Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Velká výpravná pohádka o chlapci, jehož touha napravovat lidskou špatnost byla silnější než moc samotného pekla... Kořenářka Apolena nalezne v žitném lánu odložené novorozeně. Vezme ho k sobě a dá mu jméno Žito. Ten vyroste v mladíka s citem pro právo a čest, a proto - než by sloužil u krále jako výběrčí daní a zrazoval tak svou spravedlivou povahu - skončí v jeho stájích. Tam se seznámí s královou schovankou, princeznou Adélkou. Kromě princezny najde ale v Žitovi zalíbení také čertice Filištína, která se rozhodne získat jej stůj co stůj. Nabídne mu proto bohatství a moc, ovšem nic z toho by nenabyl poctivou cestou. Navíc, na vysněnou Adélku si začne myslet i králův správce Neklan. Odolá Žito svodům a nástrahám pekla? I přes to, že by to znamenalo nebezpečí pro Apolenu s Adélkou? (Česká televize)

(více)

Recenze (591)

kajas 

všechny recenze uživatele

Žádný jiný národ nesleduje během vánočních svátků tolik pohádek jako my, takže štědrovečerní pohádky to mají ze všech televizních pořadů vlastně nejtěžší. Sama se na ně dívám s minimálně denním odstupem, protože během rozbalování dárků se logicky tolik nesoustředím. A po přečtení zdejších reakcí jsem byla překvapená, jak mi "Žito" zpočátku vůbec nevadil. Ano, v pekle byli jenom dva čerti a jejich představitelům (Vilhelmová + Liška) bych z fleku vpálila Zlaté maliny, zato se mi líbila neokoukaná mladá princezna a hlavní hrdina svoje repliky možná deklamoval bez dostatečného prožitku, ale jeho výkon pořád nedosahoval hrůznosti projevu Martina Krause v nedávno reprízované pohádce "Kouzla králů". A tak jsem si říkala, že po 30 minutách není vůbec tak zle. To jsem ale netušila, že mě čeká ještě 70 (!!!) minut, ve kterých nechyběly pokusy o muzikál s účastí Viléma Čoka, pekelná brána na hřbitově a další lahůdky. A že vlastně bylo zle, to jsem si uvědomila až v momentě, kdy jsem nebyla schopná příteli vysvětlit, o čem ta nová pohádka vlastně vyprávěla. Pana Zelenky jsem si vždycky vážila za jeho "Nesmrtelnou tetu", ale tohle zklamání vůbec nevylepšil svým vulgárním vyjadřováním o nespokojených divácích... ()

Chrysopras 

všechny recenze uživatele

Na rozdíl od jiných komentářů zde mi přišel DŠ jako Žito dobrý a princezna je také sympatická. Tím ovšem pozitiva končí, snad ještě pan Kostka v roli krále zahrál své. Dál už to ovšem byly figury nepřesvědčivé až karikaturní počínaje bylinkářkou přes Neklana až po šílené pitvoření Lišky a Vilhelmové. Nezachránil to ani slabý až řídký děj a nejhůř bylo při zpěvech, kdy melodie nenadchla a texty byly krkolomné až běda... Škoda. Přijde mi, že se autoři většinou jen snaží namixovat úspěšné prvky starších oblíbených pohádek ( dáme tam čerty, písničku a moudrou babičku etc. ), ale málo se věnují propracování děje, dialogů a figur. ()

Reklama

mchnk 

všechny recenze uživatele

Prostředí a příběh docela povedené, zajímavý děj i celý vývoj, nicméně herecky tragédie, jakoby tvůrci chtěli názorně ukázat, jak se nemá hrát, navíc to dodělají až děsivě současnými songy. I když na mladou Aničku se koukat dá, samotná zachraňuje jen velmi málo, stejně tak (nej)starší herecká škola. Žel jen další pohádkový pokus z posledních let, co opět nestojí za nic, vážně divné, jak to dnešní tvůrci vidí. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

S pohádkami to jde do žita. Zdeněk Zelenka má však nemalou zásluhu na tom, že kromě hokeje a sametové revoluce se mu podařilo na jeden jediný večer stmelit (televizní) národ pohádkou. Sledovanost toho dne dosáhla hranice téměř 2,5 mil. obdarovaných diváků. Ano, je to krásné!!! Je milé vědět, že se nám princezna Kadeřávková zotavila z boreliozy a nyní z plna hrdla dojí koncesionářské poplatníky, je báječné vědět, že všichni budoucí krasavci mají roztomile zdrobnělá příjmení, třeba Trávníček, Zedníček, Horníček a nyní i Šafařík. A je neméně fantastické, jak se Zelenkovi sofistikovaně podařilo protlačit do pohádky sexuální výchovu, když Vilhelmovou nechal vyniknout coby čertici, která svým umně blekotajícím jazykem oblouzní nejednoho Dicka. A co na tom záleží, že tvůrčí kvality to má od scénáře až po režii nevalné. Zelenkovi by se měla přiklepnout hlavně zásluha, že zachránil nejeden manželský orální sex. Prostřihy na hlavu sličné Kadeřávkové se ukázaly silně funkční, neboť stereotypní felace od silně nepůvabné manželky na gauči během promítání pohádky poskytla příjemci nebývalý komfort, když ten si představoval na svém "nádobíčku" právě její ústa. Takže národ byl spasen v pravou chvíli. A věřme, že Zelenka neřekl v pohádkách poslední slovo a příští Štědrý večer nám dopřeje pokračování v podobě druhého dílu nesoucího název Žito 44. 5/10 ()

salahadin odpad!

všechny recenze uživatele

Čekal jsem, až mě to začne bavit. Nezačlo. Katastrofální herecký koncert pana Šafaříka (bez urážky), jehož kreace mně vadily podobně jako Alzák. Karikaturně a pitvořivě psané postavy neměli šanci zahrát ani ostřílení herci. Nejpřiléhavější označení je OTRAVNOST. Takhle se prostě pohádky točit nemají, kdy to tvůrcům dojde? Halooo, filmaři, čtěte komenty na ČSFD! Landa jako Žito byl na slavících lepší. Nene, ten otravný herec žita byl špatný vtip a hodně velký krok vedle. Jediný plus byl asi jen princezna Kadeřávková, která mi připadala přirozená. Jinak všechny nakopat za pitomé čerty. Velice pěkně tuhle kýčovitou podívanou shrnuli flanker.27 a Eleanor05. EDIT: Abych jen nekafral, na jedné konkrétní ukázce chci demonstrovat, proč se mi tahle "pohádka" nelíbila. Herecky mi přišla mizerná i Bohdalová. Přehrajte si scénu, kdy radí Žitovi, jak se má chovat. Bohdalce to nevěříte, podle mě to nezahrála dobře. Její rady jsou škrobené, neautentické, prostě vidíte, že to jen hraje. Pak si pusťte namátkou Statečného kováře, kde Pavlu Křížovi v podstatě totéž radí Vlado Müller - vidíte ten rozdíl? Rozdíl není jen v herectví obou herců, ale i v přístupu režiséra k pohádce. Proto mi Zelenkův počin přišel hrozně protivný a neautentický. Starší pohádky jsou OPRAVDOVÉ a UPŘÍMNÉ, to ty novodobé nejsou. ()

Galerie (49)

Zajímavosti (4)

  • Natáčelo se na hradě Křivoklát. Točilo se 26 dní. (mar48)

Reklama

Reklama