Reklama

Reklama

Doktor Spánek od Stephena Kinga

  • USA Doctor Sleep (více)
Trailer 3

Film navazuje na děj filmu Osvícení (Stanley Kubrick) popisující hrůzné události, ke kterým došlo před 40 lety v hotelu Overlook. Nyní dospělý Dan Torrance (Ewan McGregor) se usilovně snaží vyrovnat se svým hrůzným zážitkem z hotelu a najít klid v duši. Vše se ale změní ve chvíli, kdy se setká s Abrou, odvážnou mladou dívkou obdařenou mimořádnými mimosmyslovými schopnostmi označovanými jako „osvícení“. Abra instinktivně vycítí, že Dan má stejné tajuplné nadání jako ona, a obrátí se na něj se zoufalou prosbou o pomoc. Nelítostná bytost Rose a její následovníci totiž čerpají energii z „osvícení“ dalších nevinných dětí a pro dosažení své nesmrtelnosti jsou rozhodnuti udělat cokoliv. Tato nesourodá dvojice spojí své síly a pustí se s Rose do nemilosrdného boje na život a na smrt. (Vertical Entertainment)

(více)

Videa (2)

Trailer 3

Recenze (625)

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Ačkoliv jsem velký fanoušek Kubrickova Osvícení, Doktor Spánek dlouho stál pod mým radarem a dokonce až s trailerem jsem zjistil, že jde o přímý sequel právě Kubrickova filmu asi proto, že si King dal pořádně načas se sepsáním pokračování). Po zhlédnutí macaté tříhodinové verze je mi celkem líto, že se na propracované a zajímavější horory nechodí, tenhle film se jen horko těžko zaplatí z přeprodeje práv a dál se bude chodit jen na rychlokvašky z dílen Blumhouse a podobných. Samotného mě to však do kina netáhlo a to patrně kvůli Flanaganově předchozím seriálu The Haunting of Hill House, jež mi příliš nesedl a ač byl hodně chválený, druhou řadu nejspíše vynechám. Tento snímek si u mě však vedl lépe, je skutečně poznat, že Flanagan původní film miluje a rád jej cituje, závěrečný akt už je vyloženě melancholická vzpomínka pro fanoušky. Ewan McGregor se do role pochopitelně skvěle hodí (asi nejlepší volba dle charakteristiky když se podíváme, kdo byl zvažován - Dan Stevens, Chris Evans, Matt Smith, Jeremy Renner nebo John Cusack), pomáhá svým výkonem k pochopení vrstevnatosti vyprávění a celé to vlastně uteklo poměrně rychle. Což je velký úspěch v porovnání s o 50% kratšími a nudnějšími bratranci v tomto žánru. Hodně staromilský horor, jež v kinech patrně nebude mít obdoby zase (ne)hezkých pár let...8/10 ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Svet je temné, hladné miesto plné príšer. Ale potom sú tu aj takí, ako ty.“ Posledný kvalitný román Stephena Kinga sa dočkal bravúrneho filmového spracovania. Áno, je to pomalé a dlhé, ale pravdupovediac vidno, že to malo byť ešte dlhšie, pretože niektoré vedľajšie postavy a línie nenápadne šumia do prázdna a ich dôstojnému zakončeniu nie je venovaný taký priestor, aký by si zaslúžili. Napriek tomu je Doktor Spánok skvelá pecka s výborným kastingom (Rebeccu Ferguson nemám rád, ale ako Klobúková Rose je božská... a ostatní sú snáď ešte lepší), bravúrnou hudbou, vynikajúcim vizuálom (na to, čo prevádza kameraman  Fimognari v scéne „púť po oblohe“, len tak nezabudnem, určite jedna z najmagickejších scén americkej kinematografie toho roka) a výbušným finále odohrávajúcim sa veď uvidíte kde (!). Snímka neobsahuje explicitné násilie, ale po stránke psychologického ide na doraz a umiera sa tu fakt vo veľkom množstve; v tomto smere je film krutý, nemilosrdný, drsný a smutný. Ako život. K tomu séria parádnych feel good scén, ktoré zaobstaráva predovšetkým dvojka Cliff Curtis/Carl Lumbly. Plus musím vyzdvihnúť takmer debutujúcu Kyliegh Curran, ktorá má s Ewanom McGregorom geniálnu chémiu. Mám rád filmy, v ktorých muži ochraňujú napr. slabé deti, aj keď treba dodať, že v tomto prípade je to dieťa asi také bezbranné, ako Laura v Loganovi. Quentin Tarantino mal pravdu: Doktor Spánok je jeden z najlepších filmov roka. Aj keby ste za minulý rok mali vidieť len tento, bolo by to z vašej strany veľmi šťastné rozhodnutie. ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele

Atmosféra je vynikajúca. Herci tiež. Ani dĺžka mi neprekážala. Len prečo som mal stále pocit, že ide iba o priamočiare hororové béčko? Ono v tomto zmysle to funguje, ako pokračovanie jedného z najikonickejších hororov všetkých čias už menej. Každopádne ak vám v The Shining nebola celá mytológia zrejmá, tak Doktor spánok vám všetko pekne po poriadku doslovne vysvetlí. Len sa potom treba zmieriť s tým, že ide v podstate o akúsi variáciu na X-men, prípadne na hocijakú superhrdinskú či upírsko-záhrobnú young adult záležitosť. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Nečetl jsem ani Kingovo Osvícení, ani předlohu pro tento snímek, takže mohu hodnotit výhradně jako filmy. Kubrickův počin mne zaujal hned od samého počátku a přestože mi nijak nedokázal vysvětlit, proč se jmenuje Osvícení či The Shining (co to vlastně je?), zapůsobil na mě měrou vrchovatou a dodnes je celá řada scén nezapomenutelných, staly se ikonickými a kultovními (např. Nicholsonova hlava v rozsekaných dveřích - to mám i na tričku - či Danny na tříkolce, Redrum, sezení na baru, holčičky v šatech, krev valící se po chodbě, žena ve vaně,...) i skrze brilantní hudbu vycházející z chorálu Dies irae. Proti tomu Doktor Spánek se snaží více rozkrýt onu záhadu "osvícení", což kvituji s povděkem, ale na druhou stranu mě tohle vysvětlení příliš neoslnilo a popravdě ani nebavilo, neděsilo,..zkrátka mě nechalo tak nějak chladným a nezúčastněným. Největší radost na filmu mi tedy udělaly odkazy na Kubricka a návrat do hotelu Overlook, kde to konečně mělo atmosféru. Scéna, která však také fungovala, což je nutné podotknout ku chvále Flanaganova počinu, byla střílečka v lese. ()

Eawy 

všechny recenze uživatele

Určite najlepší "horor", čo som videla v kine za posledný rok. Mágia, vraždy, mučenie, levitovanie, lietanie, to všetko prekrásne zapadá do tohoto filmu. Po hudobnej stránke nezostanete prekvapení, keďže film v správnych momentoch, ku správnym scénam používa fenomenálnu hudbu Kubrickovho Shining. Herci si to doslova užívajú, Kylieghla (neviem ako to skloňovať a či) je naozaj výborná vo svojej roli, Ewan je tiež veľmi vítaný v mixe hercov a Rebecca Ferguson je proste krásna. Film príjemne plynie, aj keď je možno o 20 min. dlhší akoby mal byť. Občas sa až príliž snaží ťažiť z "Osvietenia", stráca potom na svojej vlastnej atmosfére. Divák v mnohých chvíľach nepotrebuje vidieť siahodlhé scény, ktorými si pripomíname pôvodný film. V mnohých prípadoch je naznačenie niečoho omnoho výpravnejšie ako úplné prehratie jednej z scén. Napriek tomu, je to veľmi dobre zrežírovaný a zahraný film, ktorý určite neurazí nikoho. 90% ()

Galerie (41)

Zajímavosti (18)

  • Když Dan (Ewan McGregor) ve 36. minutě filmu vytírá podlahu, tak ji vytírá směrem dopředu, tudíž si po vytřeném šlape. (Mydlivoj)
  • Odkazů na dílo Temná věž (2017) je ve filmu více: Dan (Ewan McGregor) například vystupuje z autobusu společnosti Tet Transit . V Temné věži je společnost Tet Corporation; lihovar, kde je zabit Bradley Trevor (Jacob Tremblay), patří společnoti LaMerk Industries, která se také vyskytuje v Temné věži. A v neposlední řadě, když Andi (Emily Alyn Lind) vychází z kina, je za ní vidět plakát, kde je vyobrazen Joe Collins nebo-li Dandelo – postava z Temné věže. (Charpy)
  • Z rádia v kempu hraje „Home“ od Henry Hall & His Gleneagles Hotel Band. (Duoscop)

Související novinky

Netflixovský dům Usherů našel nového patriarchu

Netflixovský dům Usherů našel nového patriarchu

01.05.2022

Jsou tomu přibližně dva týdny, co filmový svět obletěla zpráva o vyhození legendárního herce Franka Langelly z probíhajícího natáčení netflixovského hororového seriálu The Fall of the House of Usher… (více)

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

31.12.2021

Přichází den, kdy se každoročně obracíme na nejoblíbenější uživatele, aby se nám svěřili se svými topkami 3 filmů (a případně 3 seriálů) uplynulého roku. Od loňska je navíc doplňují i vybraní… (více)

Režisér Doktora Spánka chystá další kingovku

Režisér Doktora Spánka chystá další kingovku

10.05.2020

Mike Flanagan (The Haunting of Hill House) už s adaptacemi knih Stephena Kinga má nemalé zkušenosti. Po Geraldově hře dostal od studia Warner Bros. šanci natočit velkorozpočtové pokračování Osvícení… (více)

TOP filmy a seriály roku 2019 dle TOP uživatelů

TOP filmy a seriály roku 2019 dle TOP uživatelů

29.12.2019

S blížícím se Silvestrem vám tradičně přinášíme hlasování TOP uživatelů ČSFD.cz za nej filmy a seriály uplynulého roku. Jaké jsou jejich "topky" i s krátkým shrnutím názoru můžete vidět níže. Z filmů… (více)

Reklama

Reklama