Reklama

Reklama

Záhada Blair Witch

  • USA The Blair Witch Project (více)
Trailer
Horor / Mysteriózní
USA, 1999, 81 min (Special Edition: 86 min, Alternativní 78 min)

VOD (1)

V říjnu 1994 se záhadně ztratili v lesích poblíž Burkitsville v Marylandu tři studenti při práci na dokumentárním filmu. O rok později byl nalezen materiál, který natočili... Mystifikační horor o tajemné kanibalistické příšeře, který zaznamenal mimořádný komerční úspěch, stál pouhých 25 tisíc dolarů, přičemž utržil přes 240 milionů dolarů. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (1 382)

Mr.Apache 

všechny recenze uživatele

Nápad s (pseudo)dokumentem mě docela zaujal, i když to není nic nového pod sluncem (zůstaneme-li v žánru, asi netřeba připomínat "Cannibal Holocaust"). Bohužel, také pod vlivem kladných ohlasů (říkalo se, že ten film po celkově úpadkových 90.letech zase pozvedl zájem o horror :-) jsem vyrazil do kina, a bylo to trpké zklamání. Vidět BWP náhodně v TV, a neznat předtím celou tu reklamní kampaň a humbuk kolem, určitě bych ho ocenil jako vcelku zajímavý malý film. Takhle bylo zklamání příliš velké. Snímek, ve kterém se skutečně celou dobu nic neděje, by nedokázala udržet ani hustější atmosféra, než tam byla. Neříkám, že se nenašlo pár dobrých momentů, ale ono je to ve výsledku stejně jedno. Navíc hlavními postavami jsou opravdu nesympatičtí a hloupí jedinci, o které se asi nikdo nebál - i když zrovna tohle mohl být záměr (stejně jako ve zmiňovaném Cannibal Holocaustu). Kdo ví? Ještě bych rád upozornil, že hodně z toho lepšího co BWP nabízí, vykradl bez skurpulí z původního Texas Chainsaw Massacre (1974). ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Pár hvězdiček za ten nápad, neskutečně nízký rozpočet a geniální marketinkovou kampaň ... ale jinak - hraní si na horor, při kterém jsem se coby divák ani chvilku nebál, šílená schizofrenická kamera, ryzí amatérismus povyšovaný na kdovíco, pár divných bláznů běhajících v lese, podvod na diváky, NUDA BLAIR WITCH... ()

Reklama

zputnik 

všechny recenze uživatele

Nemohu si stěžovat. Sice o "strachu až na kost" jsem si mohl nechat zdát, ale dostavily se aspoň příjemně nepříjemné pocity. Postupně houstnoucí atmosféra, Bubu rodící se v divákově hlavě a nikoliv před jeho zraky, minimalní nároky na natočení (a přitom "do mrtě" využité) - to vše dělá z tohoto BLAIR WITCH PROJEKTU výjimečný a originálně zpracovaný kousek. Velké plus tohoto snímku shledávám také v celé mystifikaci/fabulaci kolem uvedení tohoto snímku do kin - nejen v době svého vzniku velmi netradiční a neošuntělé. ()

Hakha 

všechny recenze uživatele

Kdo si tento film nepustí večer a s pořádným zvukem, tak jako by neviděl. Levný amatérský film, ze kterého se stal finanční trhák a to zaslouženě. Už kvůli kameře tento film budí dojem, že se osudy těchto tří postav opravdu odehrály. Zvuky jsou děsivé a absolutně mě nahánělo hrůzu z toho co nevidím a z neznáma. Dabing je dost hrozný, ale dá se vcelku přežít. Naprosto výborný závěr, jež mě prvně přikoval k sedačce a projel mě po celém těle chlad. Nejpůsobivější amatérský film jaký jsem viděl a tak hodnotím 5 hvězdičky… ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Opravdu dotažený projekt! Ač to tak na každého nemusí působit, není tenhle snímek žádná amatérština, ale rafinovaný plnokrevný horor, jehož tvůrci moc dobře věděli co činí. Hlavní devizou snímku je velice jednoduchý, ale dobře vystavěný příběh, který celou dobu graduje (opravdu nevím, jestli jsem se někdy u filmu bál víc), a zejména psychologicky přesvědčivá proměna hlavních hrdinů (hlavně však Heather) ze sebevědomých nadšenců v naprosté trosky. Někdy holt stačí jen ruční kamera, tři herci, kamení a větvičky a divák se bojí víc než u těch nejdražších studiových projektů. ()

Galerie (46)

Zajímavosti (84)

  • Detailný záber tváre Heather Donahue, keď nahrávala svoje rozlúčkové video, bol neúmyselný. Donahue plánovala mať celú tvár v ráme, ale priblížila kameru až príliš. Režiséri Daniel MyrickEduardo Sánchez si však mysleli, že (dnes už slávna) "kontaktná scéna" filmu pridá na realizme a tak záber ponechali. (WalterIK7)
  • Fanoušci filmu v hojném počtu navštěvovali divočinu a točili vlastní verze. Mnoho lovců z toho tehdy nemělo radost. (Kulmon)
  • Heather Donahue v rozhovoru pro časopis Fangoria řekla, že její první otázka po příjezdu na místo natáčení byla, jestli budou točit snuff film. A také že poslední scéna pro ni byla tak strašidelná, že supěla zděšením ještě dlouho po skončení záběru. (kriplozoik)

Související novinky

Záhada Blair Witch má pokračování

Záhada Blair Witch má pokračování

24.07.2016

Jestli jste se těšili na zářijový horor The Woods, ode dneška se na něj budete těšit ještě trochu víc - z nového filmu Adama Wingarda (The Guest) se totiž vyklubalo pokračování Záhady Blair Witch.… (více)

Emmerich a „skromná sci-fi“?

Emmerich a „skromná sci-fi“?

02.11.2010

Zní to jako dvě neslučitelné věci, ale Roland to asi myslí vážně. Momentálně dolaďuje svůj záhadný projekt Anonymous, který má být „historickým thrillerem o tom, kdo doopravdy napsal Shakespearovy… (více)

Paranormální příběh jednoho filmu?

Paranormální příběh jednoho filmu?

22.09.2009

Horor Paranormal Activity se očividně pokouší navázat na úspěch nízkorozpočtových hitů typu Záhada Blair Witch, Saw či aktuální District 9. Jak? Promyšlenou kampaní, která buduje mýtus… (více)

Reklama

Reklama