Reklama

Reklama

O zakletém králi a odvážném Martinovi

(TV film)
  • Slovensko Vianočné želanie (více)

Obsahy(1)

Král je těžce nemocný a když se jeho jediná dcera, princezna Michaela, dozví o zázračné koruně krále Svaroga, která by mohla jejího otce uzdravit, vydá se najít Svarogovo začarované království. Cestou se zastaví v jedné vesnici, protože potřebuje okovat koně a nabrousit meč. Kovářem je tu Martin, dobrosrdečný a pracovitý mládenec, který se princezně na první pohled líbí. Když pochopí, že je slepý, o to větší obdiv k němu pocítí. Po pár dnech se ve vsi objeví kůň bez jezdce a Martinovi dojde, že princezně se něco zlého přihodilo. Vezme koně a vypraví se hledat princeznu Michaelu. Cestou se k němu přidá šikovný skřítek, který mu za sladkou buchtu poskytne dobré rady a veselou společnost. Přestože Martin nevidí, dokáže si poradit se všemi překážkami, které mu mají zabránit dojít až do Svarogova království, se zákeřnou ježibabou i se svým největším protivníkem, mocným čarodějem Vlkanem, původcem všeho zla. Martinův handicap se v rozhodující chvíli paradoxně stane výhodou... (Česká televize)

(více)

Recenze (260)

Slarque 

všechny recenze uživatele

Recyklace pohádkových nápadů zřejmě už sotva přinese něco, co by sneslo přísnější měřítka. Takže se musíme spokojit s tím, že se tentokrát vánoční motiv povedlo slušně zakomponovat i do děje, dobro zvítězilo, zlo bylo potrestáno a všichni byli šťastní až do konce titulků. ()

marhoul 

všechny recenze uživatele

Konečně krásná vánoční pohádka s třeskutou zimou, pěknou princeznou, pořádným chlapem, nádhernými kostýmy, lokacemi, výpravou, pěknou hudbou, příjemným scénářem, kvalitní režie, perfektní ježibabou (Csongor je TOP a perníková chaloupka neměla chybu), milým skřítkem a zlým čarodějem, určená pro celou rodinu. Je znát, že si tvůrci dali záležet, nerušilo mě tam vůbec nic. Po letech jsme u pohádky, celá famílie, ani necekli. Žádné hysterické pitvoření, ani ukrákané ženské a díkybohu žádní, rádoby vtipní, čerti... Pěkné, vkusné, laskavé. Takto má vypadat vánoční pohádka! Z tohoto by si měli vzít Zelenka, Janák a spol. mustr... Velmi pěkné! P.S.: Pochvala za krásný statek s bylinkami, za kovárnu, za pohádkového bělouše a perfektní kameru. ()

Jirka_Šč 

všechny recenze uživatele

Jednoduché (možná, až moc), přímočaré (možná, až moc), ale dětem se líbilo a na vánoce vedle tradičních pohádek fajn. Kupodivu to není hloupé. Princezna je dřevo, ale nemusí být každý člověk jako herec. Čarodejnice ok, skřítek sympatický, Martin je jako slepý hrdina uvěřitelný, matka bezchybná, komparz fajn, ostatní vedlejší postavy tuplovaná dřeva. Pěkná výprava. ()

triatlet 

všechny recenze uživatele

Ve srovnání s Kouzelníkem Žito jednoznačně lepší ústřední dvojice, jednoduchá zápletka, nádherná závěrečná písnička. ()

heyda 

všechny recenze uživatele

Mohlo to být mnohem lepší. Nejlepší na této pohádce je jednoznačně hlavní postava slepého Martina, který je obrovský sympaťák, škoda, že tomu chyběl lepší scénář a lepší výprava. Takže takový mírný nadprůměr. 55% ()

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Vedle Andělů Páně a Sedmera krkavců rozhodně jedna z nejlépe natočených pohádek z Česka/Slovenska, která se díky bohu vyhnula lacinému humoru, otravně uječeným charakterům a připitomělému scénáři, ke kterému se v poslední době uchyluje naprostá většina pohádkové produkce. V hlavní roli je herec vypadajícího jako chlap a ne jako nějaký androgyn a postava princezny je rovněž sympatická. Vedlejší postavy - skřítek, čarodějnice, Svarog a Vlkan - skvěle doplnily příběh o špetku humoru, zloby či moudrosti. Dokonce i vizuální efekty nepůsobily tak odfkláknutě a lacině jako u jiných českých či slovenských pohádek. Velice příjemné vánoční překvapení v podobě neuvěřitelně mile natočeného snímku, jenž by se v rámci svého žánru rozhodně neměl ztratit. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Priznávam, že ma táto vianočná rozprávka zaujala len menom režiséra, ktorý si svojou prácou vydobyl slušné renomé. Príbeh je jednoduchší, než by si človek želal, ale potešili skvelé exteriéry a rýchle tempo. Takže koprodukcia našich verejnoprávnych televízií dopadla ľahko nadpriemerne. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Je to průhledné jak čiročiré sklo a klišovité až na půdu - král léčitel, nemocný král, statečná princezna, podceňovaný hrdina, baba Jaga jak z Mrazíka, „kocour v botách“ a samozřejmě proradný rádce (!) a současně zlý čaroděj. Wow, to jsou ingredience, které by fakt nikdo nečekal. Ale čím víc pohádka jela, musel jsem ocenit promyšlený scénář, který všechny ty průhledné atributy o něco posouvá na škále zábavnosti, navíc si připravuje chytře dopředu některé scény (čaj na usnutí, kocour, vánoční přání), kamera kouzlí, Richard Autner hraje svého Martina s dokonale pobaveným úsměvem na tváři, takže je to celé takové oddechové a příjemné... Takže jsem si nakonec řekl, a co, že to má všechny ty klišé a průhledné atributy, když jsou dobře skloubeny a využity pro příjemný a pohodový celek? A konečně po čase slušná a koukatelná princezna. ()

hansel97 

všechny recenze uživatele

Úplně nepochopím vedení ČT, že tohle nedalo na Štědrý večer. Je to vánoční a hlavně stokrát lepší než Zelenkův výplod. Sympatický hlavní pár, ve kterém princezna jen nečeká na záchranu a na klasickou dějovou linku je hezky našroubované něco originálního navíc v podobě slepého Martina. Výprava je na úplně jiné úrovni, i ty triky jsou fajn. Bebjak umí trochu líp. ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelné se stalo skutkem! Česko- slovenská nebo spíše slovensko- česká spolupráce přinesla nečekané ovoce a já jsem se konečně zase jednou dobře bavil u vánoční pohádky. Dlouho jsem měl dokonce chuť udělit i čtvrtou hvězdičku, ale tvůrci svou snahu sabotovali neskutečně zkratkovitým závěrem, kdy se zlo vzdalo až příliš rychle a vše se v dobré obrátilo tak rychle, že se chudák hlavní hrdina málem nestihl dozvědět, že si vlastně našel nevěstu. Ale i tak šlo o jednoznačně nejlepší vánoční pohádku z poslední doby. Oba Anděly Páně nepočítám, to je úplně jiný level.// Dodatek: A víte co? Za to, že jsem nebyl tradičně zklamán, přivřu obě oči a tu čtvrtou mršku přihodím. ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"Mámo, a jak vlastně princezna vypadala ??" - "No jak ?! Měla křivý nos !! A myslím, že jí pod ním rašily fousy.. A kulhala !! A hubená byla, jako koza.." ;) Nutno říci, že Simona Kollárová, jakkoli si vystačila s jedním výrazem a jen jízda na koni zasněženou krajinou z děvčete Popelku, natož Libušku Šafránkovou, neudělá, po dlouhé době platí za castingovou trefu s vpravdě princeznovským kukučem.. To Richard Autner, byť jeho výtečně napsaná postava - rozhodně napříč žánrem - jako jedna z mála oplývá originalitou, si herecky krade celý Bebjakův biják pro sebe.. Biják, rozhodně ne špatný, zato však nesmírně opsaný.. Dušička vykrádá kdeco, bohužel však zejména už tak nablblého Mrazíka, což téhle "vánočce" příliš dobrou službu neudělá.. Netřeba se v dnes již tolik svázaném a vymačkaném žánru dožadovat původnosti, cest k úspěchu rovněž totiž není mnoho, ovšem podobné mixematózy jsou spíše na škodu.. Bebjak se snaží co může, jako by chtěl za svým domovským krimi kreslit tlustou Čáru, daří se mu to ovšem jen napůl.. Většině svých kolegů ovšem s touhle svojí zimní fantaghiriádou ujíždí o dvě délky lokomotivy.. Zelenka může jen tiše závidět, a to ačkoli právě jemu Bebjak naopak vykapsoval šuplíček s lacinými, či spíše ještě laciněji vypadajícími, triky.. ()

Gwaihir 

všechny recenze uživatele

Jednoduchá a přímočará, ale také originální a nápaditá, taková je cesta jednoho nevidomého kováře za štěstím, jež osvěží mysl, pohladí po duši a chytne za srdce, a to prostě proto, že jde o vyváženou směs, v níž se krásně snoubí, poutavý děj, zajímavé postavy, vánoční atmosféra, přirozené herectví a technická zručnost, a co na tom, že třeba závěrečný souboj dobra se zlem mohl být o něco propracovanější, důležité je, že je potěšením se na to dívat. 75 % ()

GeusX 

všechny recenze uživatele

Asi nebylo mnoho diváků, kteří by neviděli obě nové vánoční pohádky. Tato druhá, ze Slovenska, byla o mnoho zdařilejší než český štědrovečerní "Žito" počin. Děj byl celistvější, výpravnější, poutavější a herci sympatičtější. Na kolik to bylo i přispěním čaského dabingu nedovedu posoudit. Pěkných 70% a klidně se na tuto pohádku podívám někdy v budoucnu znova i když na piedestálu mezi nejlepšími pohádkami historie stát nebude. Jo, a hezky "doslovný" překlad názvu ;-D ()

argenson 

všechny recenze uživatele

Sympaticky přímočará a jednoduchá pohádka s jasným rozlišením, kdo je kdo, a sympatickým hrdinou, kterej si na nic nehraje, páč hovno vidí. Princezna průměrná, ale to už je želbohu standard novodobých pohádek. Ale má to i něco humoru a předlouhej dojemnej happy end (to není výtka). ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Moc hezký pohádkový příběh, princezna není z cukru a když v rodině není žádný mužský potomek, sama se vydá hledat pomoc pro svého nemocného otce. A Martin je chlap, jak má být, dobré srdce na dlani, za práci vzít umí a ze skutečnosti, že nevidí, nedělá vědu, a to je velice sympatické. Kladně hodnotím kouzelnou vánoční atmosféru, kterou se tvůrcům podařilo vytvořit, moc chválím výpravu, úžasná a své hodnocení popostrčím směrem nahoru, neb to pěkně odsýpalo, lesní skřítek byl parádní a celkově mi to ladilo, herci, hudba, kamera, všechno to k sobě velice příjemně pasovalo. ()

Una111 

všechny recenze uživatele

Je mi líto, ale takhle si pohádku opravdu nepředstavuju! Možná ve mně ještě doznívá rozzlobení z jiných rádoby vánočních veleděl, které nám naše draze milovaná a hlavně draze placená ČT letos o Vánocích poskytla, ale víc hvězd než dvě prostě nedám! Ač je to svým námětem pohádka vánoční, celkově je laděna pochmurně, neradostně. Slepý hlavní hrdina je ve své slepotě nevěrohodný, ale jinak je v pohádce víc chladného realismu než pohádkové atmosféry. Princezně chybí jakékoliv kouzlo, pohádkový půvab, ježibaba, když už tam musí být (asi aby děti poznaly, že jde o pohádku, že?), je jen šeredná, copak jí chybí? - Nechci už se opakovat, tak si to prosím doplňte sami!... A tak bych mohla pokračovat do nekonečna: Něco chybí tomu zlému rádci, něco oběma králům, prostě tam chybí jakákoliv pohádkovost! A korunu tomu dal český dabing! Odkdy je třeba slovenské filmy dabovat do češtiny? - - - Tak jsem přece jen vyměkla a přidala jednu * po shlédnutí slovenské verze. Ten slovenský kolorit je moc pěkný a byl by ještě pěknější, kdyby Martin dostal od mamičky to požehnání na cestu, o které si nepřímo říkal. Ale dostal jen ty buchty... Bylo by to na mou věru asi příliš pohádkové, ba přímo nereálné, kdyby tomu bylo jinak! ()

hous.enka 

všechny recenze uživatele

Vianočné želanie měla rozhodně být štědrovečerní pohádkou 2018. Konečně pohádka, která má hlavu a patu. Líbil se mi slepý kovář, protože to byl fakt sympaťák. Sice jsem mu nevěřila jeho slepotu, ale co, je to pohádka. Líbila se mi statečná princezna. A na obou se mi líbilo, že se vzepřeli osudu a šli do skal, aby našli záchranu pro toho, koho milují. Ach. Líbil se mi i záporák Tomáše Maštalíra, protože ač toho herce mám hodně ráda, tak tady byl opravdu zlý až do morku krve. A Lukáš Vaculík mi připomínal Gandalfa. Vianočné želanie je pohádkou, kterou bych ráda viděla znovu. Ale v původním znění, ne předabovanou do češtiny. ()

Wysch 

všechny recenze uživatele

Hele, já vím, že to je v podstatě průměrná pohádka. Ale když si prostě vzpomenu na toho Žita, já prostě nemůžu než Martinovi přihodit jednu extra hvězdu. Budiž pak tahle pohádka aspoň nějakým návodem pro ČT, čemu dávat přednost na Štědrej večer. Protože Vánoční přání / Odvážnej Martin, chápe podstatu slovanské fantastiky, využívá samozřejmě slovanských klišé a přidává k nim další (loupající perníček z Německa, germánskej alp, a tak podobně), ale nesklouzává k jejich zneužívání a prvoplánové "řachandě". Samozřejmě, že Martinův handicap bude nakonec jeho hlavní zbraní, samozřejmě, že svou poctivostí a dobrotou štěstí najde, to není třeba vůbec spoilerovat, a o tom to je. Když se vezme klišé a s úctou se s ním pracuje a přidává se k tomu trocha originality v námětu a trochu poctivé práce za kamerou (psacím strojem, produkčním pultem, počítačovým monitorem...),klišé nikomu nevadí, akceptuje jej a užije si jej. Oproti českému Žitovi, který bez respektu ke slovanské mystice a fantastice vyblil, co mohl, má slovenskej Martin charisma, vypadá jako chlap, má jasný cíl a úkol, nesklouzává k zbytečnému pitvoření, a protože je podpořený filmařem, který se nebojí užít kamerových úhlů, aby navodil v divákovi pocit jakéhosi slepého očekávání, divák Martinovi automaticky přeje a jde na tu cestu do křivé hory s ním. Když se k tomu přidá nádherná krajina, sympatická (ale ne prvoplánově hezounká a hloupounká) princezna a Vaculík jako Gandalf, milerád odpustím i to, že Martin neumí kovat a ani meč nenabrousil jako kovář. Ale čepel nabroušená poctivým člověkem... [A kde tam Spáčilka viděla Mrazíka, to by mě - nulu ze čtvrtý cenový - fakticky zajímalo.] ()

MartinezZ 

všechny recenze uživatele

Škoda, že TOHLE nebyla štědrovečerní pohádka 2018. Asi nemůže, protože je slovensko-česká, nebo proč. I přes jaksi dosti uspěchaný konec, který je asi jediným mínusem, tohle totiž bez sebemenších potíží předčilo Žita. Chlapácký klaďas a odvážná i naivní princezna. Skřetovy i čarodějniny nehutnosti si mohli tvůrci fakt odpustit, ale asi si myslí, že nějaké kontroverzní vložky jsou třeba. (Vzkaz: Ne, nejsou.). Až na ten uspěchaný konec (celkem bezproblémové skonání černokněkžníka, najednou by si měla princezna brát kováře, viděli se dvakrát asi na deset minut celkem, to bylo totiž fakt celkem fajn. Se třetí vánoční premiérovou pohádkou, experimentální a natočenou ve znakové řeči - Vodníkova princezna, tyhle dvě asi srovnávat nebudu, jelikož jsem ji neviděl (a neuvidím), ale dovolím si věřit, že i ta by Žitovi nakopala... babiččinu chaloupku. ()

Reklama

Reklama