Reklama

Reklama

Sedm samurajů

  • Japonsko Shichinin no samurai (více)
Trailer

Slavná legenda o hrstce odvážných, kteří se postavili na stranu bezbranných. Nejslavnější japonský film všech dob, předchůdce filmu Sedm statečných.
Těžko by se asi hledal někdo, kdo by neznal legendární americký western o hrstce statečných, kteří se v počtu chabých sedmi postaví přesile banditů, aby ochránili bezbrannou vesnici na odlehlém venkově proti rabování. Western Johna Sturgese patří již téměř půl století k nesmrtelným filmovým evergreenům. Ale jen málokdo ví, že by vůbec nevznikl, nebýt jednoho fenomenálního režiséra, jehož originální umění přesáhlo daleko za hranice rodného Japonska. Že dobrodružný příběh sedmi potulných pistolníků byl přímo inspirován samurajským filmem Akiry Kurosawy, jenž se odehrává ve feudálním Japonsku 16. století. A že to zdaleka není jediný případ amerického hitu inspirovaného dílem tohoto japonského klasika. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (580)

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Zítra jistě všichni zemřeme." Šest kruhů a jeden trojúhelník by měli zemřít? Tak to určitě ne. Tady se bude bojovat a bude to skvělé. Jenže u mě samurajská klasika s westernovým remakem těsně prohrává. Je to patrně proto, že mi to s pistolí šlo vždycky líp než s katanou, že se špatně orientuju v zablácených Japoncích a že mi jedna návštěva u hladových samurajů stačila, kdežto k pistolníkům se občas rád vracím. ()

Falko 

všechny recenze uživatele

Konecne som si pozrel originalnu verziu Siedmich samurajov a to hned 205 minutovu verziu natocenu 6 rokov pred SIEDMIMI STATOCNYMI (1960), ktorych natocil John Sturges. Ja osobne som nebol zo Siedmich statocnych tak nadseny, ako mnohi uzivatelia CSFD vratane mojej mamy a to som si ho pre istotu pozrel 2 x. Priznam sa, ze aj pri tomto japonskom velkodiele som sa chvilkami nudil, ale bolo tam aj par humornych scen, ktore dej filmu zachranovali, pricom sa mi tento film pacil o nieco viac, nez ta americka verzia. Ak niekto ocakava od tohto filmu, ze tu budu trojhodinove bitky, tak je na velkom omyle, pretoze najprv tu ide o hladanie samurajov a potom ich zabyvanie sa a spoznavanie v malej dedinke, pricom dojde k roznym dramatickym, ale i humornym situaciam. Zrejme to nie je film pre kazdeho, ale mozno kazdy si v tomto zanre najde nieco, co by ho mohlo na filme zaujat. Od Kurosawu sa mi viac pacil RUDOVOUS (1965)... 16.02.2009 __________ Takashi Shimura - (Kambei Shimada) +++ Toshiro Mifune - (Kikuchiyo) +++ Yoshio Inaba - (Gorobei Katayamae) +++ Seiji Miyaguchi - (Kyuzo) +++ Minoru Chiaki - (Heihachi Hayashida) +++ Hudba: Fumio Hayasaka +++ ()

Reklama

golfista 

všechny recenze uživatele

Vždycky jsem o tomhle filmu jenom četl. Samé superlativy - převratná režie, kamera, lepší než Sedm statečných, blablabla..... Ono to je ale fakt VŠECHNO pravda ! V podstatě se k tomu, co napsal Turiec nedá moc dodat :) Díky za DivX (i když k tomuhle formátu vůbec netíhnu), protože jinak by se ke mně tenhle krásný film asi nikdy nedostal. ()

kitano 

všechny recenze uživatele

Preco je tento film tak skvely? Je to citliva drama o mnoha strankach ludskej povahy, je to dobrodruzny pribeh plny skvelych momentov a humoru, je to film plny skvelych hereckych vykonov (nezabudnutelny Toshiro Mifune a Takashi Shimura) a celkovo je to po vsetkych strankach fantasticky spracovane filmove dielo, ktore ani pocas jedinej minuty zo svojej obrej stopaze nenudi. Ci uz hladate vo filme hlbku a zamyslenie, alebo sa chcete len skvelo zabavit, budete viac ako spokojny. Vsetka moja ucta a obdiv, pan Kurosawa. (10/10) ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Film, který mě dlouho míjel. Jako první jsem viděl americký remake a kdybych měl zvolit vítěze, volil bych partu kolem Yula Brynnera a Steve McQueena. Na druhou stranu musím podotknout, že na to že bylo Sedm Samurajů natočeni v roce 1954 jedná o neuvěřitelnou akčňárnu. Dost se mi líbil seznam ze kterého naši Samurajové postupně vyškrkávali zabité lapky, taky jejich plán vpouštění protivníků po jednom nebo dvou byl vynikající. Herci byli sympatičtí a postavy přes můj počáteční zmatek výrazné a originální. ()

Galerie (60)

Zajímavosti (49)

  • Akira Kurosawa nařídil strhnout střechy domů a nechal je kompletně přestavět, protože se mu nelíbilo estetické vyznění scény. Přitom šlo o vteřinový záběr z jedoucího vlaku. (Pumiiix)
  • Natáčecí práce trvaly jeden rok. (Tommass95)
  • Kvůli úvodu nechal režisér (Akira Kurosawa) smíchat vodu s inkoustem, aby silný déšť na plátně vynikl. Scénu přetáčel tolikrát, že vypotřeboval veškeré rezervy vody v dané oblasti. (Pumiiix)

Související novinky

Proč Lucasfilm zamítl Star Wars od Snydera?

Proč Lucasfilm zamítl Star Wars od Snydera?

05.07.2023

Koncem roku uvede na Netflixu režisér Zack Snyder (Muž z oceli, Watchmen) svoji novou epickou sci-fi Rebel Moon, respektive její první část. Dvoudílná sága ale bude údajně jenom začátkem, už nyní… (více)

Snyderův Rebel Moon rozšiřuje obsazení

Snyderův Rebel Moon rozšiřuje obsazení

09.04.2022

Chystaná velkolepá akční sci-fi Rebel Moon režiséra Zacka Snydera (Armáda mrtvých, Liga spravedlnosti) pro streamovacího giganta Netflix, jež je škálou a pojetím přirovnávána rovnou ke slavným Star… (více)

Sci-fi Zacka Snydera nabírá obsazení

Sci-fi Zacka Snydera nabírá obsazení

10.02.2022

Zack Snyder (Muž z oceli, Watchmen) se má na Netflixu zřejmě dobře. Dostává se mu tvůrčí svobody i velkých rozpočtů a může si tak plnit sny výměnou za to, že Netflixu plní knihovnu vším možným od… (více)

Reklama

Reklama