Reklama

Reklama

Greta - osamělá žena

  • Česko Greta: Ďábelská past (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Servírka Frances McCullen žije se svou spolubydlící Ericou v malém bytě. Frances právě prochází těžkým obdobím, nedávno jí zemřela matka a ona nemá zrovna nejlepší vztah se svým workoholickým otcem. Jednoho dne Frances při cestě z práce najde v metru pěknou opuštěnou kabelku. V kabelce objeví adresu, a tak se ji i přes Eričiny protesty rozhodne odnést majitelce. Tou je starší dáma Greta Hidegová. Pozve Frances dál a ihned ji doslova okouzlí svým vyprávěním. Greta je údajně Francouzka a její dcera prý dál žije ve Francii. Ona je po smrti svého manžela vdova. Ve chvíli, kdy si obě ženy povídají, se ozve velký hluk, ale Greta ho přehluší hraním na piano. Frances se s Gretou spřátelí a tráví s ní spoustu svého volného času. Erica ji ale varuje, že na tom, jak si ji Greta k sobě připoutává, je něco podivného. Že má Erica pravdu, se záhy potvrdí. Frances při vaření najde u Grety skříň plnou stejných kabelek, jako sama našla v metru. Na každé kabelce je i jméno údajné nálezkyně. Frances mezi těmito kabelkami objeví i kabelku se svým vlastním jménem. Uteče a už se s Gretou nechce vídat. Jenže Greta začne Frances doslova pronásledovat… (TV Nova)

(více)

Recenze (80)

hanagi 

všechny recenze uživatele

Mrzí mě, že se příběh v poslední třetině zvrhne do své vlastní parodie. Ani slušná atmosféra a ani Isabelle Huppert nezachrání ty hovadiny, co ji předepisuje scénář. A to to zpočátku vypadalo docela nadějně. Pocit osamění a smutku nad ztrátou milovaného člověka...,s tím by se daly dělat zázraky. A od Jordana jsem to prostě očekávala. ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Formálně hezky natočený, ale obsahově neoriginální thriller s velkou herečkou, které je v něm pro tak jednorozměrnou postavu škoda. Člověk navíc od filmu díky její účasti (a taky díky režisérovi) očekává více, než jen malou žánrovku. [The Elizabeth Picture Theatre, Brisbane] ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Velmi průměrný thriller s jediným závažným zjištěním, totiž že Maďaři jsou divní... Docela pěkně natočené, ale celou dobu jsem se nemohl zbavit dojmu, že se dívám na nějakých 20 30 let starý film... V roce 2018 vlastně zbytečný projekt... ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Příjemný malý thriller s talentovanou Chloë Grace Moretz a vynikající psychopatickou Isabelle Huppert! Chloë je nově v New Yorku a v metru náhodou nalezne kabelku a rozhodne se ji vrátit původnímu majiteli a tím je Greta, která je na první pohled kamarádská a velmi pohostinná ovšem se skrytými úmysly a psychopatickými rysy. Znepokojivý, zneklidňující, perfektně zahraný i slušně natočený Thriller s pěkně vyšponovaným finále. V 90. letech by to byl hit jak prase, ale v dnešní době film až tak nestrhne, přesto jako žánrová jednohubka slušně poslouží. 70% ()

Asia_Power 

všechny recenze uživatele

V první řadě naseru Deywa, kterej je na prášky, když dá Grétě někdo víc než dvě hvězdy, takže Deywe kukuč, doufám že Ti nepraskne cévka nebo žíla na ptákovi :-D Tak a teď ke Grétě. Ono už ten název "Gréta" je velmi strašidelnej, protože jako první mě napadne jedna švédská panna, co má jachtu a s blánou přes píču bojuje za lepší klimatizaci naší země a koule. To je samo o sobě dost děsivý, každopádně o téhle zmenšené verzi Rhondy Rhousey to naštěstí není. Tato Gréta jest starší baba co má regulérní gretenismus, protože aby někomu takhle okázale mrdalo, to se vidí maximálně ve sněmovně a nebo u výše zmiňované klimatizace. Každopádně naše milá Gréta je ukázková psycho bába a 3x běda tomu, kdo jí domů přinese jednu z jejích devadesáti zelených kabelek. To pak dopadne jako naše nebohá trojčata Chloe, Grace a Moretz, život se stane peklem a dotyčná dobrá duše se dřív nebo později probudí v bedně s plyšákama. Chloe je dobrá duše a tak místo, aby dala na svou zkaženou kamarádku, shrábla prachy z kabelky a na Grétu se vysrala, tak jí tašku nadšeně aportuje. Jako bonus se s babiznou začne kamarádit a než zjistí, v jakým lítá průseru, tak už je pozdě a má svou prvotřídní stalkerku. Osobně se bojím všeho a všech, takže stalkovat (nebo stalkerovat?) mě šílená ježibaba, co by mi plivla žvejku do mé krásné hřívy, tak mě jebne. Naštěstí mám Alíka a ten by jí takovou prásknul, že by bába skončila s prdelí od sněhu a banánem v ruce, jenže Chloe přítele nemá, sama neni zrovna od rány a tak si teroru užije až až. No a za to peklo, co se jí dělo, by zasloužila utěšit, což je má parketa, takže někde nechám kabelku a budu čekat, jestli mi jí Chloe přinese, i když po zkušenosti s Grétou se asi obloukem vyhne jakémukoli zavazadlu co bude samo a blíž než pět metrů od ní. Škoda, mohly jsme si zaprcat. Ale film se povedl ! ()

Morien odpad!

všechny recenze uživatele

Nejdřív jsem si říkala, že bych od Neila Jordana čekala něco sofistikovanějšího, a potom jsem si říkala, že bych od něj nečekala něco tak strašně stupidního. Jedna věc je dávat žánrovému filmu shovívavě prostor být žánrový, ale druhá věc je vidět asi tak tisíc různých míst, kde se dal "problém" řešit, a muset fandit postavě, která všechny takové příležitosti tvrdohlavě ignoruje. ()

Psema 

všechny recenze uživatele

Irský veterán Neil Jordan (Interview s upírem) mile překvapil a natočil stylový thriller, ve kterém neskutečně řádí Isabelle Huppert jako psychicky vyšinutá maďarská matka, která ze všeho nejvíc touží po tom žít ve Francii a mít opravdovou kamarádku. Tu najde v Chloe Grace Moretz skrze nevybíravý stalking a následný únos, s kterým se film zvrhne do řádně campovité žánrové podívané, u níž není jasné, zda se publikum má smát, nebo ne. Huppert je každopádně naprosto parádní a s chytřejším scénářem, jenž by tolik nelpěl na stupiditě postav, by si možná měla šanci dojít pro nějaké ceny. Takto zůstává zábavná žánrovka, které byste se neměli bát dát šanci. [TIFF18] ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Nejlepší je o tom filmu předem nic nevědět a prostě si ho naslepo pustit a užít. Super scénář (byť logika tam občas dost hapruje), obsazení a herecké výkony zajistí kvalitní zábavu. Ten film mě hodně bavil, Isabelle Huppert je zde absolutně bezchybná. Místy je to sice předvídatelné a dějově je to hodně nepravděpodobné, ale na zábavnosti to filmu nijak neubírá. Závěr mě vyloženě potěšil - dopadlo to přesně tak, jak jsem si přál. ()

Omnibus 

všechny recenze uživatele

S poctivostí nejdál dojdeš... a v té dálce chudý pojdeš.SPOILERY nepolíben, užíval jsem si procítěný romantický film o setkání dvou osamělých srdcí. Pak Frances otevřela špatnou skříňku (přímo pandořinu) a ji i mě zamrazilo. Následovalo podcenění situace, obligátní lhostejnost policajtů a zajímavá informace, že v N.Y. může soukromé očko dělat kdejaký blbec, který nezná ani základní thrillerové pravidlo „Na bosou bábu hrající Bacha bacha!“ OMNIBUSOVO OKÉNKO: [][] Mně by se tohle stát nemohlo. 1) Cizích dámských kabelek si zásadně nevšímám, dokonce ani těch zapomenutých u mě doma, natož v metru. 2) V dětství jsem si od cizích lidí bonbónky sice bral... ale pak hned zdrhal! 3) Do té truhly bych se bábě nevlezl a když, stejně by nešlo zavřít víko. [][] Isabelle Huppert mě zneklidnila Pianistkou a rozesmutnila Domem u dálnice. I tuhle stalkerku, lepící se na oběť jak žvýkačka zamudlaná do vlasů, si střihla parádně. Chloë Grace Moretz, s postavou typu Rubens, mi připomněla, že: „Na dětech člověk nejlíp vidí, jak život letí. ()

sochoking 

všechny recenze uživatele

Chloë Grace Moretz dospela a dalo sa na ňu a jej rolu konečne v pohode pozerať! Taký typický 90-tkovy thriller s lepšou kamerou. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Poctivý psychothriller ako z deväťdesiatok, ktorý ale nebude príliš populárny v Maďarsku. Ich reč si totiž Američania mýlia s klingonštinou. Asi pridáte jeden bodík vtedy, ak ste videli Pianistku a pochopíte tak viacero paralel. Inak ide o polemiku o osamelosti ako fenoménu dneška, subtílnejšie o trápení nad stratou blízkeho človeka a vyrovnávania sa s tým, a v tom čisto komerčnom móde proste o boj psychopata s "normálnym" človekom z davu. Je to samozrejme aj o kvalitných herečkách, by ma zaujímalo, či Chloe chodí občas na večeru k Huppertovcom. ()

silentname 

všechny recenze uživatele

"Greta" je malý thriller s jednoduchou zápletkou a vyvrcholením, no podľa mňa funkčný a dobre spracovaný. A dôvodom je pre mňa hlavná trojica v podaní Isabelle Huppert, Chloe Grace Moretz a Maiky Monroe. Aby som bol úprimný tak Maika Monroe mi najprv prišla ako ten typický stereotyp otravnej americkej kamošky, no postupne si ma získala viac a máme tu vďaka nej pár skvelých scénok. A musím uznať, že je veľmi dobrou kamoškou a urobí ozaj maximum. Ako bolo povedané v tomto filme našou Gretou: "Everyone needs a friend". A je dobré, keď ho niekto má. Isasbell Huppert je tu vynikajúca ako zloduch. A užíva si to. Greta je skutočne psychopat a je v tej role skvelá. A rovnako je na tom aj Grace Moretz v role obete, ktorá bude najprv stalkovaná a postupne to začne byť horšie a horšie. Najlepšia momentka filmu je pre mňa s výťahom, ktorý neprestane ísť nižšie a nižšie. Vynikajúco to vyzerá, má to dobrú atmosféru a funguje to. Kde film podľa mňa ale maximálne nefunguje je jednanie polície. S typickými hlášakami - "Môže to trvať niekoľko mesiacov" , "Nemôžeme nič urobiť" , a potom prepustenie stalkera na slobodu... a podobne. To sú proste veci, ktoré sa dejú vo filmoch, aby boli dlhšie a aby bola situácia beznádejnejšia. A potom je tu ešte jeden súkromný detektív. A je bohužiaľ musím povedať, že to bol čistý hlupák. Niekedy treba vedieť urobiť správne rozhodnutia. A tie zlé nás môžu vyjsť draho. Bohužiaľ. Celkovo ale má film dobrú atmosféru, vie nás šikovne zmiasť a chcel som to sledovať od začiatku až do konca. Takže dávam filmu pozitívny rating a hodním ako dobrý malý thriller. A súhlasím s tým čo už bolo povedané... keby to vyšlo v 90s, bol by to veľký hit. Hodnotenie: B+ ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Je to solidní žánrovka s výbornou Neil Jordanovou. Po cestě z restaurace na Manhattanu najdou tašku, zanesou jí do ztrát a nálezů, ale tam je už zavřeno. Uvnitř tašky najdou řidičský průkaz s adresou. Patří Gretě Hideg. Tu ztvárňuje s francouzským přízvukem Isabelle Huppertová. Přestěhovala se sem po smrti matky z Bostonu. A jak jinak skamarádí se. Vaří spolu rizoto apod. Ale brzy si uvědomí, že úmysly Grety nevěstí nic dobrého. Už po 30 minutách filmu objeví Frances zneklidňující sbírku předmětů v kredenci. Zděšena se jí na to zeptá A ptáte se jak film pokračuje ve zbývající hodině jestli si můžete jít uvařit čaj nebo kávu? Můj pocit je, že napětí vybouchlo moc brzy. Film se tváří, že je paranoidní psychologický horor. Zdá se mi předvídatelný, ale dobře provedený. Greta nechává Frances stovky nepřijatých hovorů když čeká před jejím zaměstnáním a dokonce jí vyhrožuje " Když mi nezavoláš, nevím co udělám" říká. Gretina blízkost je pomocí dorozumívání děsivým množstvím textových fotek MMS formátu. Film je možno brát jako satiru na neúčinnost policie v New Yorku když mnohem jednodušší je oznámit ošahávačku sexuálního harašení #MeToo. film je nutno ocenit pro čistotu žánru. "Čím jsou bláznivější, tím drsněji se na nás lepí" říká spolubydlící Erika. Film je stylově zábavný. "jak ti víno chutná?" zeptá se Frances své stalkerky Greta na svém pracovišti. Ta zavrčí: "Chutná mi, slibuje hodně a pak zklame". Huppert hraje Franze Liszta Sen lásky na klavír možná jako odkaz na jeho slavnou roli Učitel klavíru. Prázdné oči, lehký úsměv. malá rameny, jeho fyzická podivnost Gretu ji oživuje a povzbuzuje. Tento film odhaluje úzkost mužů z pracujících žen. Ale postavy by mohly být trochu psychologicky rozvinutější. Jako béčko film Greta funguje. Chvíle ve kterých se opírá o svou vlastní hloupost jsou nejlepší. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Moretz je výborná herečka a sám som ostal minule prekvapený, že ona vlastne hrala to malé dievčatko v 3:15 zomrieš, vtedy mi to v hlave neutkvelo. Trpí však na svoje roly, ona berie väčšinou slabé filmy a slabé scenáre. Nevie, čo má za agenta, ale tak ten by mohol vidieť jej potenciál a vybaviť jej niečo lepšie. Pretože filmy tohto typu to je úroveň TV, pre nenáročného diváka, jemne povedané výplachy bez štipky reality. Takú starú kefu by predsa zvládla fakt aj vo veku toho dievčaťa z 3:15tky. ()

TheEvilTwin 

všechny recenze uživatele

Zajímavý thriller o nemocné psychopatce, která nechává tašky po metru v naději, že ji je někdo přinese zpět a bude její kamarád:D .Vizuálně, kamerově i herecky dobré, Grace Moretz po delší době opět na plátně a je skvělá, hot a herecky nadaná, takže se na ni hezky dívá. Film má pár mrazivějších a šokujících scén (kabelky, scéna v restauraci), ale kromě nich se nese 98 minut na stejné vlně a ničím jiným film moc nezaujme, což je škoda. Finále zajímavé a nápadité, takže pár bodíků nahoru. Znova bych si to už asi nedal, film bych někomu převyprávěl za 20 sekund a žádné psychologické, akční nebo napínavé scény tady divák nedostane, ale na jedno podívání se to překousnout dá. ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Uffff!! Tak ne, naštěstí to nebylo o NÍ! Když pominu tradiční využití celé řady nelogických situací, které se už v podobných filmech udomácnily, byla to celkem slušná zábava pro diváky, kteří disponují nějakou tou fobií, tady bylo z čeho vybírat, ale klaustrofobici by to zřejmě vyhráli. Příběh byl naprosto jednoduchý, děj nepřinesl nic nového, ale i tak jsem se vcelku dobře bavil, občas jsem se mohl i zasmát (ne, že by šlo o záměr tvůrců) a navíc tady hrála Chloë Grace Moretz, jež mě rozhodně svým zjevem od obrazovky nevyhání. ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Zatímco Isabela je i přes pokročilý věk a zjevné šílenství stále francouzsky charmantní a chic, Chloe její dospělý zjev vůbec nesluší, už navždy zapomeňte na roztomilou lolitku Hit-Girl, tahle kobyloidní slečna se širokým obličejem a v počátečním stádiu almarovitosti jí není vůbec podobná. Ale Majka je jako většinou zajímavá i docela sexy. Jo a o čem že to vlastně ten film je? No, každopádně postupně větší a větší scénáristická fantasmagorie, která vás ovšem udržuje v jakéms takéms zaujetí a napětí až do konce. I průměrný thriller je lepší než žádný thriller, i bídně zahraný Liszt je pořád Liszt. A především se vám dostane názorného poučení, že jestli někdy v eMHáDéčku najdete třeba kabelku nebo jinou tašku s prkenicí a doklady, vyčórujte z ní prachy a zbytek hoďte někam do konťáku, protože když vás napadne jí vrátit, můžete se rázem octnout v parádním průseru. Jo, s poctivostí a dobrou vůli se nejdál dojde, pche. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Isabelle Huppert psychicky narušené ženy sedí a ukázala to i tady a Chloe Grace Moretz zahrála svůj poměrně vysoký standard. Ale jinak se jedná o zcela rutinní thriller o stalkerce, která má potřebu se o někoho starat. Vzdor umírněné stopáži se film občas táhne a scénář mi místy připadal ušitý hodně horkou jehlou. Navíc některé scény, třeba ta pronásledovací s Maikou Monroe, mi přišly hodně mimo. Celkově to vidím jako na jeden z filmů typu "nenadchne a neurazí". 50% ()

Reklama

Reklama