Reklama

Reklama

Skřivánci na niti

  • angličtina Larks on a String
Trailer
Komedie / Podobenství
Československo, 1969, 95 min (Alternativní 91 min)

Obsahy(1)

Film Skřivánci na niti natočil v roce 1969 Jiří Menzel na motivy povídek z knihy Bohumila Hrabala Inzerát na dům, ve kterém už nechci bydlet. Dlouhých dvacet let zůstal film uzavřen v trezoru, protože vypovídal o absurdní realitě české společnosti padesátých let, která měla zůstat navždy skryta. Děj satirického filmu se odehrává na šrotišti kladenských oceláren, jež se stalo pracovním táborem pro ty, které komunistická společnost vyvrhla až na samý svůj okraj a zde je hodlala převychovat k obrazu svému. Vedle sebe se tak sešli prokurátor, který nechtěl pochopit, že právo by se mělo podřídit politickým cílům totalitní moci, adventista, odmítající chodit v sobotu do práce, filozof, nehodlající své myšlení vtěsnat do nových pouček, saxofonista, jehož nástroj byl odsouzen coby buržoazní přežitek, živnostník a řada dalších. O kus dál pracují „kopečkářky“, dívky a ženy, jež jediné východisko viděly v útěku za hranice, který se však nepodařil... Každá postava je poznamenaná tragickým lidským osudem, ale pohled Bohumila Hrabala je hřejivě lidský, plný porozumění a hledající v každé beznadějné situaci jiskřičku naděje. Jeho hrdinové, oblečeni do starých hadrů, se sice hrabou ve starém železe, ale zdají se šťastnější než ti, kteří je sem poslali. Do kin se tvrdě zakázaný film dostal až po jednadvaceti letech, premiéru měl v lednu 1990. Diváci jej až zpětně mohli zařadit do sledu zdařilých adaptací hrabalovských předloh, jejichž tvůrcem byl Jiří Menzel. Na Berlinale 1990 získal hlavní cenu Zlatého medvěda. (Česká televize)

(více)

Recenze (390)

lucascus 

všechny recenze uživatele

Nádherná hudba, dobrá kamera, dobří herci, a i když je scénář poněkud zpomalený a tempo filmu zdlouhavé, přesto to u tohoto filmu nevadí. Po první půlhodině jsem byl zklamaný, chtěl jsem film vypnout, naštěstí jsem to neudělal, pravé jádro filmu bylo v jeho konci, v detailech, nedá se to vyslovit, ale existuje něco, proč je tento film dobrý. Pouze mě mrzí, že nedostala větší příležitost paní Ferbasová, která i přesto, že zde promluvila jen pár vět, okrášlila tento film svým smutným úsměvem (jaká ironie, v prvorepublikových filmech se objevovala výlučně v žánru komedie). I další prvorepubliková herečka Štěpničková nedostala moc prostoru, její vězením strhaná tvář však zde měla svůj zvláštní půvab... ()

Brain-D 

všechny recenze uživatele

"Člověk vidí samé idee a klopýtne o kdejaké hovno" - Vlastimil Brodský. Skvělý pohled na těžkou dobu za komunismu, který jako ročník 91 nemůžu na 100% pochopit. ()

Compadre 

všechny recenze uživatele

Četl jsem knihu a ta byla perfektní. Film podle její předlohy je perfektní rovněž. Menzel prostě věděl, jak ta Hrabalova díla uchopit a u Skřivánků to dokázal beze zbytku. zvláštní, smutný, ale přesto tak nějak poetický kousek, který musel trestuhodně na dlouhou dobu do trezoru. Vážně kvalitka i po 43 letech. ()

davidek 

všechny recenze uživatele

Geniální film o realitě, která už nás snad nepotká. Ikdyž poslední dobou když se koukám na naší politickou scénu, mám trochen strach, ale pořád doufám. mazimálních 5* a mé top 10. ()

vyfuk 

všechny recenze uživatele

Film mě na začátku moc nezaujal, později se to rozjelo. Opět je vidět Hrabalův typický humor v podání Jiřího Menzela. Krásné přiblížení do děje tehdnejší PRAVÉ doby. Dávám tři protože je jenom jedna scéna která se mě líbila a jinak nic moc, ale film by si zasloužil uznání. Bezpochyby nejlepší scéna je když pionýři připínají rudé šátky delnickým soudruhům. ()

MI-380 

všechny recenze uživatele

Dokonale sehrané laskavé duo Hrabal - Menzel a jejich jedinečné podání doby, která měla nepřátele míru a socialismu popravit nebo alespoň přetavit v ingoty. Jsem rád, že jsem mohl s Hrabalem v Hájence prodiskutovat kousek života. 95%, těch 5% dolů je za několik nedotažených scén a osudů (10670 hodnotících přede mnou se ustálilo na 85% a na důstojném 223. místě v žebříčku nejlepších filmů). ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Triedenie kovového šrotu vo všadeprítomnom socialistickom bordeli je veľmi netradičné prostredie pre poetický film. Nájde sa tam aj láska, filozofia a ľudskosť, ktorá zasiahne dokonca bachara kopečkárok, a dokonale utajované evangelium hygieny. Bola to odvaha natočiť takýto výsmech súdruhom v čase nástupu normalizácie a aj napriek súčasnej politickej biede som rád, že dnes by som sa mohol slobodne spýtať, kde je mlíkář a kde je profesor filosofie. –––– To je ta oslava člověka, vidí samé ideje a klopýtne o kdejaké hovno. Vítězství sestává ze samých průserů. –––– Sice místo patentních necek vyrábí ocel, ale radost každýho pořádnýho tatínka je, když dětem něco koupí. –––– Jen si je prohlédněte, ty hnusné imperialismem nasáklé tváře. ()

KASUGI 

všechny recenze uživatele

Ale tak jo, nakonec jsem to dal. Místama to sice byla tortura ještě větší, než Bílá paní, avšak odolal jsem tomu a se slovy Rockyho černého trenéra: "Nebolí, nebolí!" jsem vydržel až do konce. Párkrát jsem se hlasitě zasmál, i když úplně jinak, než tvůrci zamýšleli. Třeba Brodskému, kterému padají z huby neskutečné filozofické sračky, nebo přísné komunistce Galatíkové, chrlící jednu jedovatou budovatelskou slinu za druhou, to už byla tradiční karikatura na komunistu. Po závěrečné, na sílu vtlačené větě: "Ukradli nám pravdu, kurvy!" jsem se už bez přestání chichotal až do závěrečných titulků. Tak ty dvě hvězdy za tu nechtěnou vtipnost a pár typicky Menzelovských milých scén. ()

ghatos 

všechny recenze uživatele

Velmi chytré, jemné a detailní vykreslení doby v níž tě mohla pozřít epocha a ztráceli se v ní lidi a nejen abstraktně 🤷. Obří filmová výtěžnost v minimalistických obrazech. Hlášky, Rudolf Hrušínský ve skvělé roli... fakt pěkné 👍. 85%. ()

Luksa 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších československých filmů jaké jsem kdy viděl a upřímná poklona tvůrcům, že v té době měli odvahu něco takového natočit. Veselé i smutné zároveň. ()

Jello Biafra 

všechny recenze uživatele

Nezabudnuteľné drama o politických väzňoch a o beštialite komunistického režimu, ktorý nenechal ľudí aby si naplnili svoje sny a túžby. ()

latvar 

všechny recenze uživatele

"Já se ptám, ne kam zmizela morálka, ale kam zmizel mlíkař " nezapomenutelná hláška od Vlastimila Brodského :-) Jinak tento film nezachránilo ani dobré herecké obsazení v čele s R. Hrušinským, celkem jsem byl zklamán. ()

Aqualung 

všechny recenze uživatele

To je film, Vy vole! Na 4 Židech stojí svět! Ježíš, Marx, Einstein a Freud.Panečku.Jen se tak koukat v podvečer z okna a filosofovat.Občas nějaký ten Kant do toho.A tohle vše v kleci 5O.let.Lítat by se chtělo, ale to nešlo.Nešlo toho u nás strašně moc.Skoro vlasně nic.A přes plot byly ženské, které nesměly také nic.A kdo to všechno spískal?No ti, kteří tomu věřili.A všichni jsou už teď pryč.Jen se snad dívají na to co nadělali shůry.Pár generací to odkašlalo.Teď už snad není tak zle, ale kdoví?? ()

venca163 

všechny recenze uživatele

Jak se tam vždycky nachomejtne Hrušínský v roli odboráře a snaží se roztřídit nějaký železo...tihle kravaťáci, co chtěj chlapům ukázat, že za to taky měj vzít, jsou hrozně srandovní. Výpověď o tragický době, ale nad hořkostí převažuje takový to poetický Hrabalovský (ehm) pojetí. #Menzel30LetPředSenilitou (80%) ()

Thurin 

všechny recenze uživatele

Příjemná lyrická trezorová groteska se spoustou satirických hlášek, které trefně vystihují období padesátých let. ()

Související novinky

Zemřel Jiří Menzel

Zemřel Jiří Menzel

07.09.2020

Ve věku 82 let zemřel v sobotu večer český oscarový režisér Jiří Menzel, informaci v neděli prostřednictvím sociální sítě zveřejnila jeho manželka Olga. Světoznámý tvůrce, jenž se v posledních letech… (více)

57. ročník Německého Berlinale odtajněn!

57. ročník Německého Berlinale odtajněn!

01.02.2007

Už před několika týdny proběhla médii zpráva o účasti českého filmového hitu Obsluhoval jsem anglického krále v hlavní soutěži německého Berlinale. Ovšem až včera byl konečně odtajněn officiální… (více)

Reklama

Reklama