Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V diskusi filmařů o krizovém stavu filmu a sváru mezi diváky a kritikou se překvapivě zrodí titul nového filmu "Děvčátko, neříkej ne!" Film bude jistě zábavný... Na základě anonymního dopisu o nevěře snoubenky Margot si najme továrník Hora detektiva Pejska. Jeho pátrání pak odhaluje snahy Margot získat od továrníka peníze pro milence Pepita, falešného hráče a podvodníka. Pepito prohrál dvacet tisíc a peníze musí zaplatit do půlnoci. Na módní přehlídce získá Margot od továrníka šek na na nákup kožichu, založí jej však omylem do kapsy kožichu, který si po přehlídce tajně vypůjčí prodavačka a modelka Eva. Eva se schází s továrníkem Horou, který si získal její náklonnost, přestože se vydával za šoféra... (ČSFD)

(více)

Recenze (20)

Streeper 

všechny recenze uživatele

Nejvíce mě zaujali hudení scény, hlavně se mi do hlavy vryla píseň "Děvče, neříkej ne" podle které je vlastně i název filmu, ale jinak tomu chyběla pořádná zápletka. Ano, milostný trojúhelník je vtipný, ale nebylo to ono, nebylo tam žádné napětí, žádná gradace příběhu a konec se mi zdál až moc naivní. ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Pozapomenutá a dnes už silně archivní operetka, která zaujme nejspíše několika prostředními hudebními čísly. Z hereckého i režijního hlediska spíše bída. ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

"Máte hodinovou výpověď!" "Hm, teď jsou dvě, takže ve tři nashledanou." Tohle se ani nedá nazvat nepovedeným filmem, tady muselo být od začátku jasné, že nebude stát za nic. Prostě jen další produkt od běžícího pásu tehdejší výroby. Najdeme v něm zadluženého šviháka Čeňka Šlégla, soukromého detektiva Jindřicha Plachtu, policejního komisaře Marvana atd., ale to jsou jen koloraturní figurky, postávající stranou, aby vytvořily dost prostoru pro to nejdůležitější - producírování netalentovaných slečinek po módním molu (mezi nimi se ovšem mihne i Adina Mandlová!). K tomu se přidalo pár tristních hudebních čísel s neuvěřitelnou "choreografií" a to je tak asi všechno. Třeba hlavní song "Děvče, neříkej ne!" je pojatý jako tercet Emana Fialy s dvěma herečkami (Vacková, Poznerová), které nejenže nemají sluch, ale jejich hlasy neladí ani vzájemně a když při té scéně zavřete oči, slyšíte jen kakofonické kejhání jako z kurníku. Jediné, co Děvčátko zachraňuje od úplného odpadu, je pár solidnějších výstupů Emana Fialy v roli přidrzlého příručího Ferdy. 10% ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

"Z lásky bolej vlásky." není jedinou replikou, kterou zde Ada získala, ale pozastavovat se nad tímto filmem jen skrze její debut je značně liché. Větší roli tu má Hanka Vítová, ale pravými ideály jsou zde Jarmila Vacková - Morton, Otto Rubík, Eman Fiala a Jožka Vanerová. Na samém piedestalu pak stojí skupina manekýnek v čele s Eliškou Pleyovou a právě skrze tuto módní linii je příběh nejzajímavější. Pakliže je například Děvče z Podskalí nejzajímavější z historického hlediska pro dnes už nedochované pražské lokace, Děvčátko skvěle poslouží pro rekonstrukci recepce módy na přelomu 20. a 30. let. ()

Ony 

všechny recenze uživatele

K příjmení hlavní hrdinky Monty bych neváhala připojit ještě přídomek Python. Jinými slovy, absurdita českých operetek nikdy nezklame. Tolikrát zatracovaná hláška "z lásky bolej vlásky" mi připadá, nemůžu si pomoct, geniální. Snad jediné, co mi vadilo, byly ty hnusné kožichy. ()

Marthos 

všechny recenze uživatele

...jen cesta ve dvou, madame, tou pravou cestou k štěstí jest. Nádherná, téměř fetišistická záležitost. Ale spíš nedopatřením či, jak se říká, dílem náhody a okamžiku. Je zřejmé, že scénář i režie balancuje na hraně kýče, ale o to nakonec nejde. Protože ten skutečný přesah vězí v něčem jiném: a sice v tom, že tenhle rozezpívaný a lehounce nevázaný film zachytil krásu a půvab první republiky se vším všudy. Přehlídka dámské módy, k níž s obdivem a uznáním dodnes vzhlíží nejedna žena, je natolik fascinující, že jí prostě nelze odolat. Stejně jako oběma budoucím divám, Haně Vítové a Adině Mandlové. Mandlová zatím jen stvrdila, že bývala dvorní manekýnkou u Rosenbauma, Vítová si společně s Jindřichem Plachtou dokonce střihne lehce bizarní popěvek o tom, že kotě je jen kotě, dej však pozor, aby neškráblo tě. A k tomu jako vždy báječný Šlégl. Ten film je moje tajné guilty pleasure. ()

Flakotaso 

všechny recenze uživatele

Eman Fiala při skládání papíru do krabice: "Ještě tak starou do toho a zapálit!" A to zdaleka není jediná výborná hláška, která tady zazní. Kromě toho ještě brutálně rozjetý Šlégl dlužící prachy, nenápadný detektiv Plachta, továrník Rubík znuděně podepisující šek na pětadvacet tisíc a zejména tu a tam se v záběru objevivší Adina. Zmiňovaná úvodní scéna navíc hezky ukazuje, že čeští filmaři mají i po osmdesáti letech pořád stejné myšlenkové pochody aneb jak se vůbec dostat dál než k okřídlené větě, že co se líbí kritice, nelíbí se diváctvu a naopak, že ano. A vůbec celá ta idea o tom, že děvčata by neměla říkat ne, je taková sympatická, proto nadhodnotím :). ()

Blofeld 

všechny recenze uživatele

Film tak neskutečně tupý a hloupý, že je tím až kouzelný. A něco takového - tedy takové to černobílé útěkářské potěšení - jsem dneska zrovna potřeboval. ()

Brejlil 

všechny recenze uživatele

"Těžko říci, co na filmu hanit dříve. Zda chatrnost děje či mátožnost postav..." Film je dnes pozoruhodný snad jen jako filmový debut Adiny Mandlové a Hany Vítové. Zatímco Mandlová nemá žádný prostor a snad tu nejblbější repliku ("Z lásky bolej vlásky"), Vítová si sice dost zahraje, ale ty následky. Většinu filmu je viditelně nervózní a jen tu a tam probleskne dívčí svěžest. Děj filmu se snad ani nedá vylíčit, protože je dílem předvídatelný, dílem úplně zmatený. Co mne zaujalo, to byla velmi volná morálka skoro všech. Snoubenka má milence, její snoubenec si namluví děvče a ještě ten večer si ji přivede domů (do stejného bytu, ve kterém bydlel se snoubenkou), ani příručí a služtička se zrovna neupejpali. Ze všech mužských rolí vyniká snad jen Plachta a Šlégl, kteří své postavy předvedli s chutí. Tragická byla zpěvní a taneční čísla. Vítová s Plachtou předvedli sestavu hodnou všesokolského sletu a když zapěli Vacková, Poznerová a Fiala, to byl vrchol všeho. Nejen že jim nebylo rozumět, ale Fialovy taneční kreace rozhodně předběhly dobu o dobrých 50 let. Vrcholem je brutální product placement během módní přehlídky. Před každou její částí (spodní prádlo, klobouky, šaty), se divačky dozvěděly, nejen která firma předváděné modely šila, ale i kde ji lze nalézti. Spodní prádlo bylo rozhodně její nejlepší částí, když došlo na kloboučky, byla to katastrofa. Takto by šlo hodnotit film dále a dále a odepisovat jej bod po bodu. Jenže film má předtitulkovou scénu (věc v českém filmu dost nebývalou), ve které je předveden brutální brainstorming filmových pracovníků. V mnohém předbíhá proslulý skeč Monty Pythonů a končí vlastně úplně stejně. Producent rozjařen novým titulem "Děvčátko, neříkej né!" jej natočí. Zbytek díla je pak možno chápat jako varování před podobně z vody uvařenými dílky. ()

Vesecký 

všechny recenze uživatele

Dvě hvězdičky za pár povedených slovních hříček z úst Emana Fialy, jinak to byl film velice slabý, z části měl charakter reklamy sponzorů, jak ukázaly dlouhé minuty z módní přehlídky. Snd ještě Jožka Vanerová stála za povšimnutí, ale Jindřich Plachta totální výbuch a ví bůh, co všechno měla ta motanice kolem drahého kožichu a prázdné krabice znamenat. Vrcholem bylo zatčení celé skupiny výtržníků. Například jsem takynepochopil, jakým způsobem se módní salón dobral k penězům za kožich. ()

Bozvav 

všechny recenze uživatele

Hezká ústřední píseň, první filmové kroky Adiny Mandlové, jinak dost bída. Naivnější a hůře zahrané než filmy následující. Za mne 40%. ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Klasický český snímek z počátků zvukového filmu ještě stále využívající naplno všechny nové možnosti. A není od věci, že se jedná o komedii a dle dnešních měřítek přímo o komedii bláznivou. Po scenáristické stránce naprostá pecka. Každá postava má svým charakterem své pevné místo, příběh je dostatečně zamotaný a finále jak z čítanky. Samozřejmě že je atmosféra a herecké výkony dle standardů hodné k třicátým letům, ale to na věci nic nemění. Povedených hlášek je tu tolik, že s přehledem fungují i dnes. Snímek by mohl být výborným kandidátem na předělávku do současné doby, ale bohužel na to nejsou tvůrci. Není scénáristy k dobře odvedené práci, není režiséra, který by tomu dal tu správnou energii a komediální herci už teprve nejsou. Takže nezbývá než zůstat u stále zábavné klasiky, která sebou nese jednu zajímavost. Adina Mandlová si tu odbyla svoji první filmovou roli, ve které pronesla pouze jednu jedinou větu, a s ní se s chutí vyřádila i Hana Vítová. Zub času neúnavně hlodá, ale je to jako s filmy s Vlastou Burianem. Dobře postavený humor je prostě nezničitelný. ()

Pitryx 

všechny recenze uživatele

Nudné pasáže při módní přehlídce možno přeskočit. Tedy pokud vás tehdejší móda nezajímá. Mne nezajímá ani letošní che che. Poměrně kvalitní komedii, která ještě obsahuje prvky starého dobrého němého filmu, a nakonec se velmi dobře zvrtne až v grotesku, sráží časté ječení, které jest nazýváno zpěvem. Tohoto jekotu je zde až moc, ale jde o operetku, jak na začátku filmu jest titulkem presentováno. No, mně to prostě vadilo. Ale jinak je to fajn zábava. ()

Jonatthan 

všechny recenze uživatele

Zub času se na tomhle filmu už dost podepsal, ale jsou tam zajímavé záběry z tehdejší módní přehlídky. Mezi manekýnkami je jasná jednička - Adina Mandlová! ()

PetraMishka 

všechny recenze uživatele

Muzikálový slepenec bez děje, s hloupými písničkami, špatnými hereckými výkony a hrozným zvukem. Bylo to opravdu děsivé a ač jsem od té doby viděla plno dalších hrůz, tak tato je opravdu vymakaná, protože tu patrně není ani jedna věc, co by fungovala. Navíc je tu naprosto geniální scéna módní přehlídky, která podle všeho zaplatila celý film, ale nijak nerozvíjí (neexistující) děj. Takže jedinou nadějí je vyhlížet krásnou Adinu Mandlovou, která se mihne tu v jednom, tu v druhém rohu. ()

Atriot 

všechny recenze uživatele

Jestli se nepletu, tak je to první film, ve kterém hrála Hana Vítová a současně i Adina Mandlová ! Jinak docela naivní operetka. ()

Reklama

Reklama