Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Film, jenž produkovala Raffaella De Laurentiis (dcera Dino De Laurentiise a herečky Silvany Manganové), je založen na sci-fi literární předloze, románu Franka Herberta o válce vládců různých planet v roce 10191. V roce 10191 se vládce vesmíru snaží získat kontrolu nad substancí umožňující cestování kosmickým prostorem. Tato látka se vyskytuje pouze na Pouštní planetě. Tamní obyvatelé pod vedením svého spasitele Paula Atreida se snaží od vládce osvobodit. David Lynch vytváří svůj příběh z budoucnosti podivuhodnými obrazy. Jedná se o jeho první experiment s barvami, ostatně silně stylizovanými (převládá odstín písku, skal, země). Lynch tento svůj film nazývá "symfonií prostoru", doznává nicméně, že mu žánr sci-fi příliš nesedí. Film však přišel v době, kdy bylo obecenstvo již přesyceno filmy o "hvězdných válkách" a pro znalce Herbertova románu nebyla jeho Lynchova verze dost uspokojivá. (Magic Box)

(více)

Diskuze

Braveheart

Braveheart (hodnocení, recenze)

Ahoj všem, předlohu jsem bohužel z nedostatku času nedočetl (brzy napravím), respektive dostal jsem se přesně k pasáži, kde zachrání posádku harvesteru před červem (tzn. pořád začátek). Chtěl jsem se jenom zeptat znalců, co to mají načteno, zda byl Baron Harkonnen v knížce taky taková buzna, nebo to je zase jenom nějaká úchylná Lynchovina? Dík.

na příspěvěk reagoval Kaufman

Jakkob

Jakkob (hodnocení, recenze)

JRun

Já jsem spokojen se všemi verzemi této Duny, ale workprint jsem ještě neviděl. Je to o moc jiné než klasická theatrical verze.. ?

tomalakis

tomalakis (hodnocení, recenze)

tak skouknul jsem tu extended version. no můžu říct že je tam skoro každá scéna zkažená neúnosnym natahováním, ale hlavně naprosto nevhodnou hudbou, která v původním střihu vůbec není. tak dostala neskutečně nafrak skvělá scéna "skládání vesmíru". a vypravěčka irulan nam taky zmizela (a pěkné obrázky to nezachrání). no prostě tohle nebrat. "alan smithee" sucks

Uživatel JohnnyBane smazal svůj příspěvek.

rasasak

rasasak (hodnocení, recenze)

Co bylo míněno tím červ je koření a koření je červ ? .. to tam nebylo nikde vysvětleno .... a co s tim mel společného ten druhý mésíc na který je často odkazováno ? 

 

Plno věcí mi přišlo nevysvětlených ...

 

BTW podle mne zatim asi film s rekordním počtem kdy si postava šeptá néco sama sobě :D 

Jakkob

Jakkob (hodnocení, recenze)

Feidias: Ozkus tetku wikipédii, třeba tam najdeš to co hledáš. Já osobně znám obyč verzi a pak nějakou prodlouženou, ale jestli jde o DC, nebo tu SE, to fakt nemám zdání...

Feidias

Feidias (hodnocení, recenze)

Jak se tu bavíte o těch cutech a říkáte, že není Director´s Cut, tak proč jsou tu na kartě tři verze? Nevyšlo to náhodou už na blu ray nebo tak něco?

Xspy

Xspy (hodnocení, recenze)

Duna to není jen Herbert , dnešní vizuál série je už nesmazatelně ovlivněn Lynchovým podáním .....
Pro mne asi nejlepší a nejstravitelnější Lynchovina , a dost možná právě proto , že sám s výsledkem nebyl spokojený ...

Helmut02

Helmut02 (hodnocení, recenze)

Jo koukam..1965 - to znamena, ze to dost mozna Lynch jenom prevzal z knihy. Prece jenom 1965 jeste stale byla docela drsna studena valka (byt uz se to zacinalo uvolnovat...)

Jakkob

Jakkob (hodnocení, recenze)

Hmmm, ten workprint by byl sakra lákavá věc, kdyby byla k mání... !

Djkoma

Djkoma (hodnocení, recenze)

ledzepfan: existuje materiál, z kterého by se to dalo zpátky sestříhat, co Lynch zamýšlel, ale oficiální a sehnatelná verze není a už nikdy nebude. Lynch je v tvorbě trochu jinde a o Dunu se vůbec nezajímá. Ideální by byl dochovaný workprint, který viděl sám Frank Herbert, autor předlohy. Měl 260 minut...

Helmut02: teď je otázka, na kolik doba ovlivnila film a na kolik knihu (jména postav apod.)...

ledzepfan

ledzepfan (hodnocení, recenze)

Tak hele-pomožte mi-jsem z toho v lese jak lesní včela...Existuje nějáká prodloužená verze,která obsahuje vše důležité z původního sestřihu,která nabízí něco navíc a pod kterou je podepsaný Lynch???...Koukal jsem na ten jakože directors cut -bylo to pěkné-ale k tomy se Lynch nechce znát.....

Helmut02

Helmut02 (hodnocení, recenze)

Mimochodem. Vsimli jste si, jak je film ovlivnen dobovymi realiemi? Zdalo se mi, ze Harkonnenove byli tak trosku alegorii Sovetskeho Svazu. Mozna je to blbost a pouze ma skolni deformace, kdy tyhle veci vidim v kazdem druhem starsim filmu.. ale opravdu mi to tak pripadalo (nejdriv me zaujalo jmeno Vladimir Harkonnen, ale zdalo se mi tam i vice paralel..)

902 10

902 10 (hodnocení, recenze)

Nebo to bylo v prologu. Me se kazdopadne ten priserne nakresleny prolog nelibil, mnohem lepsi je zacatek s Irulan, nelibila se mi ani prodlouzena verze setkani imperatora s navigatorem, ktera obsahovala vysvetlovaci prvky pro nezasvecene divaky a pusobila trochu stupidne. Na druhou stranu bych v idealni verzi Duny urcite chtel Gurneyho hrajiciho na balisetu. Jinak receno Dune potrebuje nejaky director`s cut jako sul.

902 10

902 10 (hodnocení, recenze)

Pro neinformovanyho divaka je to jasnejsi v ty prodlouzeny verzi, kde Shaddam divaka informuje, ze Gilda ma monopol na meziplanetarni dopravu.

Jakkob

Jakkob (hodnocení, recenze)

Mě se v téhle Duně děsně líbila ta scéna, kterak Gildaři přiletěli dát sprduňk Imperátorovi - ten pomalu neřekl ani ň a jen seděl a nic nedělal :-D Ti ho tam totálně setřeli, ale v podstatě to nádherně ukázalo, jak moc mají Gildaři vlastně velkou moc a vliv na politiku a vše okolo!

Joe321

Joe321 (hodnocení, recenze)

Djkoma: Tak o Paulovi taky řekneš, že je člověk. Kormidelník dokud nemá ploutve je taky člověk, jen s nějakou schopností. Leto II není člověk třeba. V Duně je pomalu všechno v pozadí... plans within plans :).

Djkoma

Djkoma (hodnocení, recenze)

Joe321: jasně, to tam je, ale i tak to nejde do přehnaných detailů, třeba Giedi Prime není popsaná skoro vůbec. V první Duně Gilda vystupuje spíše jako "organizace v pozadí" a když už se někdo objeví, tak to jsou právě tuším navigátoři třetí úrovně, kteří vypadají jako lidé. Nemají schopnosti ohýbat prostor, ale dokáží vidět do budoucnosti. Předtím jsem narážel na to, že u Gildaře těžko řekneš, že je stále člověk, resp ještě není a je navigátor, protože se to úplně nevylučuje.

Joe321

Joe321 (hodnocení, recenze)

Helmut02: o Gildě padne trochu víc v rozšířené verzi, ale stále to je málo. Ani v první knize o nich nepadne příliš informací. Djkoma: Už si bohužel nepamatuju, jak byl popsán navigátor v původní Duně. Měli stuplně podle toho, jak daleko v procesu přeměny byli. Už je to doba, co jsem četl Dunu, takže to mám rozmlžené :/. Popisy jdou vyčíst hodně s myšlenkových pochodů nebo jen rozhovorů. Tohle podání skrz další oči se mi právě líbí :).

Jakkob

Jakkob (hodnocení, recenze)

Je fakt že styl vykreslení určitých charakterů má Lynch dokonalej - ať už jde o Gildaře, navigátory, nebo samotnej baron Harkonnen... To vše je naprosto dokonalá ukázka Lynchova stylu a přístupu a já se mu aspoň tady rozhodně nebráním! Beztak je to dnes už klasika, ze které čerpali i Westwoodi při tvorbě hry Emperor : Battle for Dune.

Djkoma

Djkoma (hodnocení, recenze)

Helmut02: o Gildě padne trochu víc v rozšířené verzi, ale stále to je málo. Ani v první knize o nich nepadne příliš informací.
Joe321: Lidé? Tak třeba v první Duně vystupují z Gildařů jenom navigátoři (nejnižší stupeň, vzhled lidí)

Herbert se detailním popisováním(architektury a postav) rozhodně nezdržoval, takže naštěstí, Duna dovoluje vložení hodně vlastních představ, čehož Lynch viditelně využil. Jeho bizarní zvrácenost je čitelná nejen u Gildařů (všimli jste si,jak Lynch žene hlavní rysy do extrémů? Ať u Gildy, tak třeba u Harkonnenů...)

Jakkob

Jakkob (hodnocení, recenze)

Tak jen když si už rozumíme ;-) - jinak třeba mě se zase ty hadičky a tak dost líbily, ale s tou slizkostí a tak si to vystihnul výborně...

Joe321

Joe321 (hodnocení, recenze)

Špatně jsem to pochopil. Já popisoval navigátory. Gildaři byli normální lidé. Z nich se pak vybírali navigátory. Lynchovi gildaři se mi taky líbí, nemuseli by mít ty hadičky apod., ale aspon z nich vyzařuje ta jejich slizkost, podlost a hamižnost.

Jakkob

Jakkob (hodnocení, recenze)

A je tu řeč o Gildařích obecně, nebo už o navigátorech? Protože tenhle popis mi víc sedí k navigátorům, než ke Gildařům obecně... ;-)

Související novinky

Zemřel herec Dean Stockwell

Zemřel herec Dean Stockwell

09.11.2021

Ve věku 85 zemřel americký herec a držitel dvou Zlatých glóbů, Dean Stockwell. Jeho kariéra k dnešnímu dni čítá přes dvě sta filmových a televizních rolí. Tvůrce nominovaný na Oscara svou hvězdnou… (více)

Remake Duny nabírá obsazení

Remake Duny nabírá obsazení

17.07.2018

Tak se to přece jen děje. Remake kultovní sci-fi Duna konečně začíná nabírat reálné obrysy. A co víc, vypadá to, že v něm spojí síly jeden z nejpopulárnějších mladých herců současnosti s jedním z… (více)

Peter Berg jezdí na písečných červech

Peter Berg jezdí na písečných červech

30.12.2007

Je to jen pár dní, co jsme psali, že Peter Berg převzal od Michaela Manna režii špionážního thrilleru s Tomem Cruisem Edwin A. Salt. V interview pro MTV Berg překvapil tvrzením, že tohle pro něj bude… (více)

LFŠ 2007 je tady!

LFŠ 2007 je tady!

16.07.2007

Ak máte radi filmy, hudbu a zároveň pohodovú a priateľskú atmosféru, čoskoro sa vám začnú letné Vianoce. Konkrétne v Uherskom Hradišti, kde sa od 20. do 29. 7. bude konať Letná filmová škola 2007,… (více)

Reklama

Reklama