Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Z pražského Hlavního nádraží vyjíždí na Moravu běžný rychlík, ovšem tentokrát se zvláštní zásilkou, kterou v poštovním voze hlídá stráž Veřejné bezpečnosti pod velením poručíka Lenka (R. Brzobohatý). Zásilku tvoří zbrusu nové bankovky, určené do oběhu. Během cesty však dojde na krátkém úseku trati ke dvěma tragickým událostem. Na 196. kilometru je zavražděna mladá žena, o pět kilometrů dál dojde k explozi poštovního vagonu. Případu se ujímá major Kalaš (J. Sovák) s mladým spolupracovníkem Karlíčkem (J. Hanzlík). Prvním podezřelým je právě poručík Lenk, který výbuch jako jediný z ostrahy přežil. Ovšem záhy se ukáže, že Lenk zůstal naživu jen díky tomu, že jej skutečný pachatel omráčil, a že stopy k rozuzlení záhady vedou zpět do Prahy… Tento film ze série o majoru Kalašovi jako jediný nenatočil režisér Petr Schulhoff, jenž stál za filmy Strach (1963), Vrah skrývá tvář (1966), Po stopách krve (1969) a Diagnóza smrti (1979) nýbrž Josef Mach. V tomto filmu si hlavní roli taktéž nezopakoval Rudolf Hrušínský, jako ve zbývajících, ale Jiří Sovák. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (196)

Bernhardiner 

všechny recenze uživatele

Na někoho tu čekal vrah, na mě tu však čekal ironický Sherlock Holmes v podání Sováka, který si z Watsona Hanzlíka neustále utahoval. Vedle vážného, klidného a zadumaného Hrušínského vypadá Sovák jako kabaretní komik. Nechci tím poškozovat jeho herectví, ale na tuhle roli se Sovák nehodí. Navíc tomu moc nepomáhá scénář, který je mu psán přímo na tělo - Sovák si v ironii liboval. Trocha nadsázky nikdy neškodí, ale zde to je toho dvě tuny na minutu stopáže. To však filmu na kvalitě nijak zásadně neubírá, námět je totiž výborný, hudba rovněž a Josef Bláha nepřekonatelný. 75% ()

Sonnery 

všechny recenze uživatele

Ze všech "majorkalašovek" mě tahle příjde nejslabší. Možná mi chybí Ruda Hrušínký, který do role Kalaše maximálně seděl a přispíval tak k zatuchlé atmosféře. A možná mi tam chybí děsivá zápletka...Přiznám se, jak tam chybí zákeřnej mord, tak u mě detektivka postavená na atmosféře ztrácí kouzlo. Ale i tak tyhle filmy byly zlatý časy ()

Reklama

xaver 

všechny recenze uživatele

Výborná česká detektivka s dvojici skvěle zahraných detektivů v podání Jiřího Sováka a Jaromíra Hanzlíka. Radoslav Brzobohatý, byť v jedné z hlavních rolích, nedostal moc prostoru a zahrál si v podstatě déle trvající "postelovou" scénu. Na české detektivky pak dost nezvyklý akční závěr s přestřelkou. Každopádně za 5*. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Chápu, že tehdejší doba nebyla pro některé filmové tvůrce a herce růžová, ale pře obsazovat jednu z nejoblíbenějších detektivních postav muselo být docela těžká. Jasně byla tu předloha – zajímavý příběh, ale kdyby se prostě hlavní vyšetřovatel jmenoval jinak a nebyl tento film vůbec spojován s „majorem Kalašem“ asi by se moc nestalo. On totiž tento příběh byl sám o sobě dobrý. Navíc se změnil i režisér. Petr Schulhoff byl z kola venku, Hrušínský nemohl hrát a Brzobohatý zde ztvárnil úplně jinou postavu – tohle vůbec nemuselo dopadnout dobře a byl to risk. Jak se ale ukázalo, své oblíbence si našel i Sovák a nováček Hanzlík. Ti si nevedli zas až tak špatně, navíc se na place objevila celá řada dobrých herců. Mezi nejlepší ale stejně patřil Brzobohatý. Nicméně atmosféru to mělo dobrou, postupné rozzuzlení příběhu taky a nechybí ani dramatické finále. Takže z mého pohledu to nakonec nedopadlo zle. Byl to prostě jiný Kalaš, ale obstál. Detektivka se mi líbila a tak dávám i zde nadprůměrné hodnocení. 70% ()

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Filmy s majorem Kalašem mám moc rád. V tomto výjimečně vystřídal vždy precizního a ledově klidného Rudolfa Hrušínského (měl zákaz hraní od komunistů) charismatický Jiří Sovák, který je znám spíš ze svých komediálních rolí. Přesto mu tato vážnější pozice, proložená vtipem, skvěle sedla a i díky němu je NA KOLEJÍCH ČEKÁ VRAH mou nejoblíbenější Kalašovkou. Zajímavě vedené vyšetřování, vynikající herecké obsazení, tíživá atmosféra a dobře natočená akce i výbuchy. Od českého snímku ze začátku 70. let, snad ani nejde čekat víc. Mrzí mě, že podobné kriminálky už dnes netočíme. ()

Galerie (17)

Zajímavosti (26)

  • Natáčelo se v pražské Ústřední vojenské nemocnici. (Winster)
  • První záběr filmu je na lokomotivu řady 477.0 (Papoušek) inventárního čísla 38. Lokomotiva byla vyřazena 16. 3. 1976 a sešrotována o čtyři roky později... V době natáčení jí tak chybělo 6 let do „důchodu“. (alanwilder)

Reklama

Reklama