Reklama

Reklama

Ratchedová

(seriál)
  • USA Ratched
Trailer 1
Drama / Krimi / Mysteriózní / Thriller
USA, 2020, 7 h 15 min (Minutáž: 46–62 min)

Předloha:

Ken Kesey (kniha)

Hudba:

Mac Quayle

Hrají:

Sarah Paulson, Finn Wittrock, Jon Jon Briones, Judy Davis, Harriet Sansom Harris, Cynthia Nixon, Hunter Parrish, Amanda Plummer, Corey Stoll, Sharon Stone (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(8)

Obsahy(1)

Je rok 1947 a Mildred Ratchedová začíná pracovat jako ošetřovatelka ve špičkovém psychiatrickém ústavu. Za jejím dokonale upraveným zevnějškem se ale skrývá čiré zlo. (Netflix)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (95)

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

jméno Ryana Murphyho sice leccos napovídalo,ale i přesto jsem od Ratched čekal víc než jen kombinaci AHS a hyperbarevného a trochu kýčovitého Hollywoodu.Ratched samotná je tu pak pro mě poměrně těžko uchopitelná a ačkoliv je to od začátku záporná postava,která v pohodě manipuluje a vraždí,jsou tu pasáže kdy je najednou chápavá a citlivá a mě osobně bylo záhadou proč bych měl fandit někomu z koho se stane "ta" z Přeletu.Všechno je pak doplněno spoustou tu méně,tu více bizarních postaviček,které jako by vypadli z již zmiňovaného AHS.Každopádně,přes všechny mínusy a nenaplněná očekávání má celá tahle série zvláštní kouzlo kvůli kterému mě bavilo to celé sledovat a nenudil sem se,takže až bude druhá série,dám si jí rád...70% ()

Sawy 

všechny recenze uživatele

Hannibal revival. Patologicky deformovaná reinterpretace legendární postavy, kterou si Ryan Murphy obalil svým bizarně úchylným hororovým hávem ála AHS. Bohužel, stylizaci jsem nepochopil ani ve vnitřní diegetické logice, ani s ohledem na vzor, ze kterého se vychází. Ze sestry Ratchedové z Přeletu zde zbyl jen účes a jméno, jinak dost dobře nechápu, proč si Murphy prostě nevymyslel jinou fikční postavu, kolem které by svou další freak show obestavěl. Ale to by mě ve výsledku nesralo, stejně jako pro mnohé jistě frustrující eklektičnost, se kterou Ratched proplouvá od detektivky k hororu, od milenecké road movie ála Bonnie a Clyde k Hitchcockovi, od naprostého bizáru sklouzávajícího ke komedii k vážným LGBT, MeToo a woman empowerment tématům. To by mě možná nakonec i bavilo, kdyby to (stejně jako ten Hannibal) nebyl od začátku do konce ten bizár konstrukt vyplněný od A do Z patologickými figurami, jejichž jediným účelem je BÝT DIVNÝ a TRAUMATIZOVANÝ. Pak mi zkrátka všechny momenty, kdy doposud apsychologizované tipy projevují nějaké emoce či ambivalenci, přišly tak akorát k smíchu. Špatně, Ryane. Ten vizuální cit a nadání pro stylizované výjevy ála minulé éry Hollywoodu by příště měly být investovány s větší rozvahou. 50 % ()

Reklama

MikyAff 

všechny recenze uživatele

Ratched má skvělý rozjezd, který postupně jde do kopru, až se v posledním díle zhroutí úplně. Při prvních epizodách jsem nevěděla, jestli se mi Paulson líbí, nebo se jedná spíš o průměr. Vážně na týhle zdánlivě chladný sestře zezačátku něco bylo. Wittrock byl pro mě příjemné zpestření, ostatně herecké obsazení zde celkem dopadlo dobře. Murphy předvádí svoje typické nechutnosti, kterých chvílemi i na mě bylo až moc. Na pokračování jsem zvědavá, jen se obávám, že do té doby mi tahle motanina natolik vyprchá z hlavy, že ho vynechám. ()

Marze 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jde o adaptaci předlohy Kena Keseyho Vyhoďme ho z kola ven z roku 1962. Mildred Ratchedová dělá za války zdravotní sestru a po ní je zaměstnána v sanatoriu. Současně je do něho umístěn bestiální vrah kněží. Nechybí hororovvá glamourová estetika se stříkáním krve. Sarah Paulsonová hraje ledovou královnu a manipulátorku, která se vzpamatovává z osobních traumat. Je zde hodně sexu a tabu téma nymfomanie. Podzápletek je zde celkem hodně. Mimisérie je stylově barevně natočena s mnoha extravagantními postavami. ()

Deyw 

všechny recenze uživatele

nic moc..jediny co je dobry je hudebni motiv co pripomina ten z cape of fear... sarah paulson je dobra cubka a pekne si to tam rozdava a hraje na vsechny strany..sharon stone zestarla a je vysoka jako kreten...a to je asi tak vse..hezka stylizace, par dilu nabitych ale pak prumer a bida...znovu bych to uz nedal, a nvm co cekat od 2ky - jako vim, ale nechci asi.. :( ()

Galerie (116)

Zajímavosti (2)

  • V záverečnej scéne Edmund (Finn Wittrock) priláka pozornosť svojej sestry Mildred (Sarah Paulson) prostredníctvom článku v novinách, ktorý sa týka vraždy niekoľkých zdravotných sestier – ide o odkaz na vraždy spáchané Richardom Speckom. (Richard Benjamin Speck bol americký masový vrah, ktorý jedného v noci systematicky znásilňoval a v noci 13. júla do skorých ranných hodín 14. júla 1966 mučil a vraždil osem študentských sestier z komunitnej nemocnice v južnom Chicagu.) (Kreminka)

Reklama

Reklama