Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V tomto příběhu zasazeném do doby zlaté horečky v oblasti Yukonu, chtějí dva dobrodruzi, James Stewart a Walter Brennan, přijít rychle k penězům, a tak prodají stádo dobytka za výhodnou cenu. Brzy se ale dostanou do konfliktu s místním samozvaným soudcem, Johnem McIntirem, a jeho partou nohsledů. Brennanova vražda donutí Stewarta ukončit vlnu nekontrolovatelného bezpráví v dramatickém souboji pistolí. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (47)

Slarque 

všechny recenze uživatele

Western z období zlaté horečky má tolik novějších následovníků, že už dnes působí naprosto neoriginálně. Jenže spousta těch novějších snímků citovala právě odsud. Anthony Mann a James Stewart byla dvojice s tímto žánrem spjatá, Stewart tady byl dokonce trochu drsnější než obvykle, Manciniho hudba může být synonymem pro klasický Hollywood a kanadská příroda je lepší než běžné žánrové kulisy. Znamenitý kousek! ()

Sunwheel 

všechny recenze uživatele

Americký western zo zlatej éry odohrávajúci sa v područí kanadských hôr. Malo to prakticky všetko a hlavná postava ani nebola tak šablónovitá ako to bývalo zvykom. Práve naopak ho ľudia nezaujímali a až ku koncu sa u neho ozvalo volanie ženského diváka. Tú reprezentovali aj jeho sekundantky, ktoré ho sprevádzali a nútili upustiť od jeho chlapských preferencií voľnomyšlienkára. Sympatický antagonista všetko riešil gentlemansky a zvrat v deji nastal, keď to trošku prehnal. Ale áno, takto sa to robí! ()

Reklama

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Jakoby se to podstatné z filmu odehrálo v posledních dvaceti minutách. Před tím sledujeme nějaké ježdění a okrádání, přičemž hlavní důraz je na nezúčastněnosti hlavního hrdiny, který se stará jen sám o sebe. Když ale příběh začne být i pro něj příliš osobní, přece jenom se tím hrdinou stane. První část je průměrná, druhá docela silná. /9. 6. 15./ ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Duo Mann - Stewart si ve westernovém žánru rozumělo. Vzdálená země je velice zdařilý snímek, který ani chvilku nenudí, odehrává se na zajímavých místech, zejména pak v krásné přírodě amerického severu a Kanady. Manciniho hudba výborně dokresluje dané scény a samotný příběh je lákavý, plný zvratů a podobně jako u snímku Zátočina řeky, tak i zde se idylická atmosféra mění v drama a boj o přežití, který je zde na svoji dobu vykreslen poměrně syrově. Najdou se zde úsměvné pasáže, ale také smutné. Díky sympatickým postavám jako je Jeff, Ben (ztvárněn sympatickým Walterem Brennanem), Ruby, "pihovatá" holka Renee Vallon (v podání Corinne Calvet), Ronda Castle či charismatický záporňák Mr. Gannon, stává se western Anthonyho Manna opravdovým zážitkem pro milovníky tohoto žánru. Zvoneček na sedle mi v paměti nějakou dobu rozhodně zůstane. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Možno je pre väčšinu James Stewart hercom Vertiga a myslíte si, že dokonale viesť ho dokázal iba Hitchcock, avšak tou pravou jednovaječnou Jamesovou dvojičkou bol Anthony Mann. Ako vieme, meniť zabehané pravidlá žánru je blbosť, takže sledujeme westernovú naratívnu klasiku, ale Mann ozvláštňuje príbeh najmä nezvyklým zasadením na Aljašku. Film pôsobí dojmom, že nejako podobne to tam mohlo vyzerať a miestni riešili presne takéto typy sporov. Poteší netradičná záverečná prestrelka a množstvo guliek, ktoré budú musieť byť vytiahnuté z Jamesovho hviezdneho tela. Fakt, že strelci sú skutočnými strelcami a guľky tak nemajú rovnaké magnetické znamienko ako hrdina, je ďalším plusom zručne natočeného, dôstojného zástupcu žánru a navnadí na ďalších 6 filmov zohratej dvojice. Na Muža z Laramie predsa len nemá, uvidíme ďalej. ()

Galerie (51)

Zajímavosti (8)

  • Vo filme James Stewart spolu aj s ďalšími hercami vedie dobytok po súši z Aljašky do Dawson City. V skutočnosti by to ale bolo nemožné, pretože cez okolité hory nevedie žiadna cesta, po ktorej by dobytok mohol ísť. (westerns)

Reklama

Reklama