko Lo.Humbert si prezerá dom,Charlotte stále používa „francúzske frázy”,Hm...neviem,neviem,hovorí,musím si to premyslieť,Charlotte vraví:Poďte sa pozrieť na moju krásnu záhradu...A tam je Lo,opalujúca sa na slniečku,rýchlosťou svetla preletí Amorov šíp a Humbert usúdi,že je to vhodné na ubytovanie.Čo Vás k tomu priviedlo?Pýta sa paní domáca... Moje koláčiky?Aká je cena(renta)?Pýta sa Humbert.Usalaší sa tu,je extrémne posadnutý Lo,Charlotte pritom nenávidí,ale ona ide po ňom,flirtuje,Humbert si vedie „krásny denník” ,do ktorého si píše,čo zažíva,až starý Haze,ktorý je po smrti,sa neobracia v hrobe,ale obracia sa jeho popol v urne u Hazeovcov.Charlotte vyznala svoju lásku v dopise,ktorý si číta nahlas a smeje sa plnými dúškami,aby sa vzali,pre neho na silu,lebo priblížiť sa na krok k Lo,je najpodstatnejšie...Jedného dňa si Charlotte prečíta tento „DIARY” a všetko pochopí,z tohoto amoku vybehne na cestu počas dažďa vbehne pod auto,ktoré ju usmrtí.Lo je v dievčenskom tábore a o ničom nevie.Humbert sa tým pádom „zbavil” Charlotte a Lo je celá pre neho... Obdivujem Jamesa Masona,kde tento charakter je tak paranoidný,tak naivný,tak labilný,taký debilček,dilinko,že sa upne na Lo,ktorá ho postupne začne nenávidieť,vôbec zahrať takéhoto existenciálne posadnutého človeka ešte len neplnoletou pubertiačkou,či predčasne vyspelou dcérou,je až k neviere presvedčivé,autentické a realistické excesy Humberta sú viac-menej poľutovania hodné.Lo ho má za hlupáka a nasadí naň návnadu Quiltyho,ktorý si z neho robí prču...Stále je počuť ústredná melódia:ya,ya...,ktorá je presne zvolená do scén,Lolita je môj najviac najobľúbenejší z najlepších Stanleyho počinov.Výborní herci:Shelley Winters je príliš hyperaktívna,Sue Lyon je príliš drzou,Peter Sellers je „pánom situácie” a James Mason je herec,ktorý si zadal ťažkú domácu úlohu,ktorú urobil na jednotku s hviezdičkou... Klenot Kinematografie. ()

Reklama

dopitak 

všechny recenze uživatele

Nebudu zdaleka první, kdo hodlá obě slavné verze srovnávat, nelze se však ubránit.____ Nemůžu si pomoct, ale šestnáctiletá Sue Lyon vypadá nejmíň o pět let starší než sedmnáctiletá Dominique Swain - a v tom bych viděl kámen úrazu. Opravte mě jestli se mýlím, ale nemělo by Lolitě podle Nabokova být třináct? U Dominique Swain to nevadí, je svůdná, nevinná, a hlavně k nakousnutí. Sue Lyon se však podle mě Kubrickovi "nepovedla", ne snad že by nebylo dost hezká, chybí jí ale to, co má jen Swain - ten tolik potřebný výraz "Lolitky", bez kterého to prostě nejde.___Zpočátku jsem něco podobného chtěl napsat i o Jamesi Masonovi a Jeremy Ironsovi, postupem doby mě ale Mason přesvědčil, chtíčem šíleného stepfathera totiž sehrál bravurně a zasloužil si tak moje uznalé pokývání. Irons je ve výrazu lepší, herecky však dominuje Mason.___ Peter Sellers exceluje (a jako doktora Zempha jsem ho poznal), v roli Quiltyho měl však příliš málo prostoru (a příliš rychle mluvil).___Po Mechanickém pomeranči, Olověné vestě a Eyes Wide Shut je to mé další setkání s Mr. Kubrickem, a řekl bych, že z vyjmenovaných spolu se Spalující touhou jeho nejlepší počin. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

První pokus o zhlédnutí trval asi 24 minut. Druhý pokus byl úspěšnější. O moc úspěšnější. Po té, co jsem kdysi zhlédl tuhle kokotinu, která snad vzdáleně měla připomínat něco jako film, jsem v sobě dlouhé roky hledal chuť a odhodlání podívat se na stejné téma z dílny mistra Kubricka. Tento film, reskeptive námět, se dnes potýká se zcela zásadním problémem. Hranice toho, co je nějakým způsobem skandální, či pobuřující jsou dnes zcela jinde, než tomu bylo v době vzniku a slávy tohoto filmu. Zdejší relativně vysoké hodnocení mě tedy poměrně překvapuje. Každopádně, k mému velkému a neskrývanému úžasu musím přiznat, že se mi film celkem zamlouval. Kubrick z toho dýchal na každém kroku. Vztah mezi hlavními hrdiny je vykreslen krásně a uvěřitelně. A především poté, co nadržená matka vběhne pod auto, tak se z filmu stane velice zajímavý a dramatický road movie. Peter Sellers byl vynikající. Rovněž chválím velmi pěknou angličtinu, kdy bylo všem luxusně rozumět. Zaráží mě, že se takovému procentu hodnotících líbil ten sračkoidní remake. Já dávám skoro 4 hvězdy a těším se na poslední setkání s Kubrickem. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Nezletilá nymfa, která se příliš brzy stala ženou, se přesunula ze stránek knihy na filmové plátno a perfekcionalista Stanley Kubrick u toho nehodlal chybět. Když někdo udržuje vztah s osamělou vdovou jen proto, aby mohl být nablízku její předčasně vyspělé dceři, nevěstí to nic dobrého. Lolita zaujme poměrně otevřeným pojednáním o sexuální náruživosti, taková ta pomyslná jiskra mi přesto místy chyběla. A občas se navíc lehce loudáme. ()

Galerie (93)

Zajímavosti (37)

  • Na reklamních plakátech k filmu se objevoval slogan: „Jak vůbec natočit podle Lolity film?“ (Zetwenka)
  • Shelley Winters (Charlotte) vzpomínala, že "v jedné scéně jsem tančila s Jamesem Masonem cosi jihoamerického. Během zkoušek tam Stanley Kubrick skoro nebyl, možná se schovával a pozoroval nás tajně. když jsem pak vložila do svých pohybů víc erotiky, stál najednou vedle mě, jako by se vynořil odnikud, a řekl: 'To je ono.' Později jsem byla sama ohromená, jak přesvědčivě a sexy ta scéna vyšla." (NIRO)

Reklama

Reklama