Reklama

Reklama

Očekávané válečné drama vizionáře Christophera Nolana vychází z událostí evakuace obklíčených francouzských, britských a belgických vojáků z pláží severofrancouzského Dunkerku na jaře 1940. (Vertical Entertainment)

Recenze (1 732)

hroubek 

všechny recenze uživatele

Nolan je prostě někde jinde a proto taky patří k nejlepším, a taky největším režisérům dnešní doby. A jeho Dunkerk to opět potvrzuje. Nolan si dělá věci po svém a je to jen dobře, jelikož nás dokáže vždy něčím překvapit. A Dunkerk je jedno velké překvapení. Rozhodně to není, tak divácky vděčný film, protože všem nesedne a spoustu diváku ho třeba ani nepochopí. Navíc ne všichni dokáží skousnout absenci příběhu, hlavních postav a celkové odtažitosti. Ale co si budeme povídat, takhle to Nolan chtěl natočit a díky tomu Dunkerk nevypadá jako obyčejný válečný film. Film má skvělou tísnivou atmosféru, která je doslova nasáklá strachem, bolestí a ke konci i nadějí. A tyto pocity z filmu umocňují brilantní kamera, nepříjemná hudba a všudypřítomný rušivý zvuk, ze kterého mrazí. A samozřejmě nesmím zapomenout na skvělé herce, který i svým minimalistickým výkonem krásně dokreslují celkovou atmosféru filmu. Hardy, Murphy a nebo Rylance podávají soustředěné výkony, jenž jsou přesně takové, že se obejdou bez zbytečných slov a jsou velmi fyzicky. Sedlo mi vyprávění do mozaiky a samotný závěr. Líbili se mi akční scény, které jsou regulérně napínavé a realistické. Ze začátku mě trvalo, než jsem se úplně chytl, ale jakmile se to pořádně rozjede, tak je to pastva pro oči i uši. Není to nejlepší Nolanův film a ani nejlepší válečný film, ale rozhodně je to parádní podívaná, která se jen tak nevidí. A za to obrovský palec nahoru. ()

Honzua 

všechny recenze uživatele

Úvod špičkový. Minimum slov. Neviditelný nepřítel. Chaoticķý boj o život. Kdyby se celý film držel chladně nezaujatého ale chirurgický přesného vedení jako zhruba do dvou třetin filmu slušelo by to filmu mnohem více. Mnohem ochotněji bych pak odpustil i ten chvilkový střihový bordel (chápu, vím, že se to poskládá nakonec, ale v určitý moment je to maglajz ve tmě s bandou, která má olej na ksichtě, což moc nepomáhá k tomu, aby se člověk zorientoval). Ale pak se bohužel Dunkerk utopí v patosu, kterým společně s Hardym, co bez benálu je schopen opětovně provádět další nálet a storkou o klukovi, co chtěl do místních novin, Nolan odhalil, že Dunkerk kromě toho filmového řemesla vlastně vůbec neměl ujasněné, co chce nakonec říct. Je v pořádku si vytyčit koncept minimalistickeho a silně expresionistického válečného snímku, ale když kvůli tomu po většinu filmu nebudujete žádné emoce, tak se je nemůžete pak snažit vskřísit pět minut před koncem a nepomůže vám k tomu ani klišoidní Zimmer. Dunkerk tak trochu dopadá jak děravý boty, z kterých trčí sláma a já si u toho klučiny vzpomněl na Ondříčka a trapný konec Ve stínu. PS. Přišlo mi divný, proč jsme se nakonec nedozvěděli víc o postavě Cilliana Murphyho, když na tom film stavěl celou třetinu filmu. Nolan v minulosti míval vyprávění maximálně pod kontrolou. ()

VasaX 

všechny recenze uživatele

Dun-kek. Nolan zase chtěl být jiný na stejný 70mm pás, který má tak rád. A vlastně se mu to i povedlo. Film vypadá, a to zejména v IMAX, velkolepě a fantasticky, práce s kamerou je řemeslně výtečná. Děj ale odsýpá tak nijak, časové/příběhové linie se pomalu proplétají jako vánočka ke zdárnému konci. Za mě minimum postav, které by mě nadchly a táhly filmem, ač herecké výkony byly rozhodně na výši. Dunkirk se Nolanovi povedl, ale pro mě subjektivně to byla nuda. Na druhou stranu ale zdaleka nejkrásnější nuda, co jsem ve filmu zažil. ()

Všivák 

všechny recenze uživatele

Tak jsme byli na Dunkerku a musím říct, že to byla paráda. Pohled na událost z mnoha pohledů. Atmosféra, že by se dala krájet. Napětí větší jak v kdejakém hororu. Špičkové letecké souboje. Záběry z kokpitu jsou geniální. Reálně se chovající postavy. Mělo to takovej uvěřitelnej civilní nádech bez patosu. Bez patosu! Bez dojemně smutné muziky. Výběr muziky je to nejlepší, co jsem kdy ve válečňáku slyšel. Vřele doporučuju i těm, kdo tenhle žánr moc nemusí. Takovýhle válečný film jste ještě neviděli. Jsem nadšený. ()

Mishqo 

všechny recenze uživatele

90% ... Neskutočné veľdielo. Úchvatné po technickej stránke - zvuk, kamera, celkový vizuál. Atmosféra mrazivá. Minimalistické dialógy. Páčilo sa mi, že film nemal jedného hlavného hrdinu, ale všetci zúčastnení boli hlavnými hrdinami. Nolanovo majstrovstvo nesklamalo. ()

Brain-D 

všechny recenze uživatele

Syrové peklo na moři. Nolan exceluje a přenáší obrazové i zvukové, pro nejsilnější vystínění hrůzy 2 sv. války. Update 30.8.2020. Nolan a jeho hra s časem u všech 3 propojených částí příběhů je tak napínavá, že spolu s excelentním obrazem vás od filmu neodlepí dokud neskončí. Jedná se tu určitě o jeden z nejlepších válečných snímků všech dob, protože svou syrovosti a detaily vás vtahuje a vy můžete téměř cítit tu hrůzu, kterou britové s francouzi sami pocítili během stahování se z mola. Tom Hardy tu má opět masku na ksichtě a to je záruka kvality. ()

Timak 

všechny recenze uživatele

Nolanovi trochu dochází dech. Tak nějak jsem doufal, že Interstellar bude jen lehké zaškobrtnutí, ale Dunkerk je toho důkazem. Nolan už nedokáže pracovat se stejnou kvalitou po celý film. Jednoznačně nejlepší část je ve vzduchu, protože Hardy tady odvádí neskutečnou práci. Stejně tak osamělý pirát moří v podání Rylance je skvostný. Zbytek už tak dobrý není. A Harry Styles je vtip? Proč tam proboha cpal tohodle pinďoura, to teda nechápu. Celkově velmi kvalitní počin, ale od Nolana bych prostě čekal víc. ()

Eleanor05 

všechny recenze uživatele

Nevím, jak rozebrat něco, co prakticky není. Jak rozebrat prázdný příběh o tom, jak se několik naprosto plochých postav, o nichž nic nevíme, snaží dostat na druhou stranu kanálu La Manche? Na mě to skoro nepůsobilo jako film. Byly to tři rozstříhané linie jakýchsi válečných příhod téměř anonymních lidí, které se na konci daly dohromady. Co na tom bylo natolik geniálního, jsem tedy asi nepochopila stejně, jako některé nesedící prostřihy na potápějící se lodě, kde Nolan (respektive Van Hoytema) nedokázal divákovi zprostředkovat žádnou ucelenou představu o tom, jak je uspořádán prostor na pláži, co se odehrává za molem a co před molem, zda potápějící se loď z předešlé scény je v další scéně ještě nepoškozena (a tudíž jsou scény přeházeny), nebo je to prostě úplně jiná nepoškozená loď. Toto vše je korunováno nijakým soundtrackem Hanse Zimmera, a kdyby tu nehráli Kenneth Branagh, Cillian Murphy a dejme tomu Mark Rylance a nerežíroval by to Chris Nolan a tedy by do toho většina diváků nepromítala své představy kvůli vysokým očekáváním (Co tím asi myslel? To musí být určitě chytřejší a hlubší, asi to jenom nechápu...), nikdo by se na to nedokázal dívat déle, než půl hodiny. Nolanovy filmy byly vždycky chladné a odosobněné, ale byly také složité, promyšlené a zábavné. Dunkirk je chladný, odosobněný, jednoduchý a nudný. Vlastně tomu dávám dvě hvězdičky za herce a za to, že to nepůsobilo trapně ani směšně, ale víckrát to vidět nepotřebuji. ()

VanTom 

všechny recenze uživatele

Počáteční nadšení z nervně intenzivní, dokonalé filmařiny pomalu vychládalo, jak chladně tepající / tikající evakuace (bez příběhu a "pojmenovaných" hrdinů) monotónně ubíhala dál a dál a přes konstantní přísun teoreticky silných scén nenabídla vlastně jedinou skutečně nezapomenutelnou. Osvěžovalo ji všehovšudy jen scénáristické překřižování tří různě dlouhých (týden, den, hodina) rovin z pláže, moře a vzduchu. Než ruku v ruce zapadly do lepivého patosu. 7/10 ()

sskrblik 

všechny recenze uživatele

Píše se rok 2017 a uživatel ČSSD (pardon ČSFD) pan sskrblik kupuje těsně před Ježíškem nový televizor značky Philips s úhlopříčkou 139 cm a 4K displejem. Stane se v příštím roce (2018), že uživatel stahuje objem pětapadesáti gigabajtů dat v rozlišení 2160p a jedná se též o jeho prvý film v tomto rozlišení. Celý nažhavený zapíná na televizóru funkci Ambilight a podpoří to led žárovkami Philips Hue ve snaze dostati obrazově intenzivní zážitek. Po většinou pan sskrblik onanoval blahem nad filmy pana Nolana. Avšak stane se, že je překvapen a zároveň naštván, jak komplexní hra postav a děje se mění v tichou zpověď pár klientů, kteří se mají dostati zpátky do Spojeneho království Velké Británie a Severního Irska. Film, dějove, ho nechává zcela chladným a spíše si užívá vizuální zpracování. Rovněž je překvapen kolik hraje ve filmu náctiletých hochů - je tedy vidět na čem se šetřilo či se jedná snad o autorovu choutku? Nikdo z nich není zapamatování hodný a nepředvádí takřka žádný herecký výkon. Na konci celého vystoupení dospívá k závěru, že jde o zcela zbytečný film, který toho skutečně moc neřekl... pokud by uživatel píšící tento komentář chtěl Nolanovi podkuřovat vystřelí čtyřhvězdu či snad pětihvězdu, ale za to co předvedl to skutečně nende a vůbec tohle dopadlo prachbídně střílím 2 hvězdy. A tak si klade otázku zda-li neměl zčubit z interneta raději totok: https://www.csfd.cz/film/71191-dunkirk/galerie/?type=1 ()

Natabar 

všechny recenze uživatele

Ge-ni-á-lní! Jak já nemám rád válečné filmy, jak já byl zklamán, když jsem se dozvěděl, že další Nolan bude válečný, ale po shlédnutí nenacházím slov! ()

fefee 

všechny recenze uživatele

Skvelá rutinne prevedená filmárčina v podaní Nolana, ale viac ako samotný film mi utkvela do hlavy famózna Zimmerovská hudba. Tá u mňa "prehlušila" aj samotný snímok. ()

Sany33 

všechny recenze uživatele

Od tohoto filmu som veľa očakával a jediné čo mi ostal v pamäti bol vynikajúci Hanz Zimmer, ktorý aj z absolútne všedných scén, dokázal svojou hodnou vytvoriť napätú atmosféru. Inak je film v celku zabudnuteľný a po celú dobu stopáže veľmi nudí. Herecké obsadenie je veľmi dobré. Hardy sa mi v tejto hereckej rovine veľmi páčil a pristanú mu filmi kde moc nekecá ale koná. Chápem, že ide o autentický film vykresľujúci históriu mesta Dunkirk ale trocha viac príbehu o hlavných postavách a možno by sa dostavila aj nijaká emócia, ktorá by tomu pomohla. 60% ()

fabecc1222 

všechny recenze uživatele

Dunkerk je svým způsobem až trochu experimentální artový film. Velmi se klade důraz na zvukové vjemy, ideální pro shlédnutí na velkém plátně v kině. Doma už tak síla filmu tolik nevynikne, ale i tak se stále jedná o výborný válečný počin, s excelentní atmosférou. Absence charakterů tak působí až dokumentárním stylem, kdy hlavním protagonistou nejsou postavy, ale komplexní filmové umění jako takové. ()

mkubalikova 

všechny recenze uživatele

Tohle dokáže a dovolí si natočit jen Christopher Nolan. Ještě dvě hodiny po projekci nemohu chytit dech. Pro mě jeden z nejlepších filmů roku a možná úplně nejlepší válečný film, co jsem viděla v kině (sorry Steve). Nolan je bůh a Zimmer ďábel! Nekompromisních 100% 🏆🏆 ()

NoFiction 

všechny recenze uživatele

Hodně zvláštní drama, jakoby chtěl tvůrce zaujmout skupinu mladých lidí, kteří nemají páru o tom, co se dělo během 2.světové války. Naprosto bravurní kamera, kterou doprovází až mrazivý soundtrack. ()

Mr.KarlAdler 

všechny recenze uživatele

Skutečně jde snad o první Nolanův film, který nevábí k opětovnému zhlédnutí kvůli wow efektu, ale proto, aby člověk prozkoumal všechny jeho netradiční tvůrcovské postupy. Hledat hlavní sdělení v lehce naťuknutých politických souvislostech nebo v příběhu postav je zbytečné. Pokud Dunkerk ukrývá nějaké bohatství, pak je obsaženo právě v neokoukané formě vyprávění a netradičně nasnímaném prostředí, které zase trochu jinak připodobňuje, jak asi mohla ta druhá světová válka vypadat z první ruky. Výsledek připomíná arytmii, kdy se při nádechu zrychluje srdeční činnost a při výdechu zase zpomaluje. Vyprávění totiž střídavě graduje a rychle ustupuje do znepokojivého stádia vývoje, z čehož je člověk po čase podobně otupělý jako vojáci, které vidí zmateně hledat cestu z nekonečné šedé pláže. Nevadí mi čistota v zobrazování násilí, vůbec mi nevadí, že chybí typický hollywoodský punc, ale poprvé mi u Nolana vadí totální citová prázdnota a neschopnost mě plně vtáhnout. Možná jde o přenesený a chtěný efekt, to ale odohalí až druhá projekce. ()

s.e.p.p 

všechny recenze uživatele

Audiovizuálně dokonalé, originálně odvyprávěno, herecky přesvědčivé. Emocionálně mě to ale ani neškráblo. Hraničí to s dokumentární rekonstrukcí skutečných událostí, nebo až dokonce s nějakou zážitkovou atrakcí. Forma tady drtivě vítězí nad obsahem. ()

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

31.12.2021

Přichází den, kdy se každoročně obracíme na nejoblíbenější uživatele, aby se nám svěřili se svými topkami 3 filmů (a případně 3 seriálů) uplynulého roku. Od loňska je navíc doplňují i vybraní… (více)

Tenet je Nolanův druhý nejdražší film

Tenet je Nolanův druhý nejdražší film

11.01.2020

Nadcházející špionážní thriller Christophera Nolana Tenet bude režisérovým druhým nejdražším filmem vůbec. Film, jenž se bude zabývat manipulací časem, má podle serveru Variety (a následně potvrzeno… (více)

Jaký dostal Nolan rozpočet?

Jaký dostal Nolan rozpočet?

23.06.2019

Režisér Christopher Nolan se za poslední roky vypracoval do pozice, kdy je vlastně úplně jedno, co se rozhodne natočit, domovské studio Warner Bros. mu na to totiž dá takový rozpočet, jaký si řekne,… (více)

90. Oscary - výsledky

90. Oscary - výsledky

05.03.2018

Výroční 90. ceny americké akademie znají své vítěze. Nejprestižnější ocenění a díky tomu také „nejoblíbenější chlapík Hollywoodu“ se předával v Dolby Theatre, jak už je tomu dlouhou dobu zvykem.… (více)

Reklama

Reklama