Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Velká výpravná pohádka o chlapci, jehož touha napravovat lidskou špatnost byla silnější než moc samotného pekla... Kořenářka Apolena nalezne v žitném lánu odložené novorozeně. Vezme ho k sobě a dá mu jméno Žito. Ten vyroste v mladíka s citem pro právo a čest, a proto - než by sloužil u krále jako výběrčí daní a zrazoval tak svou spravedlivou povahu - skončí v jeho stájích. Tam se seznámí s královou schovankou, princeznou Adélkou. Kromě princezny najde ale v Žitovi zalíbení také čertice Filištína, která se rozhodne získat jej stůj co stůj. Nabídne mu proto bohatství a moc, ovšem nic z toho by nenabyl poctivou cestou. Navíc, na vysněnou Adélku si začne myslet i králův správce Neklan. Odolá Žito svodům a nástrahám pekla? I přes to, že by to znamenalo nebezpečí pro Apolenu s Adélkou? (Česká televize)

(více)

Recenze (592)

mchnk 

všechny recenze uživatele

Prostředí a příběh docela povedené, zajímavý děj i celý vývoj, nicméně herecky tragédie, jakoby tvůrci chtěli názorně ukázat, jak se nemá hrát, navíc to dodělají až děsivě současnými songy. I když na mladou Aničku se koukat dá, samotná zachraňuje jen velmi málo, stejně tak (nej)starší herecká škola. Žel jen další pohádkový pokus z posledních let, co opět nestojí za nic, vážně divné, jak to dnešní tvůrci vidí. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Zdeněk Zelenka získal peníze na na české poměry řemeslně důstojnou pohádku (kostýmy, CGI efekty), avšak dodal zcela tradiční štědrovečerní nedotažený mišmaš, u kterého si mohou dospělí dosyta "zaWTFovat" a zasmát se na místech, kde to nejspíš v plánu nebylo. To je v podstatě jakýkoliv záběr s Pavlem Křížem, kterému bohužel nebylo souzeno ztvárnit věrohodného zloducha - ale není to jeho vina, na bázi tohoto scénáře to byl úkol značně nesnadný, zvláště s kostýmní výzdobou, která mu byla jako Neklanovi přidělena. Nechápu, kdo poradil panu Zelenkovi, že by se měly v Žitovi objevit nějaké písničkové vsuvky - je to spíše směšné než jakkoliv prospěšné - ale je pravda, že při prvních ukázkách jsem si dělal legraci, že se na tomto filmu určitě minimálně hudbou musel podílet Daniel Landa. Výsledek rozhodně po stránce příběhu a práce s postavami vypadá, jako kdyby se urodil v době vrcholícího Landova období "Žito 44 a král jižních elfů". Nezbývá než si přát, aby tvůrcům někdo odebral jejich filmařské flinty a naházel je do žita;) 40% ()

Reklama

Chrysopras 

všechny recenze uživatele

Na rozdíl od jiných komentářů zde mi přišel DŠ jako Žito dobrý a princezna je také sympatická. Tím ovšem pozitiva končí, snad ještě pan Kostka v roli krále zahrál své. Dál už to ovšem byly figury nepřesvědčivé až karikaturní počínaje bylinkářkou přes Neklana až po šílené pitvoření Lišky a Vilhelmové. Nezachránil to ani slabý až řídký děj a nejhůř bylo při zpěvech, kdy melodie nenadchla a texty byly krkolomné až běda... Škoda. Přijde mi, že se autoři většinou jen snaží namixovat úspěšné prvky starších oblíbených pohádek ( dáme tam čerty, písničku a moudrou babičku etc. ), ale málo se věnují propracování děje, dialogů a figur. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Spousta lidí by chtělo tuhle nezáživnou mytotoxickou obilninu přejet kombajnem, ale není to zas až tak kolosální průser, jak se povídá. Je to prostě jen průser.. Těžko říct, jestli mě víc iritovali pošlapané jazyky Vilhelmové a Lišky z pekelného Langley, trapné pěvecké vložky jak z jevištních muzikálů či skutečnost, že hlavní hrdina vypadal vedle princezny jako její mladší bratr, co odříkává repliky z čtecího zařízení (štěstí, že v závěru nedošlo na jeho korunovaci, protože královská koruna by mu zlomila krční páteř). Bylo to zbytečně dlouhé, myšlenkou pochybné (lempl hrdinou a samozvaným soudcem) a v papundeklových inferno kulisách zakončené v křeči. Další kus do propadliště žánrových dějin a autoři si mohou mlít popel, jak chtějí.. Trošku jsem doufal, že se Kříž jako Thulsa Soudce změní v hada a všechny sežere, ale to už by byla jiná pohádka.. ()

Tyckin 

všechny recenze uživatele

Bídná hudba včetně písniček, zase vlezlá Bohdalka, nespisovná mluva, pitvořící se čerti, princezna i Žito herecky naprosto tragičtí, prostě jen odříkávají text. Scénář dost ubohý, dialogy to samé. Nemohu si pomoci, ale když princezna vojákům nastupujícím do služby při odjezdu říká "Pá pá", nepůsobí to zrovna pohádkově. To samé platí o hláškách typu "Sluší jim to cóó", ale holt takkové ujetosti současné mluvy se bohužel objevují prakticky ve všech současných "pohádkách". Zkrátka nejde to - v dnešní době chybí herci, hudební skladatelé, scénáristé, režiséři a zkrátka vůbec někdo, kdo dokáže pohádce vnuknout toho ducha a poetiku. ()

Galerie (49)

Zajímavosti (4)

  • „Je jeden z nejtalentovanějších herců mladé generace, hrál přesně to, co mu předepisoval scénář. Denis splnil úkol na 100 procent a jsem rád, že jsem ho objevil, a věštím mu velkou budoucnost,“ řekl o Denisu Šafaříkovi režisér Zdeněk Zelenka. [Zdroj: ahaonline.cz] (SONY_)
  • Natáčelo se na hradě Křivoklát. Točilo se 26 dní. (mar48)

Reklama

Reklama