Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Tři lidé, kteří všichni mají důvod nenávidět producenta Jonathana Shieldse (Kirk Douglas), se sejdou u telefonátu z Paříže, ve kterém jim vyřízený Shields nabídne nový projekt. V retrospektivě vyprávějí o kariéře, v níž se vypracoval od píky a vzpomínají, proč ho tak strašně nenávidí. (Hans.)

Videa (1)

Trailer

Recenze (23)

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

K hollywoodské tvorbě jsem byl dříve skeptický a přestože u této její zlaté éry uznávám jisté kouzlo, vyhledávám jí spíše sporadicky a pár klasik (např. noir-filmy s Bogartem) mě v minulosti i zklamalo. Město iluzí je ale jeden z případů, pro který se mi oplatilo zahodit veškeré předsudky, stejně jako v Sunset Boulevard ocenit jedinečnou možnost doslova se podívat do tvorby z téhle továrny na sny či iluze v až netypicky otevřené sebereflexi a užít si tento výlet stejně jako samotný příběh a herecké výkony. Na to, jaké jsem měl dříve o této tvorbě mínění (ač je zajímavé, že zatímco existence tohoto filmu ho spíše vyvrací, jeho samotný obsah paradoxně spíše potvrzuje :o)), neubránil jsem se zase překvapení. Vyzdvihnout musím už jen to, jak uvěřitelně působí i postavy, které zde rozhodně nejsou černobílé. Průbojný producent Jonathan je všemi za své jednání s lidmi, které po skončení jedné spolupráce neváhá zahodit pryč jako použitý papír, nenáviděn, na druhé straně všem těmto lidem pomohl se dostat na výsluní a jeho tvůrčí a režisérská práce se skvěje řemeselnými kvality či novátorskými nápady. Kirk Douglas tuto postavu ztvárnil úžasně a působil chvílemi až odpudivě, zároveň však po celou dobu charismaticky a po Esu v rukávu mě v rámci stejného období tady dostal Douglas už podruhé (a asi bych se měl s ním podívat na více filmů), ale skoro stejně mě dokázali upoutat hereckým výkonem a kouzlem své osobnosti Barry Sullivan a Dick Powell. Dvouhodinové vyprávění z filmařského zákulisí mělo minimum slabých míst, možná se chvílemi táhlo během romantické linky, ale na své úrovni, zajímavosti či napětí ani tehdy moc neztrácelo. Zážitek. [90%] ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Ze dalsi film o filmarskom zakulisi ? Pch, no ... ani ne. U ma suverenne vedu La Nuit Americaine, Sunset Boulevard a este da sa povedat aj Boggie Nights s Burtom Reynoldsom. Toto je len taky priemer . v pod/priemernych kulisach sa stretli traja ludia a cely film je o tom , jak spolu kecaju. Nic sa nedeje, ani vylety von, ani sa z dialogov nic dolezite nedozviem...... pre ma n neskutocne nadhodnotene spolocenska konzervacka : 60 % ()

Reklama

Babous 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších filmů o Hollywoodu. Vyniká na svou dobu neobvyklým způsobem vyprávění pomocí flashbacků, i hereckým obsazením. Zvláště se mi líbila Lana Turner, jako alkoholička proměněná na filmovou hvězdu. Zároveň si ale nemůžu pomoct: ačkoliv se postava Kirka Douglase nezachovala vždycky nejlíp, trojice vypravěčů mu vlastně vděčila za všechno a mohli přimhouřit oko. Ale přehnané emoce, pýcha a hrdost - to je Hollywood. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Podľa na to nie je najlepší film ani Douglasa, ani Minneliho. A niektoré filmy o Hollywoode a jeho temných stránkach ma emocionálne zasiahli viac. Ale musím zohľadniť fakt,že sa scenár inšpiroval Selznickovým životom a niektorými reálnymi historkami hollywoodskych tvorcov. Hlavnú postavu vnímame z väčšej časti ako negatívnu, na druhú stranu ale dáva svojim antagonistom pocítiť, o čom je život z lepšej aj horšej stránky. Proste ak by ho od začiatku brali takého, aký je, respektíve by o ňom vedeli viac, nemuseli byť až tak sklamaní tak z jeho ľudskej stránky a viac by si vážili jeho podiel na ich úspechu. Ja by som bol ale samozrejme tiež v ich pozícii urazený :) 70% ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Vida, v roce nádherného Zpívání v dešti vznikl ještě jeden povedený film o filmu, který by v diváckých seznamech 'chci vidět' určitě scházet neměl. Pyramidově vystavěný příběh, směřující skrze tři retrospektivní roviny k vyvrcholení a ke kousavému vyobrazení továrny na sny a jejího mocenského papaláše (Kirk Douglas se tu zase našel), sice nedokáže přijít s nějakým zásadním překvapením ve své odhadnutelné výstavbě, ale to ani moc nevadí. Skvěle se na to kouká, herci jsou výborní a jednotlivé epizody dostatečně zajímavé, aby pozornost publika bez klopýtání udržely. Klasický Hollywood ve své plné kráse, byť zvnitřka hořce obrácené naruby. 80% ()

Galerie (17)

Zajímavosti (2)

Reklama

Reklama