Reklama

Reklama

Po návratu z vězení Jake Blues s bratrem Elwoodem navštíví dům, v němž byli kdysi vychováni jeptiškami. Tady stojí před jasným rozhodnutím: na to, aby sehnali 5000 dolarů pro kostel, mají pouhých jedenáct dnů. Jake s bratrem Elwoodem se proto rozhodnou obnovit jejich bývalou bluesovou skupinu. Tím se kolotoč ztřeštěných akcí a honiček s poldy v patách teprve roztáčí. Jejich plány na získání peněz totiž neustále někdo narušuje, dvojice bratrů také na sebe poštve téměř každého… Příběh, který využívá hudební komedie ve spojení s žánrem akčního filmu, proslavily dvě velké honičky aut. V hlavních rolích zaujmou herecké hvězdy Dan Aykroyd, John Belushi a John Candy. Vedle skupiny The Blues Brothers Band tu nalezneme jako hosty známé osobnosti filmového světa (Steven Spielberg, John Lee Hocker, Twiggy, Frank Oz, Steve Lawrence a Paul Reubens). Na tento snímek navazuje volné pokračování Blues Brothers 2000. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (164)

decouble 

všechny recenze uživatele

Jde tady především o písničky, ale spíše než ve "videoklipovém balení" je většina skladeb prezentována v koncertní podobě. A v tom je trochu problém. Být u toho na živo, budu nadšený, protože Akroyd a Belushi předvádějí skvělou show. Pár výtečných fórků (např. nacisti), hodně povedených cameo roliček (kdo si všimne Stevena Spielberga?!), zběsilá destrukce aut, jaká je k vidění snad jenom v Kobře 11 a celkový svéráz a bodrost filmu jsou sice velikými pozitivy, ale na tak dlouhou stopáž jich pro mě nakonec není dost. 7/10. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Nenechte se zmást vizáží podomních obchodníků s vysavači, bratři Bluesovi klamou těly. Když pomineme, že zapáchají a že se je neustále snaží někdo zabít nebo dostat za katr, jsou to celkem sympaťáci. A taky (a hlavně) skvělí muzikanti. Z nepříliš originálního, leč velmi odvážného nápadu natočit celovečerní film založený na herecko-pěvecké účasti čerstvě zformované skupiny (původně šlo o skeč Belushiho a Aykroyda v Saturday Night Live), vzešla překvapivě konzistentní zábava. Zdůrazňuji slovo ZÁBAVA a zároveň nedoporučuji hledat za těmi mikro-výstupy povědomých tváří (James Brown, Frank Oz, Ray Charles, Steven Spielberg) a dlouhými automobilovými honičkami (z nichž minimálně ta poslední svou masivností vejde do dějin) něco víc. Apendix: Dan Aykroyd nesundá sluneční brýle za celý film ani jednou, John Belushi pouze na jeden dojemný okamžik. 80% Zajímavé komentáře: kitano, JohnnyD, `barocco ()

Reklama

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Tak tohle mě hodně bavilo! Originálně absurdní kousek kombinující muzikál s akčním žánrem a to všechno v značně komické, až parodické nadsázce. Díval jsem se na delší nezkrácenou verzi a ještě po půlhodině váhal, zda to vůbec do konce vydržím. Ale za nějakou dobu na to jsem se už vezl s Bratry Bluesovými na stejné vlně, až jsem přestal vnímat čas a užíval si tuhle jízdu ve všech žánrových proměnách. Některé laciné akční filmy vyprávějí o nezničitelných hrdinech, kteří bez jediného zranění přežijí pád z velké výšky nebo nebezpečný výbuch. Tak tahle parodie to ozvlášťňuje už jenom tím, že stejně nezničitelní ve všech směrech a za všech okolností zůstávají i jejich protivníci. :o) Ty tvoří skutečně bohatou škálu, přičemž Landis s Aykroydem se nezastaví snad před ničím a nebojí se rýpnout i do tak ožehavého tématu, jakým je hrozba neonacismu. V rámci hudebních čísel můžeme slyšet i známé šlágry a potkat na plátně nejednu slavnou hudební osobnost. Chybělo něco vůbec tomuto filmu? Možná jen ta nadzemka v jedné velmi povědomé, téměř identické akční scéně z jedné velmi známé uličky (modří vědí, o čem je řeč :)). 85% ()

SoolenJV 

všechny recenze uživatele

Komedie podle mého gusta - dějově sice úžasně jednoduchoučká, ale vzniklá s očividnou láskou. BB mají neuvěřitelný smysl pro dynamiku a při své ne zrovna typické délce pro komedii nenudí, nýbrž velmi pozvolna gradují až do grandiózního finále, na které ani zdaleka nedosahují ani dnešní filmy. Blues Brothers vznikli s úžasným nadšením a to přímo číší z každé scény. Belushi + Aykroyd - úžasná dvojice, herecky úsporná, ale oči z nich spustit nelze. Potěší řada hereckých štěků (zvlášť Steven Spielberg byl příjemným překvapením) a samozřejmě hudba. 100% film, ale (naštěstí) ne pro všechny. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Ano, dějově naprosto o ničem, ale jako muzikál a sled skečů je to opravdu skvělé. Umělci jako Ray Charles, Aretha Franklin nebo John Lee Hooker a to, co předvádějí "na jevišti", o tom to vlastně celé je. Jenže aby Blues Brothers vzbudili zdání alespoň nějaké dějovosti, musí se ve filmu mezi scénkami něco dít, a tak je stopáž poněkud neúměrná. To film degraduje, protože se na něj podíváte jednou za dlouhou dobu, kdy opravdu máte náladu a čas. 70% ()

Galerie (71)

Zajímavosti (36)

  • Když dva policisté sledují „historii“ Elwoodových dopravních přestupků, můžete si všimnout 116-ti pokut za nepovolené parkování a 56-ti za rychlou jízdu. (Matty)
  • V čase 1:50:00 se rozjíždí červené auto s nacisty hned po průjezdu bratrů. V následném detailním záběru však vůz stojí a vyráží až na pokyn vůdce. (marcel5)
  • Graffiti na mostě, pod nějž bratři schovají své auto „John *srdíčko* Deborah“ odkazuje k režisérovi Johnu Landisovi a jeho manželce, návrhářce kostýmů Deborah Nadoolman. (Matty)

Související novinky

Zemřela Carrie Fisher, hvězda Star Wars

Zemřela Carrie Fisher, hvězda Star Wars

28.12.2016

Řada lidí dnes vyšla z promítání Rogue One a zjistila, že rodina z předaleké galaxie přišla o jednoho ze svých stěžejních členů. V 60 letech nás totiž opustila Carrie Fisher, představitelka princezny… (více)

Reklama

Reklama