Reklama

Reklama

Po návratu z vězení Jake Blues s bratrem Elwoodem navštíví dům, v němž byli kdysi vychováni jeptiškami. Tady stojí před jasným rozhodnutím: na to, aby sehnali 5000 dolarů pro kostel, mají pouhých jedenáct dnů. Jake s bratrem Elwoodem se proto rozhodnou obnovit jejich bývalou bluesovou skupinu. Tím se kolotoč ztřeštěných akcí a honiček s poldy v patách teprve roztáčí. Jejich plány na získání peněz totiž neustále někdo narušuje, dvojice bratrů také na sebe poštve téměř každého… Příběh, který využívá hudební komedie ve spojení s žánrem akčního filmu, proslavily dvě velké honičky aut. V hlavních rolích zaujmou herecké hvězdy Dan Aykroyd, John Belushi a John Candy. Vedle skupiny The Blues Brothers Band tu nalezneme jako hosty známé osobnosti filmového světa (Steven Spielberg, John Lee Hocker, Twiggy, Frank Oz, Steve Lawrence a Paul Reubens). Na tento snímek navazuje volné pokračování Blues Brothers 2000. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (165)

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Nemôžem zakryť určité sklamanie. Mohol to byť geniálny film - 80's, John Landis, elita SNL tvorby, blues ... ale nie. Hlavný problém je to, že film nemá dej. Síce sa tvorcovia snažia tento problém zakryť vtipmi, ktoré zhadzujú aj tu malú vážnosť filmu a odsúvajú ho k absurdným komédiam bez deju - nedarí sa to. Mnohé vtipné scény síce vtipné sú, ale nie dosť - sú zle natočené. Nemajú dostatočnú silu a razanciu. Za všetko je potrebné spomenúť "cameo" Carrie Fischer. Na druhej tu máme občas (!!!) aj nejaké to blues, Dana Aykroyda, Stevena Spielberga (geniálne cameo!), či hviezdy hudobného neba ako Ray Charles, či Aretha Franklin. Dôvod prečo som sa rozhodol dať 80% a nie 60% má dve slová - JOHN CANDY. Malé cameo, je asi spolu v štyroch krátkych scénach, ale dokáže upútať na seba pozornosť a svojou geniálnou minimalistickou komediálnou mimikou je vtipnejší ako celý viac ako dvojhodinový (!!!) film. Bol to génius! ()

woody 

všechny recenze uživatele

Dan Aykroyd a John Landis napsali scénář.Aykroyd přizval pár kamarádů ze Saturday Night Live jako je John Candy, Frank Oz, John Belushi.John Landis zase přitáhl pár zvučnějších jmen jako Steven Spielberg, Carrie Fisher.Pozvalo se pár známých hudebníků, pár desítek policejních aut.A vzniklo opravdu výborné akčně- komediální hudební road movie se skvělými hláškami. ()

Reklama

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Tak, jak považuju Záměnu za sympatickou a i po letech velmi dobře fungující komedii, musím pro změnu konstatovat, že už po deseti minutách jsem u Blues Brothers cítil, že se Landisovou představou humoru a nadsázky v tomto případě jednoduše míjím. Nepřišlo mi to vtipné a především ten poměrně monotónní kolotoč honiček, automobilových srážek a výbuchů mi přišel pokud ne přímo hloupý, pak určitě ne chytrý. Česká komedie Trhák, kterou určitě nepovažuju za zářný příklad špičkového a chytrého filmu, mi v tomhle porovnání přijde jako majstrštyk pro intelektuály. Neseděl mi John Belushi, neseděl mi dabing u Dana Aykroyda, s rozpaky jsem přijímal jednoduchoučký, ba téměř neexistující příběh a scénář. Jediné, co mě oslovilo, byla hudba a v první půli jsem si říkal, že to vytáhne aspoň na 2*, ale poté, co se tam připletla country a film se přesunul do své závěrečné třetiny ve velké hale s koncertem pro policejní sbor a přítomné masy, už mě neoslovilo ani to. Celkový dojem: 25 %. ()

Luckyboy 

všechny recenze uživatele

Kultovní "bluesový" poklad, který i přes svoji osmdestákovou ulítlost (lepší varianta, protože většina osmdesátek byla spíš trapná a nemožná :-) ) baví. Dnešním okem naprosto nefunknčí automobilová honička funguje, muzikálové vsuvky fungují, i šílená Carrie Fisher funguje, protože ve stylu Deus Ex Machina posouvá chlapce na boží cestě. A pak tu je ještě někdy až komiksová nenucenost a přirozenost hlavních hrdinů navzdory absurdním a obskurním situacím, která dělá z filmu něco, na co se dá koukat i skoro po 40 letech. Doslova hvězdné obsazení vedlejších rolí je pak milým bonusem. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

No jasně, Bratři Bluesovi. Vždyť já se nahrál těch videoher s nimi v hlavní roli. Vždyť kolikrát já slyšel ty typické tóny, u kterých se Vám právě Bratři Bluesovi vybaví. Když jsem ale shlédl film, netušil jsem, kolik lidí se na tom projektu vlastně podílelo. Legendy jako James Brown nebo Ray Charles z hudebního světa a neméně zajímavé legendy jako Frank Oz, Steven Spielberg nebo John Candy z filmového světa. A to říkám jenom to, co mě momentálně napadá. Nemluvím o té hromadě policejních aut, které tady režisér John Landis nechal roztřískat. Tak krásné a poctivé americké záběry jsem ve filmu totiž hodně dlouho neviděl. Je vidět, že film je osmdesátkový. Kdyby měl lepší příběh, možná bych dal i lepší hodnocení. Tady prostě jenom za tu poctivost a za geniálního ducha, kterým prochází celý tenhle nápad bratrů Bluesových. ()

Galerie (71)

Zajímavosti (36)

  • V době svého uvedení byl snímek rekordmanem, jde-li o množství nabouraných aut. (Matty)
  • Kdykoliv vidíme pohled z okna Elwoodova apartmánu, projíždí venku vlak. (Matty)
  • Drink, který ve filmu pije Burton Mercer (John Candy), se nazývá Orange Whip, který se skládá z 4 cl pomerančového džusu, 1 cl vodky, 1 cl rumu a střik smetany. (Ruuzha)

Související novinky

Zemřela Carrie Fisher, hvězda Star Wars

Zemřela Carrie Fisher, hvězda Star Wars

28.12.2016

Řada lidí dnes vyšla z promítání Rogue One a zjistila, že rodina z předaleké galaxie přišla o jednoho ze svých stěžejních členů. V 60 letech nás totiž opustila Carrie Fisher, představitelka princezny… (více)

Reklama

Reklama