Reklama

Reklama

Tísňové volání

  • Dánsko Den skyldige (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Asger Holm, bývalý policista, kterému byla přidělena služba na tísňové lince, odpoví na volání od unesené ženy. Když je hovor náhle přerušen, začíná po ženě a jejím únosci pátrat. S telefonem jako jediným nástrojem, obklopen stěnami kanceláře vstoupí Asger do závodu s časem, aby zachránil ohroženou ženu. Zločin, který odkrývá, je však mnohem větší, než se na začátku mohlo zdát. Jeden z nejslibnějších tvůrců nové dánské filmové generace režisér Gustav Möller ve svém prvním celovečerním filmu oceněném na filmovém festivalu Sundance Cenou diváků za nejlepší zahraniční film experimentuje s lidskou představivostí, smysly, strachem a přesvědčením, že nejsilnější filmové momenty jsou ty, které nevidíte. (Aerofilms)

(více)

Recenze (460)

Kienast 

všechny recenze uživatele

Skvěle natočená šichta pana Asgera Holma na tísňové lince, napínavá se super zvraty a hlavně nikdy nedejte na první dojem. 1 místnost, 1 pan herec, 1 skvělý režisér a 1 napjatý divák (já) = 4* ()

bari68 

všechny recenze uživatele

Márna sláva. Toto proste severania umia. Za málo peňazí, veľa muziky, známe to klišé, ktoré však tady sa proste musí použiť. Jeden mobil, jeden človek, nejaký ten komparz a postsynchrónny zvuk. Aké jednoduché! Skvelý námet, príbeh má zaujímavú pointu, baví. Čo viacej ? ()

klukluka 

všechny recenze uživatele

Osmdesát minut trpím při pohledu na člověka, který se na tísňové lince chová jako pán bůh a dělá si, co se mu zachce- mluví si, s kým se mu chce, jak dlouho chce, s kým se mu mluvit nechce, s tím nemluví, nechává si pro sebe i ty nejpodstatnější informace, všechno řeší prakticky až do posledního okamžiku bez koordinace s kýmkoliv, bez porady, bez kontroly, abych se za tu hrůzu, že to tak snad někde může opravdu fungovat, spokojil s vyfutrovaným, do mrtě promyšleným “happy (?) endem”. Konec silný, všechno silné? Málem jsem tomu podlehl, ale takhle krátkou paměť nemám. ()

Lukoboss 

všechny recenze uživatele

Tenhle typ filmu mám vyloženě rád - nízkorozpočťák o pár lidech (v tomto případě můžeme dokonce říct, že o jednom člověku, kterýho vidíme), kde se atmosféra buduje napsaným dialogem. Jasný, známe tenhle koncept z jiných filmů, přesto je tento seversky zachmuřenej snímek taky zajímavej. Sice je fakt, že na začátku jsem si říkal, že hlavní postava na lince se nechová zrovna profesionálně. Postupem času se ale dozvíme, co za jeho psychologickým rozpoložením stojí, a samozřejmě především rozkryjeme hlavní příběh, kterej nám po hodině nabídne zajímavej zvrat. Faktem je, že závěr samotnej byl na můj vkus až moc useklej, ale asi to byl záměr - šlo ve filmu přece jenom o ten hovor, nic jinýho. ()

Wally 

všechny recenze uživatele

Dobrá atmosféra a výborná one-man show....k tomu abych dal více hvězdiček bych potřeboval aspoň trošku akce...přeci jenom se nic neděje jen čekáte na telefon až zazvoní.... Třeba Telefonní budka s C. Farrellem tohle měla... ()

Zagros 

všechny recenze uživatele

Výborný minimalistický kriminální thriller, který mě dokázal vtáhnout během pár minut a už mě do konce nepustil. Kamera zůstává během celého filmu pouze ve dvou místnostech telefonní ústředny linky 112. Jak je vidět, k dobrému filmu stačí výtečný námět, dobrá režie a jeden skvělý herecký výkon v podání Jacoba Cederrgrena. Po filmu jsem si říkal, kde už jsem jej viděl a bylo to v podobně skvělém filmu Ukrutně šťastni, který rovněž doporučuji. Tísňové volání ukazuje také to, že není potřeba nutně zobrazovat akci, zvláštní efekty či brutální záběry. Stačí jen dovedně povzbudit divákovu představivost, nechat to na ní a napětí se dostaví samo. Kdo tohle dokáže, zaslouží si ode mě minimálně čtyři hvězdy. ()

Loki_Six 

všechny recenze uživatele

"Now we have to figure out where you are. I see you're north of Copenhagen. Try to stay calm, Iben. Pretend you're talking to your child. Talk as if I were your child." ()

WathanajX 

všechny recenze uživatele

Trochu jsem doufala, že se film nebude odehrávat pouze v jedné místnosti. Tyhle až příliš komorní typy moc nemusím ale to jsem nečekala, jak moc se budu mýlit… Klady: Začátek filmu je zdánlivě normální. Unesená žena a operátor tísňové linky, který odpoví na její telefon. Příběh vcelku jednoduchý, vše je jasné, nebo snad ne? Najednou je vše úplně jinak. Společně s hlavní postavou se postupně dozvídáme více detailů a každá nová informace je posunem v ději a také v chování Asgera, který se snaží ženě pomoci. Snímek naprosto překvapil. Nakonec to, že se odehrával prakticky v jedné místnosti jen umocnilo všeobecné napětí. Naprosto dokonalý a zásadní byl zvuk. Bylo slyšet vše, co se na druhém konci telefonu odehrávalo. Skvělý herecký výkon hlavní postavy. O dechberoucí dějové zvraty nebyla nouze. Nervózní jsem prakticky nedýchala až do finále. A závěrečná scéna byla perfektní ve všech směrech.  Zápory: Jediné, co mě trochu mrzelo bylo, že se divákovi nedostalo více informací ze soukromí Asgera. Hlavně to, co provedl a jak to celé vlastně dopadlo… Hodnocení: 90 % 9 z 10 – Nebála bych se komukoliv film doporučit. Opět vzhledem k tomu, že vše podstatné z děje už vím nevím, jestli si film ještě někdy pustím. (53.) ()

aquiver 

všechny recenze uživatele

Rozhodně se nenechte minimalismem snímku odradit, je to divácky vděčný kousek, technicky i herecky dokonce kvalita patřící k tomu nejlepšímu ze severských thrillerů. Tísňové volání si spíš než srovnání s nejlepšími thrillery zaslouží srovnání s realitou samotnou - pokud jste někdy slyšeli skutečné nahrávky tísňových hovorů, jež některé jsou emočně zcela zdrcující (když třeba malé dítě volá, že se s maminkou něco stalo), musíte cítit, jak dobrý film to je a jak naplňuje očekávání. 80 % ()

Hanys_ 

všechny recenze uživatele

Na závěr šichty klasická jobovka, která donutí Asgera zůstat přesčas a s telefonem u ucha zjistit, kdo a kam unesl nebohou Inge. V zásadě nic, co by už tady nebylo, ale zvládnout tyhle malé thrillery tak, aby napětí fungovalo po celý film, je taky umění. Gustav Möller má tímhle nakročeno do velké ligy. ()

HArna 

všechny recenze uživatele

One Man Show ! Seveřani tohle prostě umí, scénář špička. Film s minimem kulis a maximem nápadů. 80% ()

provitamin 

všechny recenze uživatele

Severania vedia točiť thrillery. Tentokrát sa celý thriller odohráva v kancelárii, záberom na pracovníka call centra na linke 112, počuť aj s kým telefonuje, ale ľudí na druhej strane linky nevidieť. Celkom by ma zaujímal rozpočet takéhoto filmu, v podstate by som niečo podobné dokázal natočiť aj ja. ()

Admirall 

všechny recenze uživatele

Jedine co ma tak trochu mrzi je, ze vo filmoch zalozenych na jednote miesta sa toho moc s kamerou vymysliet neda. Kazdopadne mne to prislo celkom napinave a veci ktore sa tam riesili celkom logicke. Tie fory na odlahcenie boli tiez na mieste a som rad ze filmovy klub na ne reagoval a patricne ich ohodnotil. Myslim si ze takyto telefonat "škádlil" aj divakovu fantaziu a tak bolo do spolutvorby zapojene z casti aj publikum. Zvrat sa mi tiez pacil, ale ta osobna rovina telefonistu sa tiahla celkom dlho a suhlasim s nazormi ze potom to zrazu vyklopil tak zrazu a naraz, ze som z toho vlastne ani nepochopil o co tam islo. Kazdopadne tento film hodnotim velmi kladne ()

kolemjdouc 

všechny recenze uživatele

tak to byla teda pecka.Potože jsem fanda severu ale absolutně mě zklamal Cedergren ve Vraždách na Sandhamu čekala jsem slabotu.Zpracování jednoduchého scénáře s famózní zápletkou- klobouk dolů.Spíš by se to dalo nazvat One mann show.Titulky absolutně nevadily protože děj nijak nepospíchal k nějakému rychlému konci .Spíš to byla nějaká skládačka při jejímž posledním dílku zůstanete přimrazeni.Výkon Cedergrena byl jedinečný a tak si myslím,že ve Vraždách mu spíš uškodil dabing. ()

jakeer 

všechny recenze uživatele

Predstaviteľ hlavného hrdinu skvelý a to je dôležité, keďže v podsate každý jeden záber stojí len na ňom. Vzhľadom na to, že sledujeme len telefonáty (!!!), citlivo zvolená kamera (napríklad s detailom na roztrasené prsty), aj réžia. Aj vedľajšia zápletka so súdom krásne podčiarkuje motiváciu hlavného hrdinu. A za normálnych okolností sa menšie logické nezmysly v scenári odpúšťajú, no tu je jeden nezmysel celkom veľký - absurdné správanie sa hlavného podozrivého. A to len preto, lebo nemá rád políciu. Stojí na tom celá bomastickosť ťaživej atmosféry a je to samoúčelná barlička k tomu supergiga twistu. No dúfam, že ten súd nasledujúci deň Asgerovi dobre dopadol... ()

prezdivaka 

všechny recenze uživatele

Myslím, že tady "recenzenti" trochu přehánějí. Film je dobrý, o tom žádná, ale že by se řadil mezi 300 nejlepších filmů všech dob, je hodně nadsazené. Sám jsem tu čtvrtou hvězdu dal za odvahu, přijít v dnešní době s něčím podobným. U Dánů je to méně překvapivé. Podobných pokusů ovšem kinematografie zaznamenala už více. Už v roce 1948 byl natočen snímek, ve kterém je stará dáma upoutaná na invalidní vozík a omylem vyslechne přípravu na vraždu. Obětí má být právě ona, což na konci s překvapením zjistí. Film byl jen rozšířením původní rozhlasové hry. Podobně jako v padesátých letech Orson Welles zdramatizoval s velkým úspěchem román Válka světů, byla i tato rozhlasová hra, kde není třeba obrazu, velkým úspěchem. Český režisér Weiss udělal remake s Jiřinou Šejbalovou a film se tuším jmenoval stejně - Promiňte, omyl. Miroslav Švandrlík to později trochu zparodoval v povídce své sbírky: Drákulův švagr. Z podobných principů vychází i film z nedávné doby Noční jízda. Myslím si tedy, že nadšené ovace o geniálním filmu jsou lehce "over". Je tady i několi čitelných berliček a na konci hra s divákem. Je to ale chytře napsané. Čekal jsem trochu více od kamery, protože za podmínek, kdy máte na plátně téměř výhradně obličej jednohu herce, musí se pracovat s každým detailem a je větší tlak na kreativitu kameramana. Ta byla ovšem na úrovni televizního filmu. Žádné pohledy přes žaluzie, rakursy, přeostřování, velké detaily prostředí... Chápu, je to také ovlivněné karlovarským publikem. ()

angloumene 

všechny recenze uživatele

Po dlouhé době podařený snímek "z jedné místnosti". Jakob Cedergren předvádí svou roli suspendovaného policisty opravdu bravurně. Dokonce tak dobře, že v klidu strčí do kapsy i Toma Hardyho v jeho Noční jízdě. Ocenit si zaslouží i další tvůrci, kterým se podařilo z tohoto téma dostat opravdu všechno. Celých 85 minut je pořádně nabito emocemi. Od opovrhování hlavní postavou po strach o ohroženou ženu. Těch pár dalších zvratů vždy rozeznělo kinosál (rozohněným, znechuceným či dojatým) "oooh". Pokud máte náladu trošku rozbouřit své emoce, Tísňové volání nebude krok vedle :) ()

Související novinky

Remake Tísňového volání nabírá hvězdy

Remake Tísňového volání nabírá hvězdy

14.11.2020

Americký remake oceňovaného dánského filmu Tísňové volání se sice na první pohled může zdát českému divákovi jako naprosto zbytečný, na druhou stranu teď projekt streamovací služby Netflix přibral… (více)

Co chystá režisér Tísňového volání?

Co chystá režisér Tísňového volání?

10.06.2020

Herec Jake Gyllenhaal (Zodiac, Spider-Man: Daleko od domova) se upsal novému snímku Snow Blind podle známé komiksové předlohy The Kitchen od Ollieho Masterse. Snímek natočí režisér Gustav Möller,… (více)

S Kreativní Evropou na festival do Cannes

S Kreativní Evropou na festival do Cannes

06.03.2019

Program Kreativní Evropa letos v lednu již po třetí vyhlásil celoevropskou soutěž s názvem #euFilmContest, v níž si filmoví nadšenci mohou otestovat své znalosti současného evropského filmu. Deset… (více)

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

29.12.2018

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD.cz tradičně sestavili trojku nej filmů a seriálů, uvedených do distribuce nebo na filmových festivalech v uplynulém roce. S pěti hlasy jednoznačně vyhrávají mezi filmy… (více)

Reklama

Reklama