Reklama

Reklama

Sexuální výchova

(seriál)
  • Velká Británie Sex Education (více)
Trailer 1
Velká Británie, (2019–2023), 29 h 20 min (Minutáž: 47–85 min)

Tvůrci:

Laurie Nunn

Hudba:

Oli Julian

Hrají:

Asa Butterfield, Emma Mackey, Gillian Anderson, Ncuti Gatwa, Kedar Williams-Stirling, Aimee Lou Wood, Connor Swindells, Patricia Allison, Tanya Reynolds (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(4) / Epizody(32)

Nesebevědomý Otis zná všechny rady na sexuální neduhy. Jeho matka je totiž terapeutka. Rebelka Maeve mu proto navrhne, aby si ve škole otevřel sexuální poradnu. (Netflix)

Recenze uživatele TheEvilTwin k tomuto seriálu (4)

Sexuální výchova (2019) 

Komediálních seriálů je málo, ještě k tomu, když ten humor není stupidní a trapný, ale fakt vtipný a inteligentní jako v tomhle seriálu. Dlouho jsem se takhle nezasmál a současně má seriál pár hlubších momentů. Herci okej, dvojnice Meryl Streep jako matka hlavního kluka a dvojnice Harley Quinn, ty mě fakt dostaly a trvalo mi nějakou dobu, než jsem si uvědomil, že to ony vlastně nejsou:D Prostě pokud se člověk chce fakt skvěle pobavit, tak není nad čím váhat, o to více mě to bavilo, že to byl typicky teen seroš, takže pecka. Jediné, co mě fakt neskutečně nasralo (SPOILER), byl pesimistický konec v tak pozitivním seriálu, kde se posralo, co se dalo, no ale nejhorší bylo to, že místo toho, aby skončil borec s hezkou blonckou, skončil s nechutnou, černou, hobití, lesbickou feministkou, která vypadá jak mentálně retardované kuře přejeté buldozerem... (Jednotlivé série recenzovány zvlášť pod nimi.) ()

Série 2 (2020) (S02) 

Konečně dlouho očekávaná druhá série jednoho z nejvtipnějších, nejoriginálnějších a zároveň tak lidského seriálu poslední doby. S ní se vrací i staré postavy, které je od prvních dílů dobré vidět, a zároveň pár nových postav, ke kterým si divák najde cestu. Co se humoru týče, je to o něco slabší než první série, chybí tomu silnější hlášky, situace už nejsou tak "extrémně" ujeté jako bývaly, sprosťárny se zmírnily , ale naopak to nabírá na dramatičnosti a teen vztazích, spolu s depresivním koncem mi to místy přišlo jako hybrid 13 reasons:D Bylo to svižné, vztahově propletené, ale od půlky možná až moc okaté a předvídatelné, že "kdo s kým skončí" a taky trochu přepláclé, kdy se v jednom momentě obracely karty a z hetero se stávali homo a naopak. Od sexuální poradny se upustilo a zabruslilo se více do školy jako takové a konec nechal opět otevřeno pro další sérii. Sjeto za jeden den, tyhle věci me prostě baví, i když žádná intelektuální a existenční pointa v tom nebude. ()

Série 3 (2021) (S03) 

Třetí série Sex Education se nese ve stejném duchu a kvalitě jako předchozí dvě a už tohle vlastně stačí ke spokojenosti a záruce kvality, protože pravidlem nejednoho seriálu je, že s přibývající řadou jde kvalita dolů, takže díkybohu. Stále zde sledujeme extrémně bizarní charakterové archetypy, které se moc nemění a jedou si pořád to své dokola, což ve výsledku není ani výtka, protože některé postavy jsou tak zábavné, až je potěšení je sledovat. Pořád mám trochu pocit, že humoru od první řady postupně ubývá a přibývá příběhové drama až k posledním dílům, kdy už se z komediální stránky téměr upouští a jde čistě o drama, ale naštěstí to vůbec nevadí, protože S.E. si za ty 3 řady vytvořilo tak stabilní, poutavé a zábavné postavy, že divák nemůže jinak, než prostě hltat jejich osudy co to jde. Jedinou výtku mám k až přílišné (ne)korektnosti ohledně LGBTQ a bůhví co ještě. Jasně, takový seriál se bez toho neobejde, ale aby doslova v každém díle MUSELA být zmínka o jakékoli lgbt či nebinární postavě a jejím problémem se zařazením do kategorie muži/ženy, no nevím nevím, trochu mi to vadí. Ve výsledku slušná a zábavná série, která si drží svou kvalitu a která opět navnadila na další řadu poctivým dramatickým cliffhangerem, ale chtělo by to větší dějový boom, ať časem nesklouzne do seriálového stereotypu ()

Série 4 (2023) (S04) 

Čtvrtá série sklouzává do vod průměrnosti a tak trochu se nechala unést dnešní trendy dobou a při snaze zavděčit se všem dnešním divnolidem tak nějak zapomíná být taky normální a být taková, pro kterou jsme si první sérii oblíbili. A tedy příjemně a nenuceně zábavná a ze života běžných lidí. V nové sérii je totiž vyloženě přepal veškerých LQBTQRSTUV komunit, homosexuálů, duhových človíčků a weirdheadů a všichni "normální" jdou tak nějak na vedlejší kolej. Stejně tak když seriál neví, kam dál, tak sahá k tomu nejjednoduššímu, co jej napadne - a tedy udělat další vztah a hodit tam nějakou tu love scénu. Tím se celkem ztrácí jakýkoliv zajímavý vývoj děje, originální a překvapující vztahy nebo prostě touha seriál s chutí dokoukat a spíše jsem se jen nutil do dalších dílů bez větší radosti. Komediálních prvků stejnětak ubylo a je to prostě jen přešlapování na místě a ždímání pozornosti na netflixu. Možná nejvyšší čas skončit...? ()

Související novinky

Margot Robbie chystá filmové The Sims

Margot Robbie chystá filmové The Sims

23.03.2024

Loňský rok byl pro hvězdnou herečku a schopnou producentku Margot Robbie (Babylon) poměrně přelomový. Její produkční společnost LuckyChap přenesla na plátna kin svět Barbie, tedy nejvýdělečnější film… (více)

Doctor Who má novou tvář

Doctor Who má novou tvář

09.05.2022

Stanice BBC oznámila novou hlavní tvář slavného a desítky let běžícího seriálu Doctor Who. Titulní roli již čtrnáctého Pána času tak počínaje další sérií ztvární 29letý rwandsko-skotský herec Ncuti… (více)

Netflix rozšířil produkci ve Velké Británii

Netflix rozšířil produkci ve Velké Británii

28.11.2020

Britské projekty, zejména pak seriály Koruna a Sexuální výchova, slaví dlouhodobě velký úspěch u předplatitelů Netflixu. Nejen proto streamovací gigant letos výrazně navýšil rozpočet pro britskou… (více)

Reklama

Reklama